BLACK PATH, FORCED IN, TETRACTYS, MIST OF NIHIL, ENOCHIAN CROSS (20/06/2014) An Club

Με το metal δυναμικό στη χώρα μας να ενισχύεται όλο και περισσότερο από νέες και πολλά υποσχόμενες μπάντες, επόμενο ήταν να αυξηθούν και οι live εμφανίσεις και συνεργασίες μεταξύ τους.

Μια τέτοια λοιπόν εμφάνιση θα παρακολουθούσαμε το βράδυ της Παρασκευής στο An, και είμαι βέβαιος πως ειδικά οι οπαδοί του death metal ήχου (με ότι άλλο συνεπάγεται αυτό) που βρέθηκαν εκεί, το απόλαυσαν με τη ψυχή τους και σίγουρα εκπλάγηκαν με την δουλειά που γίνεται στην εγχώρια underground σκηνή.

Κατά τις 20:00 λοιπόν και με τις μπάντες να παίζουν 35 λεπτά περίπου η καθεμία, οι Enochian Cross ανεβαίνουν στην σκηνή και μπορώ να πω πως από το πρώτο κιόλας κομμάτι με εντυπωσίασαν, μαζί με το δυστυχώς λιγοστό κοινό. Βλεποντάς τους για πρώτη φορά η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα να προσδιορίσω ακριβώς αυτό που άκουγα. Extreme metal υποστηρίζει η μπάντα, κάτι σε melodic death metal με ορισμένα πιο core στοιχεία (τα μικροbreakdowns δεν έλειψαν) η δικιά μου προσωπική εκτίμηση με την χρήση των πλήκτρων να μου φέρνει πολλές φορές στο μυαλό τους Children of Bodom.

Προσθέτοντας στο setlist τους δύο διασκευές, την αναπάντεχη και αρκετά συμπαθητική στο “Electric Funeral” των Black Sabbath και την εξίσου καλή στο “Annubis” των Septic Flesh (ίσως τα καθαρά φωνητικά να ήταν καλύτερο να τα αναλάβει κάποιος άλλος), οι Enochian Cross παίζοντας με πολύ όρεξη και με αρκετά καλό ήχο, ενθουσίασαν το κόσμο και άνοιξαν το live με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Τους ευχόμαστε λοιπόν ότι καλύτερο για την συνέχεια γιατί έδειξαν ότι μπορούν και θέλουν.

Enochian Cross setlist: Cry of the Centuries, Forest of Afterlife, Annubis (Septic Flesh cover), Retaliation, In Slavery and Death, Electric Funeral (Black Sabbath cover), Evangelion

Ώρα λοιπόν για λίγο melodic death/doom metal με τους Mist of Nihil να είναι έτοιμοι να μοιράσουν απλόχερα τη σκοτεινή μουσική τους. Όπως είχα πει και για την εμφάνιση τους στο Wacken Metal Battle, τα παιδιά από live σε live βελτιώνονται θεαματικά ενώ παράλληλα το εξαιρετικό EP τους “Buried Laments” φαίνεται να αποσπά όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Ξεκινώντας κάπως μαγκωμένα και με μία μέτρια προς κακή εκτέλεση του “Light the Fire”, ευτυχώς δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την εμφάνιση τους σε πολύ καλό επίπεδο αντάξιο της δουλειάς της μπάντας.

Ακούγοντας λοιπόν μερικά κομμάτια απο το EP καθώς και δύο καινούργια, το “Wicked Birth” και ένα φανταστικό, τελείως επική Amon Amarthίλα, αβάφτιστο κομμάτι θέτουν από τώρα μεγάλες προσδοκίες για το επερχόμενο full-length άλμπουμ τους. Απαιτείται επομένως σκληρή δουλειά, πολλά live και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον.

Mist of Nihil setlist: Light the Fire, Wicked Birth (καινούργιο κομμάτι), Eternal Curse, Αβάφτιστο καινούργιο κομμάτι, Buried Laments

Με την επόμενη μπάντα δεν είχα πραγματικά καμία επαφή. Πρώτη φορά τους έβλεπα και πρώτη φορά τους άκουγα. Και το όνομα τους Tetractys. Και αντικειμενικά… σπέρνουν. Παίζοντας υπερπωρωτικό groove metal σε φάση Lamb of God, Gojira, Unearth και με κάποια ψεγάδια από Pantera, κατάφεραν να ταρακουνήσουν και τους πιο απαιτητικούς σβέρκους.

Πολύ καλά δεμένοι επί σκηνής, με ένα setlist βασισμένο σε δικά τους κομμάτια και με ένα drummer μετρονόμο να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτητικές ρυθμικές αλλαγές των κομματιών τους αποτέλεσαν αναμφισβήτητα την έκπληξη της βραδιάς και σίγουρα ανυπομονώ να τους ξαναδώ live.Και όπως είπε ένας φίλος “H μουσική τους είναι σαν μπουνίδια στη μάπα”. Πόσο μέσα έπεσε…

Tetractys setlist: Phoenix (Intro), Covered in Ashes, Mr. Pain, Blindfold, Seed of Despair, Face the World, Αβάφτιστο καινούργιο κομμάτι

Συνέχεια λοιπόν με κάτι ακόμα πιο ακραίο. Και μιλάω για τους Forced In, μία ακόμη νεοσύστατη μπάντα των οποίων το τσιτωμένο και ταχύτατο black/ death metal  ταρακούνησε για τα καλά το An. Παρατηρώντας τους επί σκηνής δεν ήταν δύσκολο να καταλάβεις πως έχουμε να κάνουμε με πραγματικούς παίχτες. Ένας μπασίστας που οργώνει το μπάσο, ένας τεχνικά άρτια καταρτισμένος κιθαρίστας, ένα κτήνος που κοπανάει ακατάπαυστα τα τύμπανα και οι blackίζουσες κραυγές του frontman συνθέτουν αυτό το δυναμικό κουαρτέτο.

Μοναδικό μελανό σημείο, ο λίγο τσιριχτός ήχος που σε συνδυασμό με το black στοιχείο της μπάντας ίσως να ξένισε μερικούς. Επιβάλλεται promotion και σωστός χειρισμός από τους ίδιους. Και φυσικά συνεχή δουλειά. Α… Και να μην ξεχάσω τις πολύ καλές διασκευές στα “The Day the Dead Walked” από Six Feet Under και “Freezing Moon” από Mayhem.

Forced In setlist: Joining the Orgy of the Deceased, Gore Illusions, Can you Make Me Bleed, The Day the Dead Walked (Six Feet Under cover), Of Blackest Nights and Forgotten Lands, Maniacs, Thou Shall Kill, Freezing Moon (Mayhem cover), Wardance

Γύρω στις 23:15, έφτασε η ώρα των death metallers Black Path για να κλείσουν την βραδιά. Όντας το πιο γνωστό όνομα του live ίσως υποσυνείδητα να περίμενε κανείς μία αντίστοιχη εμφάνιση. Η οποία για να είμαι ειλικρινής δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως και δεν έφτασε την εξαιρετική απόδοση που είχαν στο Wacken Metal Battle.Κάτι ο κόσμος που, απρόσμενα θα έλεγα, λιγόστεψε ακόμα περισσότερο, κάτι κάποια ηχητικά προβλήματα κυρίως στις κιθάρες δεν βοήθησαν καθόλου την κατάσταση.

Παρόλα αυτά οι Black Path, διατηρώντας την σκηνική τους παρουσία σε υψηλά επίπεδα, παίζοντας ολόκληρο το πάρα πολύ καλό EP τους “Dominion in Pain” συν μία πορωτική διασκευή του “ Roots Bloody Roots” μου θύμισαν γιατί τους παρακαλουθώ στενά από τη στιγμή που τους ανακάλυψα. Γιατί παίζουν το πολυαγαπημένο λίγο πιο groove κλασσικό death metal. Και  αυτό θέλω να συνεχίσουν να παράγουν ανεπηρέαστοι και με την ίδια όρεξη.

Black Path setlist: Fasten Your Guts, Born Underground, Definitely Obsessed, Roots Bloody Roots (Sepultura cover), Ministry of Sin, Wounds, Bloodshed

Mε το τέλος του live κατά τις 00:00, συνειδητοποιώ για ακόμη μία φορά πως δεν είναι μόνο τα live μεγάλων ονομάτων που σε κάνουν να νιώθεις πλήρης. Γιατί όσοι βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο An, παρακολούθησαν μία σειρά από ταλαντούχα και νέα συγκροτήματα να δίνουν το καλύτερο δυνατό εαυτό τους. Και αυτό για μένα είναι εξίσου ικανοποιητικό. Και τα 6 ευρώ στην είσοδο, το λέω ειλικρινά, άξιζαν και με το παραπάνω.

Photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

510