2 SMOKING BARRELS ANNIVERSARY PARTY: Nightstalker, Mahakala, Yellow Devil Sauce, Stonebringer, Black Hat Bones, Godlseep, Kalpa, Contra Limit (15/05/14) Six Dogs

Το μόνο σίγουρο που μπορεί να πει κανείς για τη βραδιά της 15ης Μαΐου είναι πως το δίδυμο Χάρης Ζερβός- Κυριάκος Παλίλης ξέρει να κάνει party.

Διότι, πείτε μου πόσους γνωρίζετε που θα έφερναν οκτώ εγχώριες μπάντες να παίξουν σε κεντρικό μαγαζί με δωρεάν είσοδο… Άλλες εταιρείες ενδεχομένως τέτοιο line up να το βάφτιζαν “festival”…

Δε θα πλατιάσω, ούτε θα προβώ σε βαθυστόχαστες αναλύσεις… Άλλωστε για ένα party μιλάμε, με τα σχήματα να βρίσκονται στη σκηνή για περίπου 20-30 λεπτά το καθένα, δίνοντας μουσικά σφηνάκια του (όποιου) ταλέντου τους…

Τη βραδιά άνοιξαν οι Contra Limit, γνωστοί πλέον στους rock κύκλους. Η stoner ηχητική τους έκφανση συμβαδίζει με την άνοδο του είδους τα τελευταία χρόνια, οπότε η έναρξη είτο καθόλα ευπρόσδεκτη. Ίσως περισσότερο generic από ότι θα ήθελα τα κομμάτια τους, αλλά οκ, αρχή είναι ακόμα για τα παιδιά.

Το κοινό την ώρα που βγήκαν οι Contra Limit (20:30) μοιραζόταν εντός του χώρου και εκτός. Όσο πέρναγε η ώρα βέβαια αυτό άλλαξε, και κάθε group να εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Δεύτερο όνομα κατά σειρά εμφάνισης, οι Kalpa, των οποίων το τύπου Isis παίξιμό τους, μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Post σε γενικές γραμμές, αλλά με πολλές εξάρσεις και δίχως φωνητικά. Παρότι ουσιαστικά ετεροχρονισμένο σαν είδος, το σχήμα κέρδισε τις εντυπώσεις και αναμένω να τους δω στις 29 του μήνα (μαζί με τους Korsikov) στο Remedy στο Νέο Ηράκλειο.

Τη σκυτάλη πήραν οι ιδιαίτερα αγαπητοί στην εγχώρια σκηνή, Godsleep. Το “λίγο Down, λίγο QOTSA, λίγο θάλασσα και το (μουσάτο) αγόρι μου” στυλ τους, δείχνει πως δεν είναι τυχαία η άνθηση του stoner (και όλων των southern καταβολών του) στην Ελλάδα. Με έναν frontman πιο άμεσο σε σχέση με τα group που προηγήθηκαν και όμορφες συνθέσεις, έδωσαν τα μουσικά διαπιστευτήριά τους και έλαβαν το χειροκρότημα των παρευρισκόντων.

Black Hat Bones για τη συνέχεια, μια μπάντα που τον τελευταίο χρόνο έχει απασχολήσει ευχάριστα τις αθηναϊκές σκηνές. Το Six Dogs είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει και το συγκρότημα το εκμεταλλεύτηκε αυτό, βγάζοντας αρκετή ενέργεια προς τα έξω. Το σχήμα συνολικά ανέβασε το groove παίζοντας τραγούδια από το επερχόμενο album τους, ενώ κατά τη διάρκεια της διασκευής στο “All My Friends Are Dead” των Turbonegro, έγινε και το πρώτο pit της βραδιάς.

Η έκπληξη του event για τον γράφοντα ήταν οι Stonebringer. Είχα ασχοληθεί ελάχιστα μαζί τους και νόμιζα πως θα ακούσω “μια από τα ίδια”. Τα παιδιά με διέψευσαν πλήρως και στη μικρή παραμονή τους στη σκηνή κατάφεραν και ζούληξαν πολλά αρχίδια, έχοντας στον ήχο τους ένα Mastodonικό ύφος με αρκετές Baroness αναφορές. Και κρίνοντας από τα νέα κομμάτια που παρουσίασαν, ο νέος δίσκος τους θα σκίζει!

Λίγο πριν το τέλος, οι Yellow Devil Sauce, με φρέσκο υλικό στις αποσκευές τους και περισσή εμπειρία στην εγχώρια σκηνή, βάζουν γυαλιά σε παλαιούς και νέους fan. Ο κόσμος έδειχνε να γνωρίζει τη μπάντα (λογικό), η οποία από την πλευρά της εκμεταλλεύτηκε πλήρως το χρόνο της πάνω στη σκηνή αποδίδοντας τα κομμάτια της με τον επαγγελματισμό που της αρμόζει. Και όχι γαμημένε, δεν παίζουν stoner!

Νάνι, γάλα, Mahakala… Απλά πράγματα… Μπορεί ο κόσμος να αδημονούσε για τους headliners, αλλά μια εμφάνιση της (μοναδικής ίσως) occult μπάντας στην Ελλάδα, είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο το Sabbathικό metal τους με τα στοιχεία Maiden (occult n’ roll το λέω εγώ, και να πάτε να γαμηθείτε), έχει προσηλυτίσει αρκετούς πιστούς.

Και έφτασε η ώρα των headliner… Με το που ανακοινώθηκε μια μέρα πριν το live πως θα εμφανιστούν οι Nightstalker, ήταν δεδομένο πως το Six Dogs θα γέμιζε ασφυκτικά. Ίσως αν είχε παραμείνει κρυφό το τελευταίο όνομα, να έκανε την έκπληξη ακόμη πιο γλυκιά.

Όπως και να έχει… πέραν των υπόλοιπων επτά σχημάτων λοιπόν, και Nightstalker δωρεάν… Τι δεν καταλαβαίνεις;

Το αρχικό πλάνο ήθελε το σχήμα να παίζει μονάχα τρία κομμάτια (“τεμάχια” κατά τον Αργύρη), αλλά στην πορεία έγιναν τέσσερα και μετά πέντε, ενώ αν ήταν στο χέρι του κοινού (και του Κυριάκου Παλίλη), το συγκρότημα θα έπαιζε full set.

Εκκίνηση με το “Baby God Is Dead” και ο αναμενόμενος πανζουρλισμός από το κοινό. “Dead Rock Commandos”, αμέσως μετά, με ανάλογες αντιδράσεις, και “Trigger Happy” που σπέρνει πανικό. Ύστερα από ελαφρά παρότρυνση ακούσαμε και το “Line”, ενώ δε γινόταν να κλείσει το όλο event δίχως το “Children of the Sun”, με παλιούς, νέους και πρόσκαιρους φίλους της μπάντας να τραγουδάει τους στίχους.

Εν κατακλείδι, ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια διοργάνωσης live οκτώ σχημάτων που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια. Μην ξεχνάτε πως δε μιλάμε για κάποια εταιρεία συναυλιών, αλλά για δύο ανθρώπους που έτρεχαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό live party, προκειμένου να γιορτάσουν τα δύο χρόνια της εκπομπής 2 Smoking Barrels.

Ως εκπρόσωπος του Rockway.gr, θεωρώ τιμή για το site να συνεργάζεται (έστω μέσω της ουσιαστικά απρόσωπης χορηγίας επικοινωνίας της εκπομπής) με ανθρώπους που έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν και δεν αποσκοπούν στο όποιο χρηματικό κέρδος. Πάνω από όλα η μουσική, κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι, μπάντες, εκπομπές και zine που το πιστεύουν ακόμα αυτό. Οι υπόλοιποι ας πάνε να μετρήσουν τους ακροατές, τα like και τα κλικ τους, γιατί μονάχα αυτό έχουν να αναδείξουν.
Χρόνια πολλά Χάρη και Κυριάκο… Του χρόνου πάλι εκεί!

photos: Ελένη Κιουρή, Μανώλης Συμεωνίδης, Christina Alossi

404

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.