DIAMANDA GALAS

Οι συστάσεις θαρρώ είναι περιττές. Ποιος δε γνωρίζει την ανυπέρβλητη DiamandaGalás“RottingChristμε τη διασκεύη του κομματιού OrdersFromTheDead, λίγοι είναι εκείνοι που αγνοούν την ύπαρξη της μεγάλης αυτής καλλιτέχνιδος.

Με έκταση φωνής που αγγίζει της 3ήμιση οκτάβες, η Ελληνοαμερικανίδα ερμηνεύτρια προκαλεί τον τρόμο μα και ρίγη συγκίνησης με το μοναδικό τρόπο που τραγουδά. Ανατρεπτική όχι μόνο σα μουσικός αλλά και σα προσωπικότητα, ηDiamandaμας έδωσε πολλούς λόγους για να την στέψουμε βασίλισσα – αμαζόνα του Rockway.gr ένας τίτλος που αδιαμφισβήτητα της ανήκει.

BACKGROUND, CAREER, AIDS CAMPAIGN & COLLABORATIONS

Γεννημένη από Έλληνες, χριστιανούς ορθόδοξους γονείς και μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια, σπούδασε jazz και κλασσική μουσική από μικρή ηλικία. Η μουσική της παιδία άλλωστε διαφαίνεται μέσα στις αξιόλογες δουλειές της. Σπούδασε επίσης visual – artperformanceπροτού μετακομίσει στην Ευρώπη και ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική. Κύριοι άξονες απ’ τους οποίους περιστρέφονται τα έργα που παράγει είναι ο πόνος, η απελπισία, η θλίψη και η απώλεια της αξιοπρέπειας. Χαρακτηριστικό της οι κραυγές, οι στριγκλιές και η γλωσσολαλιά που χρησιμοποιεί πολύ συχνά στις ζωντανές εμφανίσεις της.Το ντεμπούτο της έκανε στο φεστιβάλ d’Avignon στη Γαλλία το 1979, πρωταγωνιστώντας στην όπερα UnJourcommeunautre του VinkoGlobokar, βασισμένη στην ιστορία μιας γυναίκας απ’ την Τουρκία που συνελήφθη και βασανίστηκε για προδοσία. Η δουλειά που την έκανε παγκοσμίως γνωστή όμως, εξαιτίας και των αρνητικών συναισθημάτων που προκάλεσε, ήταν το livealbumPlagueMass” (1991). Μέσω αυτού τάσσονταν κατά της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας (αλλά και της κοινωνίας εν γένει) και της στάσης της τελευταίας έναντι στον ιό του AIDS. Μάλιστα η μουσικός χρησιμοποίησε βιβλικά κείμενα γι αυτό το σκοπό. Το εν λόγο albumαποτελεί μέρος της τριλογίας MasqueOfTheRedDeath . Τραγική ειρωνεία; Ο αγαπημένος της αδερφός Philip – DimitriGalás, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων της τριλογίας βρέθηκε θετικός στον ιό. Αυτό ενέπνευσε την Diamanda και την ώθησε να διπλασιάσει την προσπάθεια να μεταφέρει μέσα στη φωνή της, τις φωνές όλων όσους πάσχουν απ’ τη νόσο. Τότε ήταν και που έκανε τατουάζ στις κλειδώσεις της “WeareallHIV+” ως ένδειξη οργής απέναντι σε όσους μένουν απαθείς απέναντι στον ιό. Μέχρι το πέρας των ηχογραφήσεων τουMasqueOfTheRedDeathο αδερφός της έφυγε απ’ τη ζωή, έχοντας όμως εκτιμήσει τον αγώνα που έκανε η αδερφή του.

Μια ενδιαφέρουσα συνεργασία περίμενε τη Diamandaστην επόμενη στροφή της καριέρας της. Ο μπασίστας των θρυλικών LedZeppelin”, JohnPaulJones και θαυμαστή της όπως είχε δηλώσει της προτείνει να συνεργαστούν και το αποτέλεσμα είναι ο δίσκος TheSportingLife” (1994)˙ ίσως η κοντινότερη επαφή που είχε η καλλιτέχνης με τη rockμουσική.Η Diamandaχαρίσει τη μοναδική και αμίμητη φωνή της σε πολλά projects. Μερικά απ’ αυτά είναι το ErasureτωνErasure, το διπλό album– αφιέρωμα στον EdgarAlanPoe, “ClosedonAccountofRubiesμαζί με καλλιτέχνες όπως, ο IggyPop, η MarianneFaithfullκαι η DebbieHarry, το albumτου Recoil (exDepecheMode) “Liquidκαι το ξεχωριστό “Defixiones, WillandTestament: OrdersfromtheDead” , ένα 80λεπτό albumαφιερωμένο σε Έλληνες, Αρμένιους, Πόντιους και Σύριους, θύματα της γενοκτονίας, που διεξήγαγαν με τη πρόφαση της εθνικής εκκαθάρισης οι Τούρκοι κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελευταία της συνεργασία φυσικά, η προαναφερθείσα, με τους RottingChristνα διασκευάζουν το Ordersfromthedead στο τελευταίο τους albumAelao”. Η Diamandaυπηρετεί εν γένει τη bluesμουσική και μέσα απ’ το πιάνο της και τη φωνή της έχει διαμορφώσει πολλά τραγούδια σε αυτό το στυλ. Στο δίσκο TheSingerέχει διασκευάσει πολλά παραδοσιακά τραγούδια που τραγουδούσαν οι μαύροι δούλοι, αλλά και το πλέον κλασικό GloomySundayή αλλιώς TheHungarianSuicideSongτου RezsoSerres. ΈχειεπίσηςαπαγγείλειποίησητωνCharles Baudelaire (στο The Litanies of Satan), Paul Celan, Pier Paolo Pasolini, Henri Michaux, Gérard de Nerval, César Vallejo, Siamanto, and Adonis (στοDefixiones).

Η μουσικός βραβεύτηκε το 2005 με το αναγνωρισμένου κύρους ιταλικό βραβείο “DemetrioStratosInternationalCareerAward. Έχει γράψει επίσης και ένα βιβλίο, το TheShitofGod” (1996) το οποίο περιέχει κείμενά της και το εξέδωσε με σκοπό το κοινό της να κατανοήσει καλύτερα το μουσικό της έργο.DiamandaGalás˙ μια απ’ της σπουδαιότερες μουσικές μορφές των τελευταίων δεκαετιών. Εκκεντρική περσόνα, καινοτόμα με μια φωνή που όμοια της δεν υπάρχει και με καταγωγή ελληνική έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμη και τους πιο δύσκολους ακροατές. Έχοντας πλέξει γύρω της έναν ιστό τρόμου με φωτιά από την κόλαση, ήχους που τρυπάνε σα δρικάνια και επιτηδευμένα σατανική μορφή ετοιμάζει το νέο της albumYouaremythrill που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010.

DISCOGRAPHY

The Litanies of Satan (1982)
Diamanda Galás, re-released as “Panoptikon”(1984)
The Divine Punishment (1986)
Saint of the Pit (1986)
You Must Be Certain of the Devil (1988)
Masque of the Red Death Trilogy: The Divine Punishment & Saint of the Pit / You Must Be Certain of the Devil (1989)
Plague Mass (Live) (1991)
The Singer (1992)
Vena Cava (Live) (1993)
The Sporting Life, with John Paul Jones (1994)
Schrei X (Live) (1996)
Malediction & Prayer (Live) (1998)
La Serpenta Canta (Live) (2003)
Defixiones, Will and Testament (Live) (2003)
Guilty Guilty Guilty (Live) (2008)
The Cleopatra Set (Live) (2009 -10)
You’re My Thrill (2010)

Φιλίππα Δημητριάδη

630