Toner Low, Stonenrow, Pools of Mercury (16/05/2014) Six D.O.G.S

Μια stoner βραδιά από τους Toner Low αναμενόταν από το αθηναϊκό κοινό για κάμποσες ημέρες πριν την διεξαγωγή του εν λόγω show.

Δύσκολο να μην ισχύει αυτό μιας και η όλη φάση -αλλά και η αφασία- της μουσικής τους αρέσει ιδιαίτερα στους ανθρώπους της χώρας μας (και της Ολλανδίας προφανώς) μιας και είμαστε γεμάτοι μερακλήδες (πιο διακριτικά δεν γίνεται να γραφτεί)!

Η πρώτη μυρωδιά έσκασε από τους Pools of Mercury, μια μπάντα νέα στην σκηνή, δίχως αυτό να την μειώνει στο ελάχιστο από το να κριθεί ικανοποιητικότατο άνοιγμα. Κρίμα που δεν υπήρχε μεγάλη προσέλευση την ώρα που εκτέλεσαν το set τους, κι αυτό γιατί η βαριά και doomy μουσική τους ψυχοθεραπεία θα είχε εκτιμηθεί δεόντως. Η απελευθερωτική -γι’ αυτούς- εμφάνιση επί της σκηνής του Six D.O.G.S αποδείχτηκε η “βάση” για μια μουσικά stoner-ικοποιημένη μέχρι το κόκκαλο βραδιά μέσα από χαλαρές αλλά πανέμορφα ογκώδης μελωδίες.

Οι Stonenrow ξεκλείδωσαν ένα κομμάτι του διαστήματος κατά την διάρκεια της δικής τους εμφάνισης, μέσα στο οποίο ταξίδεψαν το κοινό με διαρκείς stoner doom κιθαριστικές και ψυχεδελικές συνθέσεις. Οι ταξιδιώτες εδώ ήταν περισσότεροι απ’ ότι νωρίτερα, καθότι η ώρα περνούσε και πλησίαζε ο τελικός προορισμός του headliner. Drone ύφος, βρώμικη διάθεση, αποκρυφιστική τεχνικότητα και μπάσο που ήταν στην βραδιά του ήταν τα καύσιμα των καυστικών αγοριών που οδήγησαν κάποιους στην περεταίρω εξερεύνηση των μελωδικών τους ιδιοσυγκρασιών.

Και εν τέλει οι headliners, οι (s)Toner Low πέρασαν τον χώρο στο επόμενο στάδιο, όπου η κάνναβη χορεύει και τα ηχεία τρεμοπαίζουν από την ζάλη. Projections με το αγαπημένο “πράσινο” των Ολλανδών κυριάρχησαν λοιπόν στο background και ξεχωριστά screeners στα drums τους έντυσαν όμορφα το υπόλοιπο οπλοστάσιο των εφέ.

Αν και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση των συνθέσεων τους ως προς τις ονομασίες τους, ή και ως προς τον δίσκο -εκ των τριών- που συμπεριλήφθηκαν, το κοινό στο κατάμεστο πια club δεν νοιαζόταν παρά για τον οδοντωτό που περνούσε σε επανάληψη από μπροστά του σε απόσταση αναπνοής. Και τι αναπνοής… μια κι είχες φύγει.

Εξαιρετικός ο ήχος τους, με τις όποιες ατέλειες (οι οποίες αφορούν την εκάστοτε βραχνάδα και θόλωση της ποιότητας) λειτούργησαν θετικά μιας και επρόκειτο για μια άριστα underground κατάσταση περιτριγυρισμένη από νέφος (αυτή την φορά στην κυριολεξία), κάτι που τελικά λειτούργησε σαν μια ακόμα καλή συγκυρία.

Οι Toner Low, μετά από το δυνατότερο album τους, εμφανίστηκαν με τα καλύτερα φόντα στην χώρα μας. Αν και τους τιμήσαμε δεόντως, οι λογαριασμοί είναι ακόμα ανοιχτοί…

photos: Ελένη Κιουρή

416