BRAINSTORM: “Firesoul”

25 χρόνια στην πιάτσα με 9 δισκογραφικές δουλειές που καμία της δεν ήταν αδύναμη. Αντιθέτως κάθε album ήταν ένα βήμα μπροστά, είτε μεγάλο είτε πιο μικρό.

Αυτοί είναι οι Γερμανοί Brainstorm αγαπητοί αναγνώστες και αν αυτό δεν είναι τίμιο τότε πείτε μου εσείς τι εστί τιμιότης. Τα Metus Mortis, Soul Temptation και Liquid Monster είναι 3 album που αν μη τι άλλο έχω ακούσει αμέτρητες φορές γουστάρωντας κάθε φορά το ίδιο όπως και με τη πρώτη. Εννοείτε πως και οι υπόλοιπες κυκλοφορίες έχουν λάβει και αυτές το δέοντα χρόνο που δικαιούντο και τους αξίζει.

3 χρόνια μετά τη δισκάρα On the spur of the moment η μπάντα από τη Στουτγάρδη επιστρέφει με το δέκατο πόνημα της με τον τίτλο Firesoul. Εξαρχής δεν είχα αμφιβολία για τη ποιότητα του δίσκου το θέμα μου ήταν αν θα είχε το κάτι που θα με κόλλαγε το τοίχο. Το εξώφυλλο στα χνάρια του Soul Temptation και παραγωγός ο άνθρωπος που ήταν σε αυτό το πόστο όταν η μπάντα κυκλοφόρησε τα all-time favorite Liquid Monster και Soul Temptation. Το line up παραμένει το ίδιο και γενικά οι προσδοκίες είναι υψηλές. Προσδοκίες που ευτυχώς δεν διαψεύδονται μετά το πέρας τον 45 λεπτών που διαρκεί το Firesoul.

Όλα όσα θα ζητήσει ένας οπαδός της μπάντας θα τα βρει στα 10 κομμάτια του Firesoul. Σκοτεινοί, τσαμπουκαλεμένοι, μελωδικοί και όσο progressive χρειάζεται ώστε να μην αλλοιωθεί ο power χαρακτήρας της μπάντας. Ίσως το μοναδικό μου άγχος ήταν αν τα progressive στοιχεία των τελευταίων album γίνονταν πιο έντονα με αποτέλεσμα να αλλάξει και ο προσανατολισμός του group. Προσωπική καθαρά ανησυχία αυτή μιας και αρκετός κόσμος πιθανώς να γούσταρε μια τέτοια κατεύθυνση. Για την παραγωγή ούτε λόγος. Ο Achim Koehler που βρίσκεται από πίσω έχει πιάσει το σφυγμό με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει και με το παραπάνω.

To group ρίχνει αρκετές ματιές στο παρελθόν με τα επιθετικά και ογκώδη riff των Loncaric και Ihlenfeld να βγάζουν φρεσκάδα και να κρατάνε τα ηνία μαζί με τα ευρηματικά solo που θα ικανοποιήσουν τους πιο βιρτουόζους ακροατές. Κομμάτια με μεση διάρκεια τα 4-5 λεπτά που δεν κουράζουν αλλά και δεν αφήνουν την αίσθηση του ανεκπλήρωτου. Τα πλήκτρα δηλώνουν παρόν αλλά σε λιγότερο βαθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Συμπληρώνουν τα κομμάτια χωρίς να τα φορτώνουν. 

Ο Andy B. Franck ο άνθρωπος πίσω από το μικρόφωνο των Brainstorm, πιο ώριμος από ποτέ, δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ εκφραστικότητας μέσω των ερμηνειών του. Κάτι μεταξύ Stu Block (Iced Earth) και  Harry “The Tyrant” Conklin (ex- Jag Panzer). Ακούστε τα Recall the real και Chosen one και θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Υπερπλήρης δουλειά που μπορεί να μην αλλάζει το ρου της ιστορίας αλλά ικανοποιεί κάθε Powerά που δεν χόρτασε με  το τελευταίο album των Iced Earth και όχι μόνο.
Μην το προσπεράσετε έτσι. Αξίζει το χρόνο και την προσοχή σας.

473