Caspian, We.Own.The.Sky (15/01/2014) An Club

Δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσει κανείς, πριν φυσικά φτάσει στο εκάστοτε venue, πως η συναυλία που θα παρακολουθήσει – εάν μιλάμε για αυτή των Caspian ή κάποια παρόμοιου τύπου – θα μετρά ένα διψήφιου αριθμού κοινό. Κι όμως, το Αμερικάνικο συγκρότημα έθεσε νέα standards με την επί 2010 επίσκεψή του και μια post rock βραδιά υπό την καθοδήγηση τους έπεισε τον κόσμο. Εξ ου και το σχεδόν γεμάτο An Club τη βραδιά της 15ης Ιανουαρίου.

Οι Έλληνες We.Own.The.Sky που θα ξεκινούσαν την μουσική βραδιά δεν επρόκειτο να υπάρξουν κομπάρσοι για κανέναν λόγο. Ο καθένας γνωρίζει, ή θα έπρεπε να γνωρίζει, το ύψος της επιβλητικότητας που επιβάλλεται από την μουσική τους. Ο χώρος του show μετατράπηκε από το ξεκίνημα κιόλας σε χώρο συντέλεσης μιας πομπής που σχεδόν εξέπληξε κάθε ανυποψίαστο αυτί. Εξαιρετικός ήχος, εξαιρετικές μελωδίες.

Το εντυπωσιακό Αθηναϊκό συγκρότημα σίγουρα εντυπωσίασε, απέφυγε πολύ όμορφα τη σκιά του Αμερικανικού headliner και επέδειξε επαγγελματικότητα και πάνω από όλα τέχνη. Της καλύτερης μορφής μάλιστα. Το πρώτο τους EP, “The Glass/Nails”, είναι φυσικά ένας μόνο μάρτυρας της δύναμης των We.Own.The.Sky, μια μπάντα με τελικά μικρό όνομα μπροστά στο εύρος των δυνατοτήτων της.

Ύστερα, μετά δηλαδή από ένα ονειρεμένο ξεκίνημα, οι Caspian ανέβηκαν στο σανίδι επί ελληνικού εδάφους, κάτι που περίμεναν όσο και το πεινασμένο κοινό τους. Πριν λίγα χρόνια, στην επίσημη ιστοσελίδα τους, ευχαρίστησαν με ειδικό μήνυμα τους Έλληνες οπαδούς τους, κι αυτό επειδή τους προσέφεραν το καλύτερο live show της καριέρας τους. Αυτό κάτι λέει.

Η αρχή με το “Fire Made Flesh” από τον τελευταίο τους πανέμορφο δίσκο. Η ζωντανή εκτέλεση των κομματιών του μοναδικού αυτού συγκροτήματος δεν παίρνει συγκρίσεις με αυτές των studio ηχογραφήσεων. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Η εξαιρετική στιγμή της εμφάνισης των Caspian, η κάθε μια μάλλον από αυτές, είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον ακροατή να ζήσει  μια διαφορετική οπτική αγαπημένων μελωδιών, παιγμένων από άλλη διάσταση και με απόλυτη προσοχή αλλά και αυθορμητισμό.

Η αγάπη των Caspian για την μουσική αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ύμνο, ενώ φτάνοντας προς το τέλος του set τους εξωτερικεύτηκε στο ζενίθ η ένταση και το πάθος των απίστευτων αυτών μουσικών. Το αποτέλεσμα, από την αρχή του show μέχρι και το φινάλε, περιγράφεται φτωχά ως μαγικό, κάτι που χαράζεται στην μνήμη του απαιτητικού αλλά κατά βάθος μουσικά ευαίσθητου ανθρώπου, αυτού που έχει μάθει και ξέρει να εκτιμά τον ηχιτικό θησαυρό που ζωντανεύει και μιλάει μπροστά του.

Θα υπάρξουν ευκαιρίες ακόμα πολλές να παρακολουθήσει κανείς τους Caspian στην Ελλάδα. Η κάθε μια ξεχωριστή, η κάθε μια ολοκληρωτικά διαφορετική από οτιδήποτε άλλο. Το ερώτημα είναι το εξής: Μπορούμε να τους ακολουθήσουμε;

Caspian setlist:
Fire Made Flesh
Of Foam And Wave
The Heart That Fed
Gone in Bloom and Bough
ASA
Halls Of The Summer
The Raven
Quovis / Further Up / Further In
Sycamore

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

351