ACHELOUS: “The Icewind Chronicles”

ALBUM

Είδος: Epic Heavy Metal
Εταιρία: No Remorse Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Μαρτίου 2022

Τα τελευταία 20 χρόνια, η ελληνική σκηνή με σταθερά και μεθοδικά βήματα, παράγει δίσκους κορυφαίας ποιότητας (και) στο κλασσικό metal παγκοσμίως. Το σημαντικότερο δεν είναι ότι έχουμε να κάνουμε απλώς με Heavy Metal από την Ελλάδα ως γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά με Ελληνικό Heavy Metal ως μουσικό προσδιορισμό. Ποια είναι λοιπόν τα ηχητικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ελληνικού heavy/power metal; Είναι ο επιτυχημένος συνδυασμός ογκώδους ήχου στις κιθάρες και μεστών μελωδιών που πολλές φορές έχουν ρίζες στη μουσική παράδοση του τόπου. Η προσέγγιση αυτή γίνεται με σοβαρότητα και πειστικότητα ως προς το συνολικό αποτέλεσμα σύνθεσης και απόδοσης, ώστε η σκηνή της χώρας να αποκτά χαρακτήρα που τελικά ορίζει και ορίζεται ηχητικά ως ευδιάκριτο ύφος στο ιδίωμα. Από το ευρύτερο heavy/power των InnerWish, Firewind, Wardrum, Diviner, Sunburst, Black Fate μέχρι τον σαφή epic προσανατολισμό των Battleroar, Wolfcry, Airged L’amh, Dark Nightmare, Warrior Path, Sacred Outcry ο στιβαρός ήχος με τις εξυψωτικές και ταυτόχρονα μελαγχολικές μελωδίες είναι το κοινό σημείο αυτών και πολλών άλλων ελληνικών συγκροτημάτων από το 2000 μέχρι σήμερα.

Οι Achelous, λοιπόν, συνεχίζοντας την παράδοση των σπουδαίων ελληνικών κυκλοφοριών στο παραπάνω ύφος, με το δεύτερο album “The Icewind Chronicles”, αναβαθμίζουν το μουσικό τους όραμα και παίρνουν πρωταγωνιστική θέση στο παρόν και μέλλον του epic heavy metal. Θεματολογικά, ο δίσκος καταπιάνεται με το fantasy world του Icewind Dale trilogy από τον δημιουργό R.A. Salvatore. Μουσικά, έχουμε να κάνουμε με έναν επιβλητικό και συνάμα λυρικό ήχο, όπου η συμπαγής παραγωγή αναδεικνύει άψογα το εξαιρετικό songwriting. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει σημείο στις 8 συνθέσεις του δίσκου που να θεωρηθεί περιττό ή να χαθεί η προσοχή του ακροατή. Κάθε νότα και κάθε θέμα είναι άριστα τοποθετημένα, ώστε να εξυπηρετούν το εκάστοτε κομμάτι χωρίς φλυαρία ή ξεχείλωμα.

Το εναρκτήριο τραγούδι “Northern Winds” με την ακουστική εισαγωγή και την υμνική μελωδία δίνει εξαρχής το στίγμα του επικολυρικού μεγαλείου που ξεδιπλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου. Το εμβατηριακό mid-tempo riff που μπαίνει, δηλώνει καθαρά τις προθέσεις του συγκροτήματος να παραδώσει ένα μεγαλεπήβολο έργο. Μπαρουτοκαπνισμένα φωνητικά και χορωδιακά backing vocals πλαισιώνουν τη σύνθεση, ώστε συνειδητοποιείς από την αρχή ότι εδώ έχουμε έναν δίσκο που ήρθε για να μείνει. Ακολουθεί το “Flames Of War”, με μια πιο κλασσική προσέγγιση στις κιθάρες, καθώς και κολλητικές μελωδίες στα guitar leads και στο refrain, θέτοντας το ως φαβορί για τον τίτλο του hit. Τη σκυτάλη παίρνει το “Savage King”, το οποίο είναι ουσιαστικά παραδοσιακή μουσική παιγμένη σε metal όργανα, και κάνει σαφή τα όσα γράφτηκαν στην εισαγωγή του κειμένου περί ύφους της ελληνικής σκηνής και καταβολών των Ελλήνων μουσικών που περνάνε στις συνθέσεις τους. Ακολουθεί το πανέμορφο folk-ίζον “Mithril Hall” με τα γυναικεία φωνητικά και την αύρα της Loreena McKennitt παρούσα, ταιριαστό στη ροή και στη χροιά του προηγούμενου. Οι κοφτές ρυθμικές κιθάρες, το σύντομο και περιεκτικό solo, καθώς και το έξυπνο παίξιμο στα τύμπανα, καθιστούν το κομμάτι απόλυτα συμβατό με το συνολικό ύφος του δίσκου. Το “The Crystal Shard” μπαίνει με μια Therion-like εισαγωγή, την οποία διαδέχεται ένα τιτάνιο Battleroar-ικό riff που προκαλεί την ψυχική ανάταση που περιμένουμε και ζητάμε από αυτή τη μουσική. “Halfling’s Gem” και οι riff-άρες συνεχίζονται συνοδευόμενες από εθιστικές μελωδίες. Το πρωταγωνιστικό μπάσο και η black metal πινελιά που ακούγεται λίγο μετά τη μέση του κομματιού, καθώς και το εξαιρετικό solo που ακολουθεί, δείχνουν ένα συγκρότημα που δεν επαναπαύεται και προσθέτει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που ωθούν τον ακροατή να επιστρέφει ξανά στα κομμάτια. Στο προτελευταίο κομμάτι “Face The Storm” εμφανίζεται η μυσταγωγική ατμόσφαιρα των Bathory, για να έρθει μια στεντόρεια φωνητική απόδοση, ένα slow-tempo πέρασμα, σπουδαία riffs και ένα ρυθμικό θέμα που θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιο από τα post-10’s albums των Rotting Christ.

Μετά από 7 συνθέσεις που ήδη συναγωνίζονται μεταξύ τους επάξια για την αγαπημένη του καθενός, έρχεται το 7-λεπτο Έπος “Outcast” να ολοκληρώσει τον δίσκο και να διαλύσει κάθε αμφιβολία περί του κορυφαίου. Ήρεμη έναρξη με γυναικεία φωνητικά που εμφανίζονται ξανά, γλυκό πιάνο, κιθάρες που χτίζουν σταδιακά τη σύνθεση, ανδρικά φωνητικά που αναλαμβάνουν συνοδευόμενα από χορωδιακά μέρη, πανέμορφο σολάρισμα, ένα ακόμη γιγάντιο riff της κληρονομιάς των Battleroar, και επιστροφή ξανά στο μεθυστικό θέμα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σύνθεσης. Πολυδιάστατο κομμάτι, το οποίο συμπυκνώνει όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία που υπάρχουν στον δίσκο και αποτελούν το DNA του.

Συνολικά, είναι εμφανές ότι οι Achelous εργάστηκαν με αφοσίωση και προσήλωση για το “The Icewind Chronicles”. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα και αξίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στο επικό heavy metal της σύγχρονης εποχής.

Official Site: http://achelous.gr
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063488320773&sk=about
Instagram: https://instagram.com/achelous_band
Twitter: https://twitter.com/achelou61396775
Bandcamp: https://achelous.bandcamp.com/music
Spotify: https://open.spotify.com/artist/74KjcbKfviYLLQYdPZymLu

1151
Avatar photo
About Αλέξανδρος Αντωνιάδης 10 Articles
Θεσσαλονίκη 1988-2013, Στοκχόλμη 2013-2017, Πόρτο 2017-σήμερα. Οπουδήποτε στον πλανήτη, ανέκαθεν το τρίπτυχο ήταν το εξής: Αστροφυσική, Μέταλ, Μπάσκετ. Ο ήχος του αυθεντικού ατσαλιού αποτελεί το ιδανικό soundtrack της ζωής για να συνοδεύει είτε την ανάλυση αστέρων, είτε το ταξίδι προς το επόμενο μεγάλο φεστιβάλ, είτε το παιχνίδι στο πλησιέστερο γήπεδο ανά την Ευρώπη. Όπως έχει πει άλλωστε και ο μεγάλος Kai Hansen: it's a Heavy Metal Universe!