AMON AMARTH, KARMA VIOLENS (09/05/2014) Fuzz Club

Πρώτος κεραυνός πέρυσι με την κυκλοφορία του φανταστικού “Deceiver of the Gods”. Δεύτερη βροντή, η ανακοίνωση πως η περιοδεία του δίσκου θα περάσει και από τα μέρη μας.

Και η καταιγίδα ολοκληρώθηκε με τους Karma Violens να ανακοινώνονται ως support. Έχοντας όλα αυτά υπόψην, θα ήθελα να ήξερα αν υπήρχε ένας τουλάχιστον που να μην ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί εκείνο το βράδυ. Το σίγουρο είναι πως τελικά η ιδέα της ασπίδας μόνο ηλίθια δεν ήταν.

Από πόλυ νωρίς ήδη το μαγαζί άρχισε να γεμίζει, ειδικά στο κάγκελο. Γεγονός το οποίο με χαροποίησε καθώς όπως φαινόταν ο κόσμος δεν θα ερχόταν αποκλειστικά και μόνο για τους Σουηδούς. Και αυτή μου η χαρά, επαληθεύτηκε περίτρανα με την είσοδο των Karma Violens στη σκηνή. Παίζοντας ένα είδος death metal με μπόλικα hardcore και groove στοιχεία και με σύμμαχο ένα πολύ καλό ήχο, ξεσήκωσαν για τα καλά το όλο και πιο γεμάτο Fuzz.

Mε ένα δυνατό πυρήνα οπαδών να επιδίδεται σε ασταμάτητο moshing και να είναι μαζί τους τόσο στα παλιά τους κομμάτια (του καταιγιστικού “Dormancy”) όσο και στις πολλά υποσχόμενες νέες συνθέσεις του επερχόμενου δίσκου “Skin of Existence”, τα παιδιά έδωσαν μία εμφάνιση πραγματικού headliner. Tα έδωσαν όλα, γούσταραν, μας ταρακούνησαν για τα καλά και αποχώρησαν με ψηλά το κεφάλι κερδίζοντας το κοινό και γεμίζοντας μας υπερηφάνεια. Ορισμένα σημεία αναφοράς της εμφανισής τους, η διασκευή του “Reign in Blood” (φαντάζομαι και ελπίζω να καταλάβατε ποιανών) που άναψε περισσότερο την κλωτσοπατινάδα  που επικρατούσε, το εντυπωσιακό wall of death στο “Full Dose of Hate” και το stage diving του Μάριου στο κλείσιμο του set τους.

Η καλύτερη δυνατή αρχή και προθέρμανση για τη συνέχεια λοιπόν…

Karma Violens setlist
Intro
Christian Lovers Made Me Do It
Headstrong vs Progress
Death is Symbolic
Soulless Child (new song)
Reign in Blood (Slayer cover)
Si Vis Vitam Para Mortem (new song)
Animal
Full Dose of Hate
Floating in Sadness (new song)

Με το τεράστιο πανό με το εξώφυλλο του “Deceiver of the Gods”  να δεσπόζει από νωρίς στο background, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και φουντώνοντας όλο και περισσότερο την ανυπομονησία μας, τα λεπτά περνούσαν και το μαγαζί πλέον είχε γίνει κανονικό ηφαίστειο που έβραζε. Χωρίς καμία καθυστέρηση λοιπόν οι Σουηδοί τιτάνες γεμίζουν την σκηνή, με την ίδια άνεση που γεμίζουν και τα stage τεράστιων φεστιβάλ, δίνοντας το έναυσμα της μάχης. Και μπορώ να πώ ότι βλέποντας τους για πρώτη φορά live κατάλαβα γιατί κάθε εμφάνιση τους χαρακτηρίζεται ως εμπειρία ζωής.

Αποδίδοντας κάθε κομμάτι στα ίδια υψηλά επίπεδα με την studio μορφή τους (μπορεί και υψηλότερα), άκρως επικοινωνιακοί με  το κοινό και με ένα setlist βασισμένο κυρίως στα τρία τελευταία τους αριστουργήματα (“Twilight of the Thunder God”, “Surtur Rising”, “Deceiver of the Gods”) οι Amon Amarth μέσα από το μελωδικό death metal τους μας ταξίδεψαν από μάχη σε μάχη, με πιο πρόσφατη αυτή του Loke με τον Odin, περιγράφοντας μας τις εισβολές και λεηλασίες των Vikings, μέχρι τις ένδοξες πύλες της Valhalla. Πως είναι δυνατόν επομένως να μην γνωρίσουν την απόλυτη αποθέωση (μπορούσες να το καταλάβεις εξάλλου και από το χαραγμένο χαμόγελο του Johan Hegg κατά την διάρκεια του live);

Με τον κόσμο να τραγουδάει όλες τις sing along μελωδίες των Johan Soderberg και Olavi Mikkonen, και να σηκώνει στον αέρα το Fuzz σε στιγμές όπως τα “Varyags of Miklagaard” και “The Pursuit of Vikings” μία λέξη μου ήρθε στο μυαλό που μπορούσε να περιγράψει αυτό που όλοι μας νιώθαμε. Δέος… Δέος για αυτό το απίστευτο συγκρότημα και για αυτή την καταπληκτική εμφάνιση.

“Coming of the Tide”, “Warriors of the North”, “ Runes to My Memory”, “The Last Stand of Frej”, “Cry of the Black Birds”, μερικές ακόμα μοναδικές έως και συγκινητικές στιγμές. Ίσως να μου έλειψαν τα “Valhalla Awaits Me” και “Gods of War Arise” αλλά τι κάθομαι και λέω… Αρνητικά σχόλια δεν χωράνε εδώ.

Μετά από μία ώρα και σαράντα περίπου λεπτά οι Amon Amarth μας αποχαιρέτησαν, ανανέωσαν το ραντεβού μας για το άμεσο (σταυρώνω δάχτυλα) μέλλον, επιβιβάστηκαν στο drakkar τους και έπλευσαν για το βορρά.

Αυτές είναι οι στιγμές που κάνουν την Σκανδιναβική μυθολογία περήφανη που αποτελεί την θεματολογία τους. Και αυτά είναι τα live που κάνουν όλους εμάς περήφανους οπαδούς αυτού του ήχου.

Oden! Guide Our Ships, Our Axes, Spears and Swords
Guide Us Through Storms that Whip and in Brutal War

Amon Amarth setlist
Father Of the Wolf
Deceiver of the Gods
Death in Fire
Live For the Kill
As Loke Falls
Coming of the Tide
Guardians Of Asgaard
Shape Shifter
Warriors of the North
Runes to My Memory
Varyags of Miklagaard
The Last Stand of Frej
Destroyer Of the Universe
Cry Of the Black Birds
War Of the Gods 
Twilight Of the Thunder God
The Pursuit Of Vikings

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

384