DEN SAAKALDTE: “Faen I Helvete”

Δεν μπορώ να περιγράψω το χαμόγελο που χαράχτηκε στο πρόσωπο μου ακούγοντας αυτό το δίσκο. Η πρώτη μου επαφή με τους Νορβηγούς έμελλε να είναι και καθοριστική. Καθώς με μετέτρεψε σε φανατικό οπαδό τους από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Και φυσικά υπαίτιος για αυτό δεν είναι άλλος από το φανταστικό “Faen I Helvete”.

Και τι άλλο να περιμένει κανείς όταν μέλη από την αφρόκρεμα του black metal πενταγράμμου (Gorgoroth, 1349, Koldbrann, Nidingr) συνεργάζονται και ρίχνουν στο τραπέζι τις σκοτεινές, καταθληπτικές και τέρμα επιθετικές ιδέες τους. Πιστό στο black metal χαρακτήρα με τις φοβερές riffάρες και τα παρανοϊκά, πότε καθαρά και πότε ακραία, φωνητικά, το “Faen…” πάει ένα μικρό βήμα παραπέρα. Μέσα από τις καταπληκτικές μακροσκελείς συνθέσεις των 7 σε σύνολο κομματιών, εμφανίζονται πολλά thrash ακόμα και doom στοιχεία. Όπως για παράδειγμα το επικολυρικό Bathory “Djevelens Verk” ή το καθηλωτικό “Din Siste Dag”. Άψογα συνδυασμένα έπη που συνθέτουν έναν καταιγιστικό δίσκαρο ο οποίος διεκδικεί επάξια μία θέση ανάμεσα στις εξαιρετικές κυκλοφορίες της Νορβηγίας.

Οι φίλοι του είδους επιβάλλεται να το ακούσετε. Οι υπόλοιποι αν του δώσετε μια ευκαιρία δεν υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσετε. Εγώ πάντως θα το τοποθετήσω στα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς. Αυτό το απολαυστικό ταξίδι στο σκοτάδι.

542