MYSTIC SIVA: “Mystic Siva”

Βαρεθήκατε τα υποκατάστατα των revival; Here is the real thing!

Οι Mystic Siva κατάγονται από το Detroit και ξεκίνησαν να παίζουν μουσική το 1967, με το ντεμπούτο τους να κυκλοφορεί το 1970, με τα μέλη να είναι μόλις 17 χρονών!

Ακούγοντας όμως το τελικό αποτέλεσμα απογοητεύτηκαν με τους εαυτούς τους, καθώς μη έχοντας εμπειρία σε ότι αφορά την ηχογράφηση και την παραγωγή, έκαναν λάθη που με την τότε τεχνολογία δε μπόρεσαν να διορθώσουν, σε βαθμό να εγκαταλείψουν την καριέρα τους δύο χρόνια αφότου βγήκε στην αγορά το album.

Το λάθος των Mystic Siva (όπως οι ίδιοι περιγράφουν στο booklet της επανέκδοσης) ήταν πως είχαν κουμπώσει απευθείας στην κονσόλα, δίχως να κάνουν χρήση ενισχυτή, δημιουργώντας έναν στείρο ήχο που δεν τους ικανοποιούσε. Στην προσπάθεια να φτιάξουν το αποτέλεσμα οδηγήθηκαν σε overdubs, τα οποία όμως δε λειτούργησαν σωστά στην τελική μίξη.

Το album όμως με την πάροδο του χρόνου, πέραν του ότι εκτιμήθηκε συνθετικά, έγινε συλλεκτικό, με το βινύλιο να αγγίζει τα 2000 δολάρια σε αξία…

Το 2013 ο κιθαρίστας της μπάντας βρήκε τις τότε ηχογραφήσεις (πριν τα overdubs) και η World In Sound επεξεργάστηκε το υλικό, επανακυκλοφορώντας το σε cd σε remastered έκδοση, δίχως φυσικά να έχει πειραχτεί το αυθεντικό feeling της εποχής.

Τι μας φέρνουν οι Mystic Siva 44 χρόνια μετά; Ψυχεδελικές κιθάρες, μεθυστικές μελωδίες στο Hammond και φωνητικά που παραπέμπουν άμεσα στους Doors… μια συνταγή δηλαδή που πολλοί θα ήθελαν να έχουν στο ενεργητικό τους.

Η απειρία στοίχισε από τους Mystic Siva μια καλύτερη τύχη στη μουσική βιομηχανία, αλλά τουλάχιστον κατάφεραν να δουν (και να ακούσουν) το δημιούργημά τους όπως του αρμόζει.

Αυθεντικές rock στιγμές… 

437

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.