SILJE LEIRVIK: “Endless Serenade”

Οι μουσικές μας επιλογές πολλές φορές εξαρτώνται από τις κατά εποχές διαθέσεις μας. Κάποιες άλλες φορές οι επιλογές μας είναι εκείνες που καθορίζουν την διάθεση μας.

Όπως και να έχει στην περίπτωση της Silje Kristin Leirvik ένα είναι το σίγουρο, πως στο τέλος κάθε δισκογραφικής της δουλειάς η ψυχή σου ζει απερίγραπτα συναισθήματα.

Το γλυκό αυτό πλάσμα το γνώρισα στις αρχές του 2013 όταν άκουσα το “With The Lights Turned Out So Beautiful” και με έκανε να περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη του κίνηση. Κοινότυπο να πω πως μαγεύτηκα; Αν συνεχίσω να ακούω τα άλμπουμ τις σίγουρα θα χρειαστώ περισσότερες λέξεις που να μπορούν να εκφράσουν το ακριβές πάθος ακρόασης.

Η νέα της δισκογραφική δουλειά τιτλοφορείται “Endless Serenade” και κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν την έξοδο του 2013, ήχος γνώριμος μα όχι ίδιος. Η απλότητα στο ηχόχρωμα, η εξωτερίκευση των συναισθημάτων, και οι στίχοι υπογράφουν άλλο ένα υπέροχο άλμπουμ.

Το “Endless Serenade” περιέχει 10 κομμάτια, όπως και το “With The Lights Turned Out So Beautiful”, μόνο που εδώ διαφοροποιούνται λιγάκι τα πράγματα και κύριο συστατικό των μουσικών συνθέσεων είναι τώρα η ηλεκτρική κιθάρα και το Hammond σε αντίθεση με το πιάνο και τα έγχορδα που είχαμε στο ντεμπούτο άλμπουμ. Το ασπρόμαυρο art cover έχει αντικατασταθεί με παστέλ  αποχρώσεις, δίνοντας μια πιο ρετρό άποψη.

Η Νορβηγική γη γενέτειρα και αγαπημένη της Silje, που αποφασίζει να τραγουδήσει καρδιάς θέματα και ήδη το “Silver & Gold” είναι το πρώτο single που βγήκε από το άλμπουμ κάνοντας το Hammond να αγκαλιάζει με το ύφος του το στυλ ’60s. Σε γενικές γραμμές ο παράγοντας καρδιά, αίσθημα, αγάπη έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πανέμορφη μελωδία με το “Black Heart” και ξεχωριστό ηλεκτρικό ήχο.

Το “Leah’s Song” εγκαταστάθηκε για τα καλά στην ψυχή μου και τα lyrics κάνουν συχνό περίπατο στον νου μου. Οι φωνητικές ικανότητες της Silje και η επιδεξιότητα της να χειρίζεται την φωνή της με άνεση της δίνει το κάθε δικαίωμα να πλάθει τις συνθέσεις τις όπως ακριβώς επιθυμεί χωρίς να έχει την ανάγκη της “κονσόλας” όπως πολλοί σύγχρονοι συνάδελφοί της. Σε πολλά κομμάτια όπως το “And Then Came Love” τα μουσικά όργανα απλά συνοδεύουν. Το “Snø” επίσης ένα αριστούργημα στην μητρική της γλώσσα με συντροφιά ένα υπέροχο φλάουτο και μια και μοναδική κιθάρα.

Το κλείσιμο ενός εκπληκτικού άλμπουμ θα έρθει με την μορφή μιας σερενάτας (“Serenade”) σε ρυθμού μοντέρνας απόδοσης βαλς, και κάτι μου λέει πως τα αντρικά δεύτερα φωνητικά ανήκουν στον RHYS MARSH (έχουν γραφτεί εκτενώς παρουσιάσεις για τις δισκογραφικές του δουλειές στο site μας, κάντε μια βόλτα μουσικής ενημέρωσης.) Ο ίδιος αξιόλογος συνθέτης, μουσικός, παραγωγός θα αφήσει για άλλη μια φορά το στίγμα του με την συμβολή του και εδώ, σε ένα άλμπουμ το οποίο βγαίνει από την Autumnsongs Records / Burning Shed.

Το “Endless Serenade” δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να σε πείσει για την μοναδικότητα του. Απλά ακούς και νιώθεις, σιγοτραγουδάς, και χαμογελάς πονηρά στο κάθε αύριο. Κερδισμένοι ή χαμένοι στα ζητήματα καρδιάς, όλοι έχουμε μια θέση κρατημένη σε κάποια σερενάτα της Μούσας Silje για τις αυστηρά προσωπικές μοναξιές μας.

538

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*