CIRCLE: “Sseennsseess”

Ο Mika Taanila στην πατρίδα του, τη Φινλανδία, είναι ένας αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και visual artist. Οι ταινίες του, συνήθως μικρού μήκους, έχουν ως κυρίως θέμα την σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών και η προσπάθεια του έχει στόχο το πισωγύρισμα σε εποχές που το μέλλον ήταν πλήρως υποσχόμενο.

Ο Taanila, χρησιμοποιεί ως πρωτογενή υλικά πολλά αυθεντικά κλασσικά κομμάτια από documentaries και τα πλαισιώνει με κινηματογραφημένες λήψεις επιστημονικών πειραμάτων και όλα αυτά κάτω από μουσικές επιλογές του ιδίου.

Ένα από τα έργα του, εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Kiasma” στο Ελσίνκι και ως μουσικό μέρος του εκθέματος αυτού, οι Circle, ένα ιστορικό και με πάμπλουτο βιογραφικό συγκρότημα ανεξάρτητου rock / post / alternative / πες – το – όπως – γουστάρεις, επελέχθησαν να το ντύσουν με τη μουσική τους, ηχογραφώντας αυτό το live album στις 22 / 11 / 2013 και σχετικά άμεσα, το βγάζουν σε κοινή θέα με τίτλο “Sseennsseess”.

Τέσσερα τεράστια τραγούδια ενώ το ύφος τους είναι από αυτά που λέμε “απερίγραπτα”. Εντελώς experimental rock μουσική, με φουτουριστικές απολήξεις, μελωδίες που θα συναντούσες σε post rock συγκροτήματα (λόγου χάρη Boards Of Canada, Maybeshewill), ενώ είναι φανερή μια ερωτική διάθεση προς τις προ – “Atom Heart Mother” εποχές των Pink Floyd, με σαφείς παραπομπές στη μορφή του Syd Barrett τουλάχιστον κιθαριστικώς. Τα φωνητικά ανήκουν στον εξτρεμιστικό θεατρικό λόγο, ένα πάντρεμα όπερας και υστερίας, που ουρλιάζουν λαρυγγισμούς απόγνωσης με ύφος που συγγενεύει με τους πολυαγαπημένους μου Mayfair, στην τεχνοτροπία, ένα συναφές συναίσθημα που αναδύεται από την εξπρεσιονιστική ζωγραφική των δεκαετιών της σύγχυσης, του ’40, του ’50, μέχρι τα πλουσιοπάροχα σε υποσχέσεις early ’60s.

Η διάθεση που αποπνέει αυτό το εντελώς ακραίο progressive κατασκεύασμα είναι εφιαλτική. Πραγματικά αλλοπρόσαλλες οι κατευθύνσεις στις ατμόσφαιρες, θέλει πολλά ακούσματα για να εμπεδωθεί και είναι πολύ ιδιαίτερη μουσική, για πολύ ιδιαίτερους ακροατές. Το Πνεύμα της Οδύσσειας του Διαστήματος, το δέος για την αμηχανία της εξέλιξης της τεχνολογίας στον μέσο άνθρωπο, η κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, η μοναξιά, η απελπισία των αστικών κοινωνιών, ο μη – Πολιτισμός ή η πλήρης απανθρώπισή του. Αυτά είναι όσα διαπραγματεύονται εδώ, όλα κάτω από την αύρα του rock.

Ένα κρύο album, ντάλα Δεκέμβριος, ήρθε για να σου δείξει τα δόντια του. Αν σε τσακώσει σε διαθέσεις που πονάς εσωτερικά, είναι ικανό να σε σκοτώσει. Ή τουλάχιστον να σου βγάλει από μέσα σου, όλα αυτά που σε αυτοτρομοκρατούν και να σε αργοσκοτώσει. Η διάρκεια των τραγουδιών, επιτρέπει την ανάπτυξη των ιδεών τους και τελικώς οι Circle με το “Sseennsseess” προσφέρουν ένα έργο που θα εκτιμηθεί από τους διατίθεντες τον απαραίτητο χρόνο να το βιώσουν. Άν θέλουν να έχουν ανταλλάγματα βέβαια. Μαζί με το “Lux” των Afenginn, από τα πολύ ενδιαφέροντα ακούσματα για φέτος σ’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο στυλ.

Όσο για μένα… Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, έχω πάρει Valium.

429

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.