BIONIC ORIGIN

Με το καταιγιστικό τους EP “Bionic State” που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, οι Πατρινοί Bionic Origin,έθεσαν μεμιάς τον πήχη στα ύψη, αν όχι ως προς τα standard που πρόκειται να ακολουθήσει ένα ολόκληρο ρεύμα, τουλάχιστον για την ίδια τη μπάντα τους. Το Rockway.gr, συνομιλεί με τους Νικήτα Μάνδολα (drums) και Ανδρέα Τασιόπουλο (κιθάρες) για να μας μπάσουν σε μια intellectual πτυχή της δομημένης οργής.

Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για το “Bionic State” EP σας. Ως νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι στα μουσικά δρώμενα, θα ήθελα να μου δώσετε ένα σύντομο ιστορικό της μπάντας και των μελών της, έτσι για να ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε…
Νικήτας: Καλησπέρα Jordan και Rockway! Αρχικά, θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μας έδωσες την ευκαιρία να μιλήσουμε μέσω της σελίδας αυτής. Στο θέμα μας τώρα. Οι Bionic Origin ξεκίνησαν αρχικά σαν μία μπάντα για χαβαλέ από τον Ανδρέα και τον Παναγιώτη (κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα), με σκοπό να διασκευάζουν γνωστά heavy metal κομμάτια. Όσο περνούσε o καιρός υπήρχε μια τάση για δημιουργία νέου υλικού και αλλαγή μουσικού ιδιώματος. Ύστερα από πολλές αλλαγές στο line-up, η μπάντα μπόρεσε πλέον να δώσει ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς της, που ακούει στο όνομα “Bionic State”.

Ποιά ήταν τα κίνητρά σας για να ασχοληθείτε με την ακραία metal μουσική;
Νικήτας: Σε πρώτη φάση είναι ένα είδος που μας εκφράζει όλους ως ένα βαθμό. Πέρα από αυτό τώρα, ο άνθρωπος έχει την τάση γενικά από πάντα να θέλει να εξωτερικεύσει τα όσα νιώθει και θέλει να πει, χρησιμοποιώντας ακραία μέσα έκφρασης, πάντα όμως μέσα σε λογικά πλαίσια χωρίς υπερβολές και πλεονασμούς. Η κοινωνία στην οποία υπάρχουμε βασίζεται σε ακραίες προδιαγραφές κάτι που βιώνουμε γύρω μας καθημερινά. Μέσα από τη μουσική μας προσπαθούμε να απεικονίσουμε αυτόν τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα να βάλουμε τους ακροατές σε μια διαδικασία προβληματισμού περνώντας κάποια κοινωνικά μηνύματα με όσο πιο έντονο και παραστατικό τρόπο μπορούμε. Θεωρούμε λοιπόν πως τίποτα δεν είναι ικανότερο για αυτόν τον σκοπό από έναν ακραίο αλλά ταυτόχρονα πολιτισμένο τρόπο έκφρασης όπως η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της.

Έχετε παίξει σε άλλα σχήματα ή είναι η πρώτη επίσημη σας προσπάθεια;
Ανδρέας: Όλοι έχουμε συμμετάσχει σε άλλα σχήματα με κάποιους να έχουν επίσημες κυκλοφορίες και ενεργές μπάντες τη δεδομένη στιγμή.

Να περάσουμε στο “Bionic State”. Συμβατό όνομα με την μπάντα σας. Κάποιο σαφές μήνυμα; Θέλετε να περάσετε κάτι στον κόσμο μέσω της μουσικής σας ή ότι κάνετε, το κάνετε για να περάσετε εσείς καλά;
Νικήτας: Ο όρος “Bionic State” μεταφράζεται τόσο σε “Βιονική Πολιτεία” όσο και σε “Βιονική Κατάσταση”. Και οι δύο περιπτώσεις πάντως είναι ικανές να αντικατοπτρίσουν την πραγματικότητα. Ως γνωστόν ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, η οποία έχει γίνει για τα καλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η αλήθεια είναι πως έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο και κανείς από εμάς δεν μπορεί να ζήσει αγνοώντας την τεχνολογική ανάπτυξη. Πέρα από αυτό όμως τα προβλήματα σε όλον τον πλανήτη ποικίλλουν αφού η εφαρμογή της τεχνογνωσίας επιβαρύνει τις περισσότερες φορές το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Μία άλλη προσέγγιση που μπορεί να κάνει κάποιος στο concept των τραγουδιών μας και γενικότερα στο concept της μπάντας, είναι η ευρύτερη έννοια που δίνουν οι στίχοι και ο τρόπος που ερμηνεύονται. Εντοπίζονται προσωπικά βιώματα, στίχοι που περιγράφουν έντονα συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις ακόμα και προϊόντα της φαντασίας, με αλληγορικό συνήθως χαρακτήρα. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει σαφώς το κίνητρο του καθενός να περνάει καλά, κάνοντας κάτι που τον ευχαριστεί και τον γεμίζει που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η μουσική και πιο συγκεκριμένα η δημιουργία.

Πείτε μου λίγα λόγια για την διαδικασία της ηχογράφησης. Πόσο καιρό σας πήρε; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;
Ανδρέας: Οι ηχογραφήσεις του “Bionic State” διήρκησαν περίπου δύο εβδομάδες. Έγιναν από την ίδια τη μπάντα, με τις βασικές γνώσεις που διαθέτουμε επί του θέματος λόγω οικονομικών δυσχερειών. Τη μίξη και το mastering επιμελήθηκε ο Αποστόλης Καραλής. Γενικά όλα πήγαν κατ’ ευχήν παρά τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν.

Το ύφος σας απαιτεί δυσκολίες και γνώση στον τεχνικό τομέα. Δεν είναι και το πιο συχνό άκουσμα στις μέρες μας, ειδικά στη χώρα μας…
Ανδρέας: Έχει παρατηρηθεί ότι οι νέες μπάντες έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στην ακραία μουσική σκηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα παίξουν death metal ή κάτι παρεμφερές. Ο όρος “ακραία” μπορεί να συμπεριλάβει πολλά και διαφορετικά ιδιώματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η σκηνή αυτή είναι απαιτητική. Σαν μπάντα καλούμαστε να δώσουμε στον κόσμο κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο με σκοπό να κινηθεί το ενδιαφέρον τους. Δεν αρκεί κάτι ήδη φορεμένο και τετριμμένο, όσο καλά κι αν αποδοθεί. Πέρα από αυτό,  απαραίτητη είναι η τεχνική κατάρτιση, συνεχής μελέτη, ομαδική δουλειά και όρεξη για ένα σωστό αποτέλεσμα.

Πως νιώθετε τώρα, μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς σας και αφού έχει περάσει επαρκής χρόνος για ασφαλή συμπεράσματα; Για σας, τώρα που το ακούτε από κάποια απόσταση, θα αλλάζατε κάτι;
Νικήτας: Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αλλά ετοιμάζουμε κάτι μακράν ανώτερο και πιο προσεγμένο. Γι’ αυτό και έχουμε επισπεύσει όσο μπορούμε τις ετοιμασίες του album. Παρ’ όλα αυτά, οι κριτικές που έχουμε λάβει από το κοινό είναι κατά γενική ομολογία θετικές. Βέβαια σε πολλά σημεία θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη προσέγγιση. Μιλάμε βέβαια για μικρές λεπτομέρειες οι οποίες θα ληφθούν υπόψιν μέσα στο album που έρχεται.

Ποιές επιρροές οδηγούν τις συνθέσεις σας; Είτε μουσικές, είτε σε περίπτωση που επεκτείνονται και σε άλλες μορφές τέχνης…
Ανδρέας: Είναι κάπως δύσκολο να προσδιορίσουμε επακριβώς τις επιρροές μας, μια που δεν θέλουμε να είμαστε μονοδιάστατοι. Για τις ανάγκες της ερώτησης βέβαια ας πούμε πως οι επιρροές μας μπορούν να εντοπισθούν σε μπάντες όπως Lamb Of God, Machine Head, Black Dahlia Murder κλπ.

Έχετε σπουδάσει μουσική;
Ανδρέας: Κάποιοι από εμάς ναι και κάποιοι όχι.

Πως σας φαίνεται η παραγωγή του album; Ποιός την ανέλαβε και κατά πόσο ικανοποιημένοι είστε από αυτή;
Νικήτας: Για τα δεδομένα των συνθηκών, πιστεύουμε ότι η παραγωγή του Αποστόλη Καραλή, είναι ικανοποιητική και αρκετά αξιοπρεπής.

Έχετε κάποια συγκεκριμένη διαδικασία όταν συνθέτετε; Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς ή υπάρχει κάποιος ιθύνων νους που το διεκπεραιώνει αυτό;
Νικήτας: Συνήθως βρισκόμαστε αφού έχουμε κάποιες ιδέες στο μυαλό μας και μέσα από ομαδική δουλειά οι ιδέες αυτές ωριμάζουν και δίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Πρωτεργάτες των ιδεών βέβαια είναι οι κιθαρίστες της μπάντας, Αντρέας και Αντώνης.

Ποιός γράφει τους στίχους και που αναφέρονται; 
Νικήτας: Κυρίως ο Βαγγέλης (frontman) και ο Ανδρέας, καθώς ο τελευταίος έχει καθοριστικό ρόλο στις συνθέσεις της μπάντας. Δεν αποκλείεται βέβαια και η συμμετοχή κάποιου άλλου μέλους, όποτε το απαιτεί η περίσταση.

Τι ακούτε μέχρι στιγμής; Πως αντιμετωπίζετε την άποψη του κόσμου; Σας επηρεάζει καθόλου;
Ανδρέας: Μέχρι στιγμής το feedback είναι πέρα για πέρα θετικό κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα μια που έχουμε μονάχα ένα EP στο ενεργητικό μας και λίγες live εμφανίσεις. Η άποψη του κόσμου είναι καθοριστική για τη μπάντα, γιατί ο κόσμος είναι εκείνος που κρίνει αντικειμενικά χωρίς ενδοιασμούς. Σίγουρα κάτι τέτοιο μας βελτιώνει και μας βοηθάει να εντοπίζουμε αδύναμα σημεία που μόνοι πιθανόν να μην τα προσέχαμε.

Ποιό πιστεύετε ότι είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε;
Νικήτας: Σε οποιονδήποτε μουσικόφιλο, δεν κάνουμε κάποια διάκριση στο κοινό μας.

Ποιός επιμελήθηκε το artwork;
Ανδρέας: Το artwork ανέλαβε η Μελίνα Ζαρκάδη, η οποία έκανε εντυπωσιακή δουλειά παρά τη μικρή εμπειρία της. Είναι από τις πρώτες δουλειές της κι αν όλα πάνε καλά θα επιμεληθεί και το artwork στο album μας. Είναι μεγάλο ταλέντο.

Από live δραστηριότητα; Έχετε τίποτα στα σκαριά, στα πλαίσια της κυκλοφορίας του “Bionic State”;
Νικήτας: Έχουμε αφήσει για λίγο στην άκρη τις συναυλίες καθώς έχουμε πέσει με τα μούτρα στην ετοιμασία του album μας. Μόλις τελειώσουμε θα επιδιώξουμε όσες περισσότερες εμφανίσεις μπορούμε.

Αν είχατε την ευκαιρία, με ποιές μπάντες θα θέλατε να μοιραστείτε το σανίδι;
Νικήτας: Από πού να αρχίσουμε… ΣΙΓΟΥΡΑ Lamb of God, Sepultura και… πολλές άλλες.

Έχετε εταιρία από πίσω σας; Κι αν όχι κάνετε κινήσεις προς αυτόν τον τομέα ή θα το τραβήξετε το κουπί μόνοι σας; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε τις δουλειές σας;
Νικήτας: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εταιρεία που να προωθεί τη δουλειά μας. Το έχουμε σκεφτεί και σίγουρα θα επιδιώξουμε κάτι τέτοιο όταν με το καλό ολοκληρώσουμε το album.

Αν σας ρωτούσε κάποιος “τι μουσική παίζετε;” τι θα του απαντούσες; Πώς θα έπειθες κάποιον να αγοράσει το CD σας;
Νικήτας: Πολύ συνοπτικά θα απαντούσαμε “μελωδικό death metal”. Τα υπόλοιπα στοιχεία της μουσικής μας θα τα αφήναμε στην κρίση του ακροατή. Εξάλλου οι ταμπέλες ποτέ δεν ήταν πλήρως αντιπροσωπευτικές και πολλές φορές παραπλανούν. Όσο για το ΕΡ… Όποιος θέλει να στηρίξει τη μπάντα, ας το αγοράσει. Τα κομμάτια εξάλλου υπάρχουν και δωρεάν διαδικτυακά σε ψηφιακή downloadable μορφή.

Τι γνώμη έχετε για την εγχώρια σκηνή; Υπάρχουν κάποιες μπάντες που κινούνται στο ίδιο ύφος με εσάς; Υπάρχει τέτοιο “κύκλωμα” στην Ελλαδίτσα μας;
Νικήτας: Θα λέγαμε ότι η ελληνική σκηνή βρίσκεται σε καλό επίπεδο γενικά. Σίγουρα υπάρχουν μπαντάρες που έχουν πολλά να δώσουν και δεν χρειάζεται να ζηλέψουν τίποτα από τη διεθνή σκηνή, αρκεί να το χειριστούν σωστά. Στο ίδιο ύφος με εμάς, να πούμε την αλήθεια, δεν έχουμε ακούσει κάτι στη χώρα μας.

Ακούτε νεότερες κυκλοφορίες συγκροτημάτων; Τι υπάρχει στην playlist σας αυτόν τον καιρό;
Ανδρέας: Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ενήμεροι σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Τώρα το τι υπάρχει στην playlist μας, καλύτερα να μην αρχίσουμε γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Βρίσκει κανείς κάθε καρυδιάς καρύδι.

Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας; Κάποια άμεσα σχέδια για το μέλλον;
Ανδρέας: Όπως είπαμε και πριν, το πρώτο μας full-length album είναι στα σκαριά και είμαστε σίγουροι ότι θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Για αυτό και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις αφού πρώτα ολοκληρώσουμε τη σύνθεση του. Ύστερα από αυτό, τα live που έρχονται.

Αυτά παιδιά. Από εμένα, “τους ζυγούς λύσατε” κι ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Εμείς σε ευχαριστούμε πολύ. Keep the metal spirit alive.

197

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.