SHATTERED HOPE

Έχουν περάσει 4 χρόνια από την κυκλοφορία του “Absence” και οι Shattered Hope επιστρέφουν με βαρύ κι ασήκωτο υλικό στις αποσκευές τους. Με αφορμή την κυκλοφορία του μαύρου και άραχνου “Waters of Lethe” και  λίγο πριν την εμφάνιση τους στο Ηράκλειο  στα πλαίσια του Underworld Rises II Festival, o drummer Γιώργος Σχοινιανάκης αναλαμβάνει τα ηνία και μας απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα πορεία της μπάντας. Enjoy!

Καλησπέρα  Γιώργο και συγχαρητήρια καταρχήν για τον καινούριο δίσκο. Ξεκινάμε λοιπόν… Αν και  µετράτε  αρκετά  χρόνια  παρουσίας  µε  πολλές  live  εµφανίσεις  στο  ενεργητικό  σας, εντούτοις είναι πιθανό σε ένα µεγάλο ποσοστό του ελληνικού κοινού να µην είστε τόσο γνωστοί. Πες µας συνοπτικά πως προέκυψε η δηµιουργία των Shattered Hope και γιατί επιλέξατε το συγκεκριµένο όνοµα. 
Καλησπέρα Όλγα, και σ’ ευχαριστούµε αρχικά για το βήµα. Το συγκρότηµα δηµιουργήθηκε στα µέσα του 2002 ως µια ανάγκη έκφρασης και δηµιουργίας. Από την αρχική σύνθεση της µπάντας, µόνο εγώ και ο Θάνος έχουµε παραµείνει. Η σύνθεσή µας βέβαια, είναι κάτι που άλλαξε πολλές φορές µέχρι να σταθεροποιηθούµε στην τρέχουσα. Όσο  για  το  όνοµα,  πιστεύω  πως  όπως και τώρα,  µας  άρεσαν πάντα οι  αντιφάσεις.  Σηµασιολογικά  οι  δύο  αυτές  λέξεις έχουν  τελείως διαφορετικές έννοιες. Σε σύνολο όµως, είναι κάτι που µας γοητεύει αρκετά κι έτσι το διαλέξαµε.

Πριν  από  περίπου ένα δίμηνο κυκλοφόρησε και επίσηµα από την Solitude  Productions, ο δεύτερος  δίσκος  σας  “Waters of Lethe”  στον οποίο έχετε εμφανώς ρίξει τους  τόνους  και ο οποίος κατά την γνώμη μου είναι  περισσότερο προσφιλής στους οπαδούς του λεγόµενου funeral doom. Πες µας µερικά λόγια για την δηµιουργία του εν λόγω δίσκου καθώς και για τις µέχρι τώρα εντυπώσεις που έχετε εισπράξει από τους οπαδούς σας.
Ξεκινήσαµε να συνθέτουµε καινούρια τραγούδια  πριν από περίπου τρία  χρόνια.  ∆εν  είχαµε οµολογουµένως κάτι συγκεκριµένο κατά νου, όπως ανέφερες  για παράδειγµα να ρίξουµε τους τόνους. Είναι  κάτι που βγήκε αυθόρµητα και ρόλο έπαιξε η πάροδος του χρόνου που σ’εµάς νοµίζω προσέφερε ωριµότητα και επαγγελµατισµό. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρώτος µας δίσκος είναι  ανώριµος ή ερασιτεχνικός., απλά είχε άλλο ύφος. Μετά λοιπόν από συνεχή δουλειά, καταλήξαµε στο ποιά τραγούδια θα αποτελούσαν τον καινούριο µας δίσκο. ∆ε σου κρύβω ότι µέσα στο σύνολο των καινούριων  ιδεών, δύο κοµµάτια έµειναν εκτός µιας και όπως κυλούσε, κάτι δε  ταίριαζε µε  το υπόλοιπο σύνολο. Με αυστηρό πρόγραµµα ξεκινήσαµε τις ηχογραφήσεις  τέλος  ∆εκεµβρίου του περασµένου έτους και µέσα σε ένα µήνα περίπου είχαµε τελειώσει τα πάντα, συµπεριλαµβανοµένων µίξης και master. Από τη στιγµή που κυκλοφόρησε ο δίσκος και διέρευσαν και κάποια τραγούδια στο internet, οι κριτικές από περιοδικά και webzines είναι  ιδιαίτερα εγκάρδιες και µιλούν για ωριµότητα όπως ανέφερα προηγουµένως. Η κριτική του κοινού, εξίσου ενθαρρυντική! Προσωπικά, προτιµώ να αφήσω το χρόνο να περάσει και εκείνος θα µας δείξει.

Aλήθεια, γιατί Waters of Lethe; Πώς προέκυψε ο συγκεκριµένος τίτλος;
Υπάρχουν ερµηνείες που δε µπορείς να αναλύσεις  µε  λόγια,  εµείς προτιµούµε τη µουσική. Θα µε χαροποιούσε ιδιαίτερα αν µου έλεγες  πως αφέθηκες  στη Λήθη ακούγοντας  το δίσκο, πως ξέχασες και επέστρεψες στην πραγµατικότητα µετά από την ακρόαση. Ένα ταξίδι είναι.

Ακούγοντάς σας,  µπορώ σε  κάποια  σήµεια  να βρω οµοιότητες µε συγκρότηµατα όπως Pantheist, Shape of  Despair, ακόμα και µε Fallen (Nor). Eπηρεαστήκατε από κάποιους συγκεκριµένους καλλιτέχνες για τη δηµιουργία του καινούριου δίσκου; Ποιές θα έλεγες πως είναι οι προσωπικές σου επιρροές; Επίσης, εκτός από τη µουσική, ποιές άλλες µορφές τέχνης σας εµπνέουν;
Όπως ανέφερα και στην αρχή, δεν είχαµε τίποτα συγκεκριµένο κατά νου όταν συνθέταµε το νέο δίσκο. ∆εν κάτσαµε µε χαρτί και µολύβι να αναλύσουµε τους δίσκους των συγκροτηµάτων της σκηνής. Μόνο χαρά µπορεί να µας δώσει το ότι βρήκες οµοιότητες µε τις  µπάντες που ανέφερες µιας και τις  εκτιµούµε  ιδιαιτέρως. Με  τους  Pantheist  µάλιστα,  µας  συνδέει  φιλία  ορισµένων χρόνων! Ξέρεις, θεωρώ ότι θα πρέπει να σκεφτούµε, ο καθένας ξεχωριστά, αν χρησιµοποιούµε σωστά  τις  λέξεις.  Επηρεάζοµαι ή αντιγράφω; Πώς  αλήθεια  ερµηνεύει  τέτοιες  έννοιες ο ακροατής; Προσωπική µου  επιρροή πάντως,  είναι ότι βιώνω. Η φωτογραφία και η  ζωγραφική θεωρώ πως  έχουν σηµαντική  επίδραση  πάνω µας  κατά καιρούς. Αν και  γενικολογώ, µιας και δύσκολα εµπνεόµεθα όλοι από κάτι συγκεκριµένο.

Και ώρα για κάτι πιο προσωπικό. Σχετικά πρόσφατα αποχώρησε από το σχήµα η Ευγενία (σ.σ.  πλήκτρα).  Πώς  σας  επηρέασε  αυτό  σαν συγκρότηµα; Υπάρχουν σχέδια  για την
αντικατάσταση της ή θα συνεχίσετε ως πενταμέλης μπάντα,  τουλάχιστον προς το παρόν;
Με την  Ευγενία  δουλεύαµε  µαζί  σχεδόν  8  χρόνια. Ο καθένας µας έχει το ρόλο του στο συγκρότηµα και όλοι µαζί έναν άλλον. ∆υστυχώς, βλέπαµε τον τελευταίο καιρό πως δε µπορούµε να συµβαδίσουµε σα σύνολο. Η απόφαση ήταν δική της και τη σεβαστήκαµε. “Κάθε εµπόδιο για καλό” λένε, κι εµείς συνεχίζουµε ως πενταµελής µπάντα µιας και τα πλήκτρα πια δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη µουσική µας. Εποµένως, δε σκεφτόµαστε να βρούµε πάλι
έκτο µέλος.

Έχετε µια σειρά εµφανίσεων τόσο εντός, όσο κι εκτός  συνόρων και µε συµµετοχές σε µεγάλα φεστιβάλ του είδους. Ξεχωρίζεις  κάποια από αυτές τις εµφανίσεις και για ποιό λόγο;
Σίγουρα το περσινό Doom Shall Rise στη Γερµανία που πιστεύουµε ότι ήταν το καλύτερό µας live και το πρώτο µας liveστο εξωτερικό, στο Παρίσι,  κυρίως  για συναισθηµατικούς  λόγους. Απίστευτη εµπειρία ήταν και το καλοκαίρι του 2012 που παίξαµε πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο στη Ρουµανία. Για τις µέρες στο ∆ουβλίνο, ας µη µιλήσω καλύτερα!

Στον πρώτο σας δίσκο αν θυµάµαι σωστά συνεργαστήκατε µε τον Thomas των Saturnus και τον  Jo των Ataraxie, τι αποκόµισες  απο  τις  προαναφερθείσες  συνεργασίες; Υπάρχει κάποια συνεργασία που σε απογοήτευεσε ή κάποια που σε χαροποίησε ιδιαίτερα;
Μόνο  χαρά  µας  έδωσαν  αυτές  οι συνεργασίες! Να  µοιράζεσαι  τη  µουσική σου και  να κάνεις µέρος  αυτής και άλλους ανθρώπους µόνο  κάτι  τέτοιο θεωρώ ότι µπορεί  να προσφέρει. Απογοητευτήκαµε  πλήρως  όταν  χρειάστηκε  να  “συνεργαστούµε” µε  αυτοαποκαλούµενους επαγγελµατίες  –  διοργανωτές  συναυλιών,  όπως  για  παράδειγµα  ενός  τύπου  από  την  Τουρκία, που λίγες µέρες πριν φύγουµε µαζί µε τους Saturnus στην Κωνσταντινούπολη, εκείνος θεώρησε σκόπιµο να ακυρώσει το live. Ερασιτέχνες.

Πως κρίνεις την  σηµερινή  ελληνική  σκηνή;  Υπάρχει  κάποιο  συγκρότηµα  που να έχεις ξεχωρίσει και ίσως να ήθελες και µια µελλοντική συνεργασία µαζί του; 
Με συγχωρείς, αλλά  δε µου αρέσει να κρίνω. Οι δικοί µας The You  and What Army Faction είναι  η  αγαπηµένη  µου  µπάντα  το  τελευταίο  διάστηµα και θα ήθελα πολύ  να γράφαµε  κάτι παρέα.

Αν και είµαστε µόλις στην αρχή της χρονιάς υπάρχει κάποιο album που να έχεις ξεχωρίσει ή που περιµένεις εναγωνίως να κυκλοφορήσει;
Ανυπομονώ  για  το  νέο  Swans  και  για  το  ντεµπούτο  των  Immensity. Μέχρι στιγµής πάντως, λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου τις νέες κυκλοφορίες.

Άµεσα σχέδια για το µέλλον;
Πολλές  πρόβες  για  κάποιες  εµφανίσεις  που  έχουµε  προγραµµατίσει. Στις 17  Μαΐου κατεβαίνουµε στην Κρήτη και µιλάµε και για κάποια µεµονωµένα lives στο εξωτερικό. Προέχει η προώθηση του νέου µας δίσκου.

289