MAYHEM: “Esoteric Warfare”

Η σπίθα είχε ήδη ανάψει με την κυκλοφορία του single “Psywar”. Η φωτιά σιγόκαιε… Και το ολοκαύτωμα που ακούει στο όνομα “Esoteric Warfare” επιτέλους ξέσπασε. Και μαζί του ήρθε και η επαλήθευση μου. Ότι οι πατέρες επέστρεψαν και το comeback της χρονιάς είναι πλέον γεγονός.

Η εφτάχρονη αναμονή έλαβε πανηγυρικό τέλος. Οι κολοσσοί Μayhem υπενθυμίζουν, με ένα εξαιρετικό δημιούργημα, τον λόγο για τον οποίο μόνο και μόνο το όνομα τους προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στο black metal στερέωμα και φυσικά όχι μόνο. Το “Esoteric Warfare” είναι ένα κομψοτέχνημα. Ένα σκοτεινό, κρύο, απόκοσμο κομψοτέχνημα. Όπως απάνθρωπες είναι οι κραυγές του Attila και όπως παγωμένα είναι τα στοιχειωμένα riff του νεοσύστατου Teloch o οποίος δείχνει να έχει μπεί για τα καλά στο πνεύμα των Νορβηγών θρύλων, πηγαίνοντας την μουσική τους ένα βήμα παραπέρα ενώ παράλληλα μένει πιστός στις αιματηρές ρίζες τους. Τα “Watchers”, “Pandaemon” και “Corpse of Care” με την έξυπνη χρήση τυμπάνων του Hellhammer και τις ρυθμικές αλλαγές δείχνουν την πρόοδο και κόβουν την ανάσα. Η επιθετικότητα των “Psywar”, “Throne of Time”, “VI.Sec” και η απελπισία που αναδύει ειδικά το τελευταίο αποτελούν ιδανικές στιγμές για τους πιο νοσταλγούς. Δέκα συνολικά δαιμονισμένες και μοχθηρές συνθέσεις που τους εδραιώνουν ξανά στην κορυφή του black metal ήχου.

Με αυτόν τον δίσκαρο θα γιορτάσουμε λοιπόν την επέτειο των 30 χρόνων ύπαρξης τους. Από τότε που η αγία (!!!) τριάδα των Euronymous, Necrobutcher και Manheim έβαζε μπροστά αυτή την φονική μηχανή κάπου στο Oslo. Η οποία προσευχόμαστε να συνεχίσει να σπέρνει την κόλαση για ακόμη 30 χρόνια. Εις το όνομα του Dead, του Euronymous και των Mayhem, αμήν.

465