LEGACY: "Legacy"

Οι Legacy είναι ένα ακόμα από τα συγκροτήματα της δεκαετίας του 80, τα οποία, αν και έπαιζαν αρκετά αξιόλογη μουσική, δεν κατάφεραν να γίνουν γνωστοί πέρα από ένα μικρό κύκλο οπαδών.

Κατά τη διάρκεια που οι Legacy ήταν ενεργοί, δηλαδή από το 1987 έως το 1992, οι Legacy κυκλοφόρησαν ένα EP και ένα single. Απ’ όσες πληροφορίες κατάφερα να βρω, η συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτελεί τη συγκέντρωση όλων των τραγουδιών που ηχογράφησαν οι Legacy, και την τοποθέτηση τους σε ένα CD για πρώτη φορά. Αρκετά όμως με τα μαθήματα ιστορίας, ας περάσουμε στο προκείμενο.

Το Legacy αποτελείται από 14 τραγούδια, στα οποία υπάρχει συνυπάρχουν στοιχεία από τον poserάδικο hard rock ήχο εκείνης της εποχής καθώς και κάποια πιο παραδοσιακά metal περάσματα. Τα τραγούδια του δίσκου κινούνται από up-tempo (τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία) μέχρι μπαλάντες (αλήθεια πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να λείπουν οι μπαλάντες από έναν τέτοιο δίσκο;).

Η δουλειά που έχει γίνει στις κιθάρες (τόσο στα riffs όσο και στα solos) είναι πολύ προσεγμένη, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι που αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Για μπάσο και τύμπανα δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αναφερθώ, καθώς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στα hard rock συγκροτήματα των 80’s αποτελούσαν απλά τη βάση, πάνω στην οποία οι κιθαρίστες, αλλά κυρίως ο τραγουδιστής, θα ξεδίπλωναν το ταλέντο του. Και ερχόμαστε έτσι στα φωνητικά. Στον τομέα αυτό οι Legacy έχουν περισσότερα κοινά σημεία με τις σύγχρονες τους αμερικάνικες μπάντες (με τα υψίφωνα φωνητικά) παρά με τις αντίστοιχες hard rock, χωρίς όμως ο Doug Meacham (ο τραγουδιστής των Legacy) να το παρακάνει, κάτι που στην τελική λειτουργεί υπέρ τους.

Αν σε όλα όσα είπαμε παραπάνω προσθέσετε και το γεγονός ότι οι στίχοι των Legacy είναι χριστιανικού περιεχομένου, ποιο συγκρότημα σας έρχεται στο μυαλό; Όσοι είπατε Stryper μαντέψατε σωστά, αν και η ερώτηση δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη, κάθε άλλο θα έλεγα. Δε νομίζω ότι όποιος ακούσει το “Legacy” δε θα βρει ομοιότητες με τους Stryper, αλλά αν κάποιος κατηγορήσει τους Legacy ως μιμητές των Stryper, εκτός από άδικο, για τους Legacy, θα ήταν και μια λάθος ή ίσως βιαστική εκτίμηση, καθώς μεταξύ των δυο συγκροτημάτων υπάρχουν αρκετές διαφορές.

Αν μια μίξη hard rock και metal riffs (των αρχών της δεκαετίας του ’80), κολλητικές μελωδίες, χορωδιακά (ή μήπως πρέπει να πω υμνικά;) ρεφρέν σας ακούγεται ενδιαφέρουσα, τότε το “Legacy” είναι μια κυκλοφορία που αξίζει να τσεκάρετε.

Καρβούνης Δημήτρης

458