CRONIAN: “Erathems”

Οι Cronian είναι το πνευματικό παιδί του Øystein G. Brun των Borknagar και του Andreas “Mr. V” Hedlund, γνωστού και ως Vintersorg, όπως αναφέρει και το συνοδευτικό δελτίο τύπου. Επομένως η κατεύθυνση του τρίτου κατά σειρά δίσκου του project, με τίτλο “Erathems” είναι αναμενόμενη.

Οι Cronian ανήκουν στα λεγόμενα “intelligent” black metal νορβηγικά συγκροτήματα.

Ο ήχος ομοιάζει αρκετά με αυτόν των Borknagar και ακόμη και των Arcturus, παντρεύοντας όμορφα τις prog μελωδίες με τη βιαιότητα του black metal. Συνθετικές (όπως synth) ορχήστρες και πιάνα αναμιγνύονται περίτεχνα με καλπάζοντες metal ρυθμούς ( βλ. “Blackwater Orizon”) σε φιλόδοξες συνθέσεις που συχνά ξεπερνούν τον πήχη των επτάμισι λεπτών, όπως στο εναρκτήριο “Cold Wave Eruption”. Κάποιες φορές οι παγωμένες κιθαριστικές μελωδίες  και παραδοσιακούς ρυθμούς υποχωρούν πλήρως για χάρη του ηλεκτρονικού στοιχείου, πράγμα που συμβαίνει στο “Moments and Monuments”.

Οι εναλλασσόμενες φωνητικές γραμμές των δύο εγκεφάλων του project, άλλοτε ενδίδουν στις black metal ρίζες τους με “τσιριχτά” brutal φωνητικά, και άλλοτε ψέλνουν και λαρυγγίζουν, μιμούμενες τον πρώτο διδάξαντα του είδους, (ποιόν άλλο) τον Garm ή Tickster G. ή God Head ή κατά κόσμον Kristoffer Rygg.

Το “Erathems” είναι μία φιλόδοξη και αξιοπρεπής προσπάθεια από δύο δυνατούς μουσικούς, αλλά εκ του αποτελέσματος ποιος χρειάζεται ένα ακόμη προοδευτικό black metal συγκρότημα από τη Νορβηγία;

497