TURBO: “The Fifth Element”

Οι πολωνοί Turbo μετρούν ήδη 34 χρόνια στο κουρμπέτι, αλλά το πιθανότερο είναι να μην τους ξέρεις…

Διότι δίνουν περισσότερο βάρος στο εγχώριο κοινό τους, κάτι που οι κατά καιρούς κυκλοφορίες αποδοσμένες εις την πολωνικήν, επιβεβαιώνουν.

Το “The Fifth Element” ουσιαστικά είναι το “Piąty żywioł” που βγήκε το Νοέμβριο του 2013, μεταφρασμένο στα αγγλικά. Τώρα, μη με ρωτάτε γιατί να κυκλοφορεί εις διπλούν το εν λόγω album. Προφανώς από τη μια θέλουν να διατηρήσουν τους δεσμούς που έχουν με τους πολωνούς fan, προσπαθώντας παράλληλα να τσιμπήσουν και ακροατές εκτός της χώρας τους, κάτι που την περίοδο 1988-1992 πέτυχαν.

Ξεκίνησαν το 1980 ως hard rock μπάντα, υιοθετώντας στην πορεία έναν πιο thrash ήχο, ενώ το 1992 διέλυσαν προσωρινά. Με το reunion του 2001 απέκτησαν ένα πιο καθαρόαιμο heavy metal ύφος, με την πορεία τους από τότε να κρίνεται μάλλον ως αδιάφορη.

Στο εν λόγω album προσπαθούν σε σημεία να θυμηθούν το πιο speedάτο παρελθόν τους, αλλά αποτυγχάνουν, με τις heavy νόρμες να αποδίδονται σαφώς καλύτερα, συντελώντας σε μια δουλειά που εκ πρώτης όψεως δεν πείθει του μη μυημένους, αλλά τελικά κερδίζει στα σημεία.

Τα “Heart on the Pyre”, “Handful of Sand”, “Light Up the Night”, “Blues Measured by the Clock Ticking” και το ομώνυμο “The Fifth Element” αποτελούν όμορφες στιγμές του κλασικού heavy metal ήχου. Οκ, δάφνες πρωτοτυπίας μην ψάξετε, γιατί πολύ απλά δε θα βρείτε. Και ύστερα από τόσα χρόνια και τόσες αλλαγές στο line up, μην περιμένετε κάτι συναρπαστικό, αλλά για τους λάτρεις του καθαρόαιμου metal, οι Turbo έχουν να δώσουν πράγματα. 

Ένα συγκρότημα που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος κάποιου επερχόμενου ελληνικού Up the Hammers.

453

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.