STONED JESUS: Επιστολή του Igor Sydorenko δημοσιεύει το Βρεττανικό Kerrang!

Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και η Κριμαία πέφτει στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Ο τραγουδιστής/κιθαρίστας των Stoned Jesus (από το Κίεβο), Igor Sydorenko έγραψε μια ανοικτή επιστολή στους φίλους της μπάντας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο Βρετανικό Kerrang!.

“Φίλοι του rock ανά τον κόσμο,
ως ουκρανική μπάντα, λαμβάνουμε μηνύματα κάθε βδομάδα από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, με καλοσυνάτα λόγια στοργής και υποστήριξης, και εκτιμούμε κάθε γραμμή αυτών.
Λουλούδια και κεριά “ρυπαίνουν” τους δρόμους του Κίεβου και είναι κυριολεκτικά, αδύνατο να περπατήσεις σε αυτούς με στεγνά μάτια. Παρακολουθούσα το Σπίτι των Εργατικών Ενώσεων να φλέγεται όταν ή αστυνομία του έβαζε φωτιά. Υπήρξαν τουλάχιστον 300 τραυματισμένοι διαδηλωτές μέσα. Εκείνοι οι άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι.
Σαν μπάντα, έπρεπε να ακυρώσουμε τις ηχογραφήσεις μας επειδή εκατοντάδες συμπολίτες μας είχαν πυροβοληθεί από την αστυνομία, μισό χιλιόμετρο από το στούντιο.
Η νεολαία ήταν πάντα η πρώτη που αντιδρά, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο εύκολος στόχος. Κάποιοι από αυτούς που εκτελέστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στις 20 Φεβρουαρίου ήταν νεότεροι από εμάς, 18 με 20 ετών.
Η συμπλοκή αυτή τα έχει κάνει όλα άσπρα ή μαύρα. Είτε είσαι με αυτούς που θέλουν το καλύτερο για τον τόπο, είτε συγκαλύπτεις τα εγκλήματα των διεφθαρμένων πολιτικών. Οι Stoned Jesus παίζουν το ρόλο τους σε όλα αυτά, αλλά δε θα τους δείτε στα εξώφυλλα των περιοδικών να ρίχνουν μολότοφ. Βοηθάμε μοιράζοντας φάρμακα, φαγητό, προμήθειες, ρούχα και κουβέρτες. Αλλάζουμε το κράτος, δεν βλάπτουμε τους πολίτες του.
Ακύρωσα συναυλίες στη Μόσχα πρόσφατα, γιατί δεν ήμουν σίγουρος ότι θα επιστρέφαμε σώοι, όμως οι Stoned Jesus πήραν μέρος στο Winter Mass Festival στις 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά από τους πρώτους θανάτους διαδηλωτών. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα φόρο τιμής στους Ουκρανούς συμπολίτες μας που πολεμούν για μια καλύτερη ζωή και σχεδόν 200 άτομα μαζεύτηκαν. Ήταν μια μικρή νίκη για εμάς, όχι μόνο για τον αριθμό παρευρισκομένων, αλλά γιατί κόσμος ήρθε να στηρίξει τις τοπικές μπάντες που αγωνίζονται επίσης, για θετικές αλλαγές. Ήταν ένα μεγάλο απόγευμα ενότητας για όλους μας.
Γιορτάσαμε τα 200η επέτειο από τη γέννηση του Ουκρανού ποιητή, Taras Shevchenko. Έγραψε τη φράση “Συνεχίστε να παλεύετε-να είστε σίγουροι πως θα κερδίσετε”, φράση κατάλληλη για την κατάσταση, στην οποία η χώρα μας βρίσκεται. Ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανος με την Ουκρανία. Και το εννοώ αυτό!
Η σύγκρουση είναι λιγότερο για το να έρθουμε πιο κοντά στην ΕΕ ή να πολεμήσουμε τους Ρώσους και περισσότερο η αντίδραση των ανθρώπων που βαρέθηκαν να τους συμπεριφέρονται σα σκατά.
Σοβαρά τώρα, τα γράμματα που παίρνουμε από τους ροκάδες φίλους μας βοηθούν και νιώθουμε τη θετική ενέργεια κάθε φορά που μπαίνουμε στο στούντιο ή παίζουμε σε μια συναυλία.
Ας ελπίσουμε όλα να γίνουν καλύτερα το συντομότερο και να δούμε πολλούς από εσάς στην περιοδεία μας, όταν όλο αυτό τελειώσει.”

Igor, Stoned Jesus

Αν η ευχή του Igor πραγματοποιηθεί, οι Stoned Jesus θα είναι στην Ελλά δα στις 20 και 21 Ιουνίου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

101