WORDS OF FAREWELL: “The Black Wild Yonder”

Το “Immersion” του 2011, ντεμπούτο album των Γερμανών Words Of Farewell, είχε αρκετά να πει στο χώρο του μελωδικού, σουηδικής κοπής, death metal. Δεν ήταν δα και η ανακάλυψη του τροχού, αλλά τα τραγούδια του ήταν δουλεμένα με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς, τα διάσπαρτα progressive στοιχεία που εξέδιδαν ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στη δουλειά τους.

Το “The Black Wild Yonder” αποτελεί με σιγουριά ένα μεγάλο βήμα εξέλιξης, τουλάχιστον για τους ίδιους. Πιο δουλεμένες συνθέσεις, με καλύτερο ήχο και με σαφήνεια στην έκφρασή του. Τα 10 τραγούδια ανήκουν και πάλι στο χώρο του melodic death, με σχετικά καθαρά φωνητικά, αν και σε growl ύφος, riff που παραπέμπουν σε παγιωμένα ονόματα του είδους, ενώ παρέα στην prog πλευρά, διακρίνονται και αρκετά πιο core σημεία, χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της μπάντας από τη χρήση αυτών των στοιχείων.

Ταχύτητες που σχηματοποιούν τις ατμόσφαιρες των Insomnium, ενδιαφέροντα αλισβερίσια μεταξύ των κιθαριστικών riffs και των πλήκτρων, τα οποία παίζουν αρκετά μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, δομές από Soilwork και Dark Tranquillity, ένα αεράκι σταλμένο από τον χωρόχρονο των prοg ηρώων Scar Symmetry, με υπερμελωδικά solo, που μου φέρνουν στο μυαλό αμερικάνικες core μπάντες όπως οι Threat Signal και οι Unearth.

Οι Words Οf Farewell αναμειγνύουν με μεράκι τις επιρροές τους, παράγοντας ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα. Πολύ όμορφα τραγούδια τα “In Kingdoms Of Rain”, το κάργα – Soilwork “Damaged Beyond Repair”, το ανήκων μάλλον σε σύγχρονες τάσεις τύπου Disarmonia Mundi, Mors Principium Est “Beauty In Passing”, καθώς και το προοδευτικότατο “Luminary Ghost”.

Για τους φίλους του είδους, αυτή η κυκλοφορία θα τους χαρίσει μια ώρα πολύ καλής μουσικής, δεν θα τους εκπλήξει βέβαια μια και όλοι θα αναρωτηθούν “μα που το έχω ξανακούσει αυτό;”, αλλά αν καταφέρεις και διώξεις αυτόν τον μανδύα από πάνω του, το “The Black Wild Yonder” θα σε αποζημιώσει για τον χρόνο σου, αν και πιστεύω ότι θα αρέσει και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, με δεδομένο την ποικιλία των ατμοσφαιρικών του θεμάτων.

504

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.