ACID MAMMOTH: “Supersonic Megafauna Collision”

ALBUM

Είδος: 666% Doom/Stoner Metal
Εταιρεία: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Απριλίου 2024

Όσο και να θέλω να ξεχάσω το σχολείο και την καταπίεση που προκαλεί, συχνά η καθημερινότητα με φέρνει στο σημείο να ανακαλώ καταστάσεις και γεγονότα από εκείνη την μακρινή μικρογραφία της κοινωνίας. Σχεδόν σε κάθε βαθμίδα, υπήρχε κάποιος συμμαθητής μας που επειδή έπαιζε επιθετικός σε ομάδα τοπικού πρωταθλήματος, πλήρωνε φωτογράφους για να βάζουν φωτογραφίες τους σε αθλητικές εφημερίδες και αν κατάφερνε να βάλει και κανένα goal, είναι πολύ πιθανό να έκανε συζητήσεις με studio για να γυριστεί documentary με τη ζωή του. Υπήρχαν όμως κάποιοι που δεν μιλούσαν πολύ, ήταν ήσυχοι και ευτυχισμένοι στο σύμπαν τους και ξαφνικά μάθαινες, τυχαία και όχι από τους ίδιους, ότι αυτοί οι συμμαθητές είχαν καταφέρει πράγματα που όλοι οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Αν μεταφέρουμε το σκηνικό του σχολείου στη μουσική σκηνή του σήμερα, οι Acid Mammoth είναι ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις καλλιτεχνών, που δεν τους αρέσει να μιλούν πολύ, να κοκορεύονται για ό,τι έχουν καταφέρει, αλλά να χαίρουν παγκόσμια αναγνώριση και σεβασμό. Οι Acid Mammoth το έχουν καταφέρει όλο αυτό με την επιμονή τους, το συγκεκριμένο όραμα για το πως θέλουν να στηθούν μουσικά και οπτικά, αλλά και με τα άπειρα χιλιόμετρα που έχουν γράψει στο δρόμο. Τα μαμούθ στις 5 Απριλίου κυκλοφορούν τον δίσκο “Supersonic Megafauna Collision” μέσω της Heavy Psych Sounds και συνεχίζουν το ταξίδι τους στις σαμπαθικές ανίερες μελωδίες και τα σκηνικά ρετρό ταινιών τρόμου.

Το “Supersonic Megafauna Collision” κινείται στον γνώριμο και χαρακτηριστικό ήχο των Acid Mammoth, με τα ογκώδη riff και τις αργές μελωδίες, αλλά εδώ έχουμε ένα όμορφο φλερτ με το sludge γιατί οι κιθάρες ακούγονται πιο χαμηλά κουρδισμένες και η ρυθμική βάση ακόμα πιο minimal, όμως το διπέταλο είναι πάντα οπλισμένο. Ο πατέρας Iommy, συνεχώς φρόντιζε να μας θυμίζει την αγάπη του στα Blues και αρκετές μελωδίες των Black Sabbath κοιτούσαν προς τα εκεί. Τώρα ο πατέρας Μπάμπαλης, μας έδειξε κι εκείνος ότι εκτός από riff machine, αγαπάει και τα Βlues χαρίζοντας μας ένα midnight solo στο τέλος του κομματιού “One with the Void”.

Το stoner doom δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλα ηχητικά άλματα ή ρίσκα στην άποψη των σχημάτων για την μουσική τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο “Supersonic Megafauna Collision”. Οι Acid Mammoth δεν επιχείρησαν και ούτε φάνηκε να έχουν καμία διάθεση να το κάνουν, να σπρώξουν το είδος στα όριά του ή να ανακαλύψουν ένα παρακλάδι του doom. Ωστόσο, κρατώντας την ηχητική τους ταυτότητα ανέπαφη, εισήγαγαν καινούργια στοιχεία στον ήχο τους όπως vintage πλήκτρα, σαξόφωνο και ενώ σε ένα Q n’ A που είχαν στο Instagram, είχαν δηλώσει ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πολλά πετάλια, σε αυτό τον δίσκο έχουν πειραματιστεί ελάχιστα με κάποια εφέ για να δώσουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το album ωριμάζει μετά από κάθε ακρόαση και δεν δίνει στον ακροατή αμέσως όλη του την παλέτα. Ωστόσο, θεωρώ ότι τα drums θα μπορούσαν να έχουν περισσότερη παρουσία και σε επίπεδο ρυθμών αλλά και στην παραγωγή. Αναφερόμενος στην παραγωγή, για μια ακόμη φορά οι Acid Mammoth καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα album το οποίο ακούγεται ρετρό αλλά και σύγχρονο. Στο επικό και 12λεπτο τελευταίο κομμάτι του δίσκου: “Tusko’s Trip”, ο ακροατής μπορεί να καταλάβει αυτό που αναφέρω ως και ρετρό αλλά και σύγχρονο, γιατί όταν το level του fuzz ανεβαίνει, έχουμε μια sludge αισθητική, ενώ όταν μπαίνουν τα πλήκτρα και τα solo ταξιδεύουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στο “Supersonic Megafauna Collision” οι Acid Mammoth συνεχίζουν να κάνουν αυτό που τους αρέσει και ξέρουν να κάνουν πολύ καλά, να στήνουν γιορτές όπου δεν έχουν σημασία οι κλίμακες, τα πεντάγραμμα και η αρτιότητα. Σε ένα παλιότερο review που είχα κάνει για ένα live τους, είχα γράψει ότι αυτή η μπάντα έχει δημιουργηθεί για να παίζει live. Συνεχίζοντας με αυτό ακριβώς το ύφος, τα κομμάτια του “Supersonic Magafauna Collision” θα είναι ακόμη μια ευκαιρία να σκάνε μπαλόνια.

Official website: https://www.acidmammoth.com/
Facebook: https://www.facebook.com/acidmammoth
Instagram: https://www.instagram.com/acidmammoth

401

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.