ADAM: “Sun”

ALBUM

Είδος: Doom/Alternative Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Αυγούστου 2020

Πόσο ευχάριστα εξεπλάγην μετά από την ακρόαση του “Sun”. Είναι από τις στιγμές που πραγματικά αισθάνεσαι δικαιωμένος, για τον χρόνο που “δαπάνησες” για να ακούσεις μια φρέσκια δουλειά από ένα νέο συγκρότημα όπως είναι οι Adam. Πόσο έκδηλο είναι το μεράκι αυτών των παιδιών, που έτσι απλά πατάς το play και σου δίνουν τα μυαλά στο χέρι.

Χωρίς ίχνη συμβιβασμού κατορθώνουν να παρουσιάσουν ένα άκρως σαγηνευτικό μουσικό σύνολο, δίχως μέτρια στιγμή με συνθέσεις που στέκουν σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα συγκρότημα που ήρθε από το πουθενά. Κακά τα ψέματα, πλέον οι Eλληνικές μπάντες μπορούν να κοιτάξουν στα ίσια τις ξένες και εκτιμώ ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα.

Στην ουσία των πραγμάτων και για να μην αναλωνόμαστε περισσότερο, το “Sun” είναι ένα απάνθισμα ιδεών που ακροβατούν ανάμεσα στην alternative και doom σκηνή, ένα “μπάσταρδο” συνονθύλευμα που πραγματικά μπορεί να σε σύρει στα έγκατα, για πλάκα και να σε ρουφήξει σε μια δίνη που δεν έχει γυρισμό.

Κιθάρες βαριές και στακάτες, με τον απαραίτητο όγκο να ισοπεδώνει τα πάντα, ενώ τα drums κρατούν και σύρουν το κουφάρι μας χτυπώντας το αλύπητα και βασανιστικά, την ίδια στιγμή που το μπάσο υψώνει ένα αδιαπέραστο ηχητικό τείχος το οποίο δεν το διαπερνά τίποτα. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στην φωνή του Παναγιώτη Χαλουλάκου που ακούγετε σαν το alter ego του συγχωρεμένου Layne Staley των Alice In Chains, προσδίδοντας μια ανέλπιστη ομορφιά στο σύνολο των κομματιών. Τονίζει την ήδη πνιγηρή ατμόσφαιρα που δεν αφήνει ούτε στιγμή να ανασάνεις, πραγματικά ένα έξοχο δημιούργημα και λίαν πειραματικό, αφού οι Adam κατορθώνουν με επιδέξιο τρόπο να συγχωνεύσουν μια σειρά από επιρροές, εύστοχα και δημιουργικά.

Οπότε με φανερή διάθεση οι πρώιμοι Black Sabbath, έρχονται με φόρα και συναντούν τους Alice In Chains και τους Soundgarden, ποτίζοντας τις εκάστοτε επιρροές με κατάλληλες πινελιές ψυχεδέλειας από παλιούς καλούς Kyuss, παρέχοντας ένα μεστό αποτέλεσμα, που σε ωθεί σε απανωτές ακροάσεις.

Στο σύνολο τα κομμάτια του “Sun” είναι αξιέπαινα αλλά δεν γίνεται να μην σταθώ επιμέρους σε τραγούδια όπως το “Souper Silver Haze”, τόσο υπνωτικά χαώδες, προσπαθείς να ξεφύγεις αλλά μάταια, άκρως κολλητικό, ο ίδιος ο εθισμός. Tο “Enter Oblivion” είναι κομμάταρα ολκής, πρέπει να είσαι λοβοτομημένος για να μην κουνήσεις ρυθμικά το κεφάλι, καθηλωτικό και συνάμα γκρουβάτο με solo ιδιαίτερης έμπνευσης ιδίως κατά την μέση του κομματιού. Σε καθηλώνουν σαν ένα τελευταίο τσιγάρο που πρέπει να το καπνίσεις μέχρι τέλους, εκτιμώ ότι άνετα θα έβρισκε θέση σε άλμπουμ των Alice In Chains η καλύτερα, χαριτολογώντας, στους Adam In Chains (όπως δηλώνουν και οι φίλοι του συγκροτήματος). Στο “Monolith:As above”, έρχεται το τέλος, μηδενισμός και απόλυτη απόγνωση, τόσο εθιστική και μακρόσυρτη, δίχως αρχή και τέλος, με ξεσπάσματα κιθαριστικά που σου ρίχνουν δυο ξανάστροφες να ξυπνήσεις, πριν σε ρίξει πάλι αναίσθητο. Ενώ για το τέλος, το “Monolith:So below” δυνατό και ρυθμικό έρχεται να μας τινάξει με μια γκαραζιά παντελονάτη γεμάτη ρυθμό και παλμό, ένας ύμνος ποτισμένος από ροκιά και μαγκιά, για τον ήλιο ( του “Sun”), που δίνει ζωή για όσο διαρκεί ,ενώ η απουσία του συνοδεύεται από το σκότος και την θλίψη.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω το πολύ ταιριαστά όμορφο εξώφυλλο από την Joan Martinez, που δένει αρμονικά με το σύνολο του δίσκου, δίνοντας τον απαραίτητο τόνο και πόνο, παρέχοντας την απαραίτητη υποβλητικότητα που αρμόζει στο album.

Συνοψίζοντας, ένα καλά κρυμμένο διαμάντι με περίσσιο μεράκι που δυστυχώς λίγοι θα το πάρουν χαμπάρι μέσα στην δίνη της μουσικής υπερπληροφόρισης. Δίνω το έναυσμα να στηριχθούν οι πραγματικά καλές κυκλοφορίες, προσωπικά νιώθω ότι κέρδισα το στοίχημα, ελπίζω ότι και οι φίλοι της καλής μουσικής θα πράξουν το ίδιο, δίνοντας χώρο και χρόνο σε πραγματικά αξιόλογες δουλειές. Από την δική μου πλευρά τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, σίγουρα θα αναμείνω εναγωνίως για την επόμενη δουλειά τους.

Tracklist:

…And then there was Light
Super Silver Haze
Never Say Never
Enter Oblivion
Monolith Phase 1 As Above
Monolith Phase 2 So Below
Monolith Phase 3 Eclipse

Bandcamp: https://adamwolfpack.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/adam_wolfpack/

635

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».