SILENT BIRTH: "Echoes"

Είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζετε την παροιμία που λέει: μην κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του.

Κάπως έτσι την πάτησα και εγώ με του Silent Birth. Μόλις άκουσα το όνομα τους περίμενα ότι θα ακούσω κάτι που θα κινούνταν σε extreme metal ήχους. Η πρώτη έκπληξη ήρθε όταν είδα το εξώφυλλο. Ομολογώ ότι το άσπρο χρώμα του εξωφύλλου με έκανε να απορήσω, αλλά παράλληλα με έκανε να θέλω να ακούσω το CD τους για να ακούσω τι μουσική παίζουν.

Το Echoes είναι η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία των Silent Birth (ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2004 στη Λιβαδειά) και αποτελείται από εννέα πολύ όμορφα κομμάτια που κινούνται κατά βάση σε metal φόρμες, χωρίς όμως να λείπουν και οι επιρροές από hard rock αλλά και από πιο μοντέρνους ήχους.

Το ίδιο το συγκρότημα αναφέρει μια σειρά από συγκροτήματα ως επιρροές τους που ξεκινά από τους AC/DC και περνώντας από τους Metallica και Paradise Lost φθάνε μέχρι τους Tool. Μην πέσετε όμως στην παγίδα να ψάξετε να βρείτε τι θυμίζει το ένα ή το άλλο συγκρότημα, διότι πολύ απλά δε θα ανακαλύψετε κάτι τέτοιο, καθώς όλα αυτά τα ονόματα χρησιμεύουν μόνο για να δώσουν ένα γενικό περίγραμμα του μουσικού τους ύφους.

Ιδιαίτερη αίσθηση μου έκανε η έντονη χρήση των πλήκτρων σε όλη τη διάρκεια του δίσκου, τα οποία δίνουν το δικό τους στίγμα και συμβάλλουν πολύ στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος.

Μοναδική μου ένσταση είναι η παραγωγή του δίσκου, την οποία θα προτιμούσα να είναι λίγο πιο μεταλλική, δηλαδή με περισσότερο όγκο στο μπάσο και στα τύμπανα και τις κιθάρες πιο heavy. Βέβαια αυτό είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα, το οποίο εύκολα διορθώνεται. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν οι καλές ιδέες και η όρεξη για δουλειά. Οι Silent Birth με το Echoes αποδεικνύουν ότι έχουν και τα δυο.

Καρβούνης Δημήτρης
422