ROZZ: "D'Un Siecle A L'Autre"

Οι Rozz είναι ένα συγκρότημα από τη Γαλλία, το οποίο έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα το 1984, με την κυκλοφορία του πρώτου τους demo. Βέβαια από το 1986 που κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος (Une Autre Vie) μέχρι και το 2009 το συγκρότημα δεν υφίστατο.

Το 2009 επανασυνδέθηκαν και κυλοφόρησαν το EP “2009”, περιορισμένο σε 300 κόπιες και φέτος κυκλοφορούν την τρίτη συνολικά δισκογραφική δουλειά τους. Το “D’Un Siecle A L’Autre” αποτελείται από 14 τραγούδια (συν ένα intro και ένα outro), τα οποία θα αγαπήσουν οι λάτρεις του κλασικού metal.

Η μουσική ικανότητα των μελών των Rozz γίνεται φανερή από το σταθερό, ισχυρό και αποτελεσματικό rhythm section, τα πιασάρικα riffs, τα πολύ καλά solos καθώς και τα εκφραστικά φωνητικά του JP. Σε σημεία μου έφεραν στο νου συγκροτήματα όπως οι Priest και οι Saxon περιόδου ‘80 με ’85. Προφανώς τα δυο αυτά συγκροτήματα, όπως και πολλά άλλα κλασικά σχήματα, θα ανήκουν στις βασικές επιρροές των Rozz. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι (βασικά όλοι εκτός του ενός κιθαρίστα) είναι μιας κάποια ηλικίας, σημαίνει ότι έχουν βιώσει τα 80’s και γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς να γράφουν μουσική, η οποία σαφώς και παραπέμπει εκεί, χωρίς όμως να αυτό να γίνεται με έναν επιτηδευμένο τρόπο. ένα άλλο θετικό σημείο του δίσκου είναι η πάρα πολύ καλή παραγωγή που έχει γίνει, η οποία βοηθά να φέρνει στο φως το συνθετικό και εκτελεστικό ταλέντο των Rozz.

Όλοι οι στίχοι των τραγουδιών είναι στα γαλλικά, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τους Rozz. Από τη μια αυτό προσθέτει κάτι το διαφορετικό στο χαρακτήρα του σχήματος, από την άλλη όμως είναι αρκετά δύσκολο για όποιον δε γνωρίζει γαλλικά να παρακολουθήσει το δίσκο όπως θα του άξιζε.

Αν και κοντεύουν να κλείσουν 30 χρόνια από τη δημιουργία τους, οι Rozz όχι μόνο δεν ακούγονται σκουριασμένοι, όπως ίσως θα περίμενε κάποιος, αλλά αποδεικνύουν ότι δεν έχουν χάσει τη λάμψη τους, καθώς ακούγονται πολύ φρέσκοι και δυναμικοί.

Αν το γεγονός ότι οι Rozz τραγουδούν στη μητρική τους γλώσσα δε σας ενοχλεί, τότε το “D’Un Siecle A L’Autre” έχει πολλά να δώσει στους φίλους κλασικού metal ήχου.

Καρβούνης Δημήτρης

438