MAYAN: “Antagonise”

Η μπάντα “όραμα” και καρπός του Mark Jansen (Epica) και του Jack Driessen (ex-After Forever), η οποία δημιουργήθηκε αρχές του 2010 σε μια “επαναστατική” απόπειρα για τον common λόγο: “θέλω-να-γράφω-και να παίζω-ό,τι-μου-κατέβει” – καλά, ας πούμε ό,τι θέλει πραγματικά το “εγώ” μου για το ευγενικό της υπόθεσης. Δεν ξεφεύγουμε από το symphonic, απλά κολλάμε δίπλα και το progressive (death) metal και πασπαλίζουμε με 250γρ. “άλλο concept” (της γνωστής εταιρείας).

Το “Antagonise” εστιάζει στην τωρινή κατάσταση της κοινωνίας μας και θίγει το κοινώς αποδεκτό (και πιο καλωσορισμένο) “έγκλημα”: Περιορισμένη ιδιωτική ζωή, δεν υπάρχει “privacy” και οι μάζες το επιλέγουν και είναι εντάξει με αυτό ΚΑΙ παραβλέπουν το γεγονός του ότι αυτή τους η “επιλογή” δεν είναι δική τους, αλλά το αποτέλεσμα του ψεύδους και της προπαγάνδας των κυβερνήσεων του κόσμου, την οποία φροντίζουμε να μασάμε με τα cornflakes κάθε ηλιόλουστο πρωινό. Την ψευδαίσθηση της ελευθερίας που μας προσέφεραν γενναιόδωρα και με γαρνιτούρα sauce δαμάσκηνο κλπ. και όλοι έτσι είμαστε ευκολότερα ελεγχόμενα “pets” κλπ.

Το concept εγκρίνεται, ελπίζω να ξέρετε όμως ότι το συγκεκριμένο είναι από τις ευκολότερες πηγές έμπνευσης, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να είναι άπειρα και μεγαλειώδη, γι’ αυτό φοβάμαι ότι θα απογοητευτώ καθώς αυτή τη στιγμή μπορώ να σκεφτώ “εκρηκτικά” καλλιτεχνικά ερεθίσματα για την απόδοση του συγκεκριμένου σε αρκετά μουσικά styles και μη. Αν ξεχάσουμε όμως τις μπάντες των συγκεκριμένων μουσικών και συγκεντρωθούμε στην δουλειά τους ως Mayan, θα καταλάβουμε την διαφορά στην διάθεση, την ιδιαίτερη οπτική τους γωνία και το aging-artist-crisis και θέλω να ενδιαφέρομαι για κάτι ΣΟΒΑΡΟ και ΝΑΙ κλπ, κλπ.

Δεν είμαι και fan-groupie και όλα τα παρελκόμενα ρε γαμώτο για το “είδος” και δεν μου βγαίνει ρε pumpkins, αλλά το “Antagonise” ακούγεται και μπορώ να πω ότι είναι “ωραίο” και δυναμικό και εκφραστικό και φαίνεται ότι υπάρχει υπόβαθρο και βγάζει και το μουσικά του το ψαγμένο και full συναίσθημα και όλο το πακέτο. Κάπως έτσι προφανώς και αξίζει να το περάσετε και αυτό μια γύρα στο player. Δεν μας κοροϊδεύει τώρα και η Nuclear Blast, καθίστε καλά… *αυτοκολλητάκι guarantee*.

Κάντε και τη σχετική ερευνά σας πάνω στο concept και τη θέση της μπάντας, δεν είναι *τζίζ κακό*! Νομίζω θα αρέσει ο δίσκος αρκετά.

530