Η ζυθοποσία άρχισε από νωρίς έξω απ’ το Κύτταρο την περασμένη Τετάρτη κι όχι άδικα μιας και η επετειακή εμφάνιση των Jag Panzer για τα 30 χρόνια απ’ την κυκλοφορία του “Ample Destruction” είχε εξ ορισμού εορταστικό χαρακτήρα.
Μπορεί στην αρχή ο κόσμος να ήταν σχετικά λίγος, όμως όσοι ήταν παρόντες παρακολούθησαν ακόμη μια φοβερή support εμφάνιση των νεαρών Sacral Rage οι οποίοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του heavy metal κοινού της χώρας μας και να θεωρούνται ήδη μια μπάντα-εγγύηση σε live συνθήκες. Το υλικό τους αποδόθηκε άψογα και με πολύ καλό ήχο και παρόλο που το φρενήρες heavy/power metal τους δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να ακολουθήσει κάποιος που μέχρι πρότινος δεν είχε επαφή μαζί του, το κοινό έδειξε να τους γουστάρει πολύ και τους χειροκρότησε θερμά σε κάθε ευκαιρία.
Το set τους έκλεισε με την αναμενόμενη πλέον διασκευή στο “Phantasmagoria” των Annihilator και οι Sacral Rage έδωσαν τη σκυτάλη στους αναζωογονημένους βετεράνους της ελληνικούς σκηνής, Power Crue…
Sacral Rage setlist
Harbringer (intro)
En Cima Del Mal
Return of the Dead
Sutratma
Panic in Urals (Burning Skies)
Forced to Betray
Armana’s Reign
Master of a Darker Light
Phantasmagoria (Annihilator)
Για να είμαι ειλικρινής είχα χρόνια να τσεκάρω σε ποιό σημείο βρίσκεται η πορεία των Power Crue και δεν ήξερα τι να περιμένω, φάνηκε όμως απ’ την αρχή πως η διαθέσεις του σχήματος ήταν άγριες. Το σχήμα ήταν καλοπροβαρισμένο και είχε τον ήχο με το μέρος του, απέδωσε με πάθος και όρεξη τις traditional metal συνθέσεις του και το κοινό με τη σειρά του έδειξε να εκτιμάει την παρουσία τους στη σκηνή.
Κάθε μέλος ξεχωριστά έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, ιδιαίτερης μνείας χρήζει όμως ο drummer της μπάντας Τάκης Σωτηρόπουλος, ο οποίος είναι ένα πραγματικό κτήνος πίσω απ’ τα τύμπανα. Απ’ ό,τι δείχνει, οι Power Crue διανύουν μια πάρα πολύ καλή περίοδο και παρά τα 25 χρόνια που έχουν στην πλάτη τους, φαίνονται να κοιτούν αισιόδοξα το μέλλον. Εμείς με τη σειρά μας τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο!
Power Crue setlist
Last Command
Dark Path
Forever
Kill of a Soul
Necronomicon
Pleasure for Flesh
Mental Pestilence
Stay Heavy
Από νωρίς, στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μέσα στο Κύτταρο, κυκλοφορούσε η φήμη πως μετά τους Power Crue και πριν τους Jag Panzer, θα βλέπαμε ακόμη ένα σχήμα-έκπληξη σε ένα set 25 λεπτών. Πράγματι, γύρω στις 10 ανέβηκαν στη σκηνή οι φοβεροί epic metallers Dexter Ward με μία εμφάνιση-σφηνάκι η οποία ξύπνησε για τα καλά τα αίματα πριν τους headliners της βραδιάς. Ιδιαιτέρως αγαπητό σχήμα στους εγχώριους heavy metal κύκλους και με μέλη που έχουν περάσει από συγκροτήματα όπως οι Battleroar και οι Airged L’ahm, οι Dexter Ward βγήκαν, τα έσπασαν και μας άφησαν να θέλουμε κι άλλο.
Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν σε σημεία αποθεωτικές και μπορεί η διάρκεια της εμφάνισής τους να μας άφησε ανικανοποίητους, η απόδοσή τους παρόλα αυτά μας έπεισε για τα καλά και μας άνοιξε την όρεξη για το μέλλον. Υπέροχα όλα αυτά, όμως η ώρα είχε πλέον έρθει για το κυρίως πιάτο της βραδιάς.
Οι Jag Panzer, βασικό σχήμα του τεράστιου Harry “Tyrant” Conklin, επέστρεψαν στη χώρα μας όχι για να προωθήσουν κάποια νέα τους κυκλοφορία, αλλά για να θυμίσουν σε όλους μας τι ήταν αυτό που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτή τη μουσική στις πρώτες μας επαφές μαζί της. Με τον Joey Tafolla ξανά πίσω στις τάξεις του σχήματος, οι Jag Panzer έπαιξαν ολόκληρο, αν και ανακατεμένο, το θρυλικό “Ample Destruction” (συν το “Metal Melts the Ice” απ’ το “Tyrants” ep) με απόδοση που κινήθηκε σε συγκινητικά επίπεδα. Κάθε τραγούδι του δίσκου ξεσήκωνε ενθουσιώδεις αντιδράσεις απ’ το κοινό, πραγματικός χαμός επικράτησε όμως όταν ακούστηκαν οι ύμνοι “Licensed to Kill”, “Harder than Steel” και “Generally Hostile”.
Αφού ακούστηκαν όλα τα κομμάτια του “Ample Destruction”, οι Jag Panzer τίμησαν το “The Fourth Judgement” του ’97 παίζοντας τα “Shadow Thief” (που πρωτοεμφανίστηκε στο demo του ’85 βεβαίως βεβαίως) όπου κι έγινε πανικός, “Black”, “Call of the Wild”, “Future Shock” και “Tyranny” και κάπου εκεί έληξε και η κανονική διάρκεια του set τους.
Λίγα λεπτά μετά την αποχώρησή τους απ’ τη σκηνή, ο drummer της μπάντας Rikard Stjernquist επανήλθε δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους κι όλοι μαζί μας προσέφεραν μια καταπληκτική εκτέλεση του μοναδικού “Chain of Command” καθώς και μια διασκευή στο “Fast as a Shark” των Accept.
To σχήμα αποχώρησε απ’ τη σκηνή μέσα σε επευφημίες αφήνοντας τους πάντες ευχαριστημένους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μπασίστας της μπάντας John Tetley φάνηκε να έχει κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι του και ενώ ξεκίνησε το live παίζοντας όρθιος, σε κάποιο σημείο του set βολεύτηκε σε ένα σκαμπό και από εκεί συνέχισε χωρίς αυτό να ρίχνει τη συνολική εικόνα των Jag Panzer. Και πως να γίνει κάτι τέτοιο όταν αυτός ο παρανοϊκός τύπος που ακούει στο όνομα Harry “Tyrant” Conklin δεν σταμάτησε στιγμή να γεμίζει τη σκηνή με την ψυχωτική του παρουσία, τη μια ως τρελός δολοφόνος με μαχαίρι κατά τη διάρκεια του “Licensed to Kill”, την άλλη ως μαύρος ninja με τα Sai ξιφίδια του που πλησιάζει ύπουλα τα υπόλοιπα μέλη κατά τη διάρκεια του “Shadow Thief” κι όλα αυτά χωρίς να χάνει ίχνος απ’ την απίστευτη φωνή του. Η απόδοσή του άφησε με ανοιχτά τα στόματα πολλούς από εμάς, αφού η αναλλοίωτη απ’ το χρόνο έκταση και τεχνική του δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση.
Κλείνοντας και κάνοντας τη σούμα λοιπόν, πρέπει να αναφέρω πως ο ήχος του σχήματος αν και αρχικά ήταν λίγο περίεργος και με χαμηλά τα φωνητικά, στην πορεία έστρωσε, το κοινό αν και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο σε αριθμό έδειξε πως αποτελούνταν από πραγματικούς φίλους των Αμερικάνων metallers και τελικά οι αναμνήσεις που αποκτήσαμε είναι εξαιρετικές. Ελπίζω οι Jag Panzer να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας με νέο δίσκο στις αποσκευές τους!
Jag Panzer setlist
Battle Zones
Death Row
Metal Melts the Ice
Licensed to Kill
Warfare
Symphony of Terror
Harder than Steel
Generally Hostile
The Watching
Reign of Tyrants
Cardiac Arrest
The Crucifix
Shadow Thief
Black
Call of the Wild
Future Shock
Tyranny
Chain of Command
Fast as a Shark (Accept)
Photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου
556