THE MORPHEAN: “Mechanical”

Μια αρκετά καλή μίξη μελωδικού death metal και μοντέρνου metalcore είναι η πρόταση των The Morphean, μιας πενταμελούς παρέας από την Αυστρία, μια χώρα που τουλάχιστον στον extreme χώρο, έχει δώσει πάρα πολύ καλά δείγματα και στο παρελθόν, αλλά και στους σύγχρονους καιρούς.

Κατά πολύ απομακρυσμένοι από το κατεστημένο “δύναμη για τη δύναμη” πάνω στο οποίο κινείται το συντριπτικό ποσοστό (και ειδικότερα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού) των σχημάτων που ακολουθούν αυτό το ύφος, οι The Morphean ακούγονται πρώτα απ’ όλα πολύ καλά διαβασμένοι και τα στοιχεία τους ισοκατανέμονται στα τραγούδια τους. Δεν θα ακούσεις ανελέητα σπαστικά math breaks χωρίς ουσία, ούτε πλαστικές thrashcorιές, το “Mechanical” είναι βρώμικο στην μυρωδιά του. Εμπεριέχει μια υποβόσκουσα βαλτώδη ροή, αγγίζοντας τις σαπίλες των Neurosis, αλλά ταυτόχρονα έχουν μέσα τους βαθιά ριζωμένη την doom κατάθλιψη, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και διάσπαρτα blackίζοντα σημεία.

Πολύ καλά riff, στριφνότατα και στακάτα, πολύ καλά φωνητικά από τον frontman Burns Biermayr, ο οποίος είναι εκφραστικότατος και παθιασμένος και drumming εξωφρενικών επιπέδων, άκρως τεχνικό. Ηχητικά, πιστεύω ότι υπολείπεται των αρετών της μπάντας, ο ήχος είναι αρκετά άδειος, είναι μεν καθαρότατος, αλλά νομίζω ότι δεν τονίζονται τα πραγματικά καλά leads, ούτε πραγματώνεται η ατμόσφαιρα που θέλουν να δώσουν οι The Morphean και που την ψυχανεμίζεσαι βάσει των πολύ καλών συνθέσεων του δίσκου.

Τα “Mechanical”, “Shadow Kingdom” (θηριώδες), “Without Balance”, “Show Your Scars” και “The Mass Infection” (ύμνος) είναι από τις ξεχωριστές στιγμές αυτού του album. Γενικά, δεν είναι καθόλου κακοί σ’ αυτό που κάνουν κι αν υποστηριχθούν με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, είναι ικανοί να κάνουν κόσμο να τους προσέξει στις επόμενες δουλειές. Για κάποιον που δεν έχει την παραμικρή επαφή, αρκετά καλό ως πρώτο δείγμα.

485

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.