INSIDEAD: “ΕΛΕΥΣΙΣ”

Οι InsIDeaD είναι μια ελληνική μπάντα που έχει ιδρυθεί το 1997 αλλά σε αντίθεση με αυτό που ίσως θα περιμένατε, έχουν κυκλοφορήσει μόνο 2 LP.

Το πρώτο 2 χρόνια πριν και το επόμενο μόλις κυκλοφόρησε και φέρει τον τίτλο “ΕΛΕΥΣΙΣ”. Ναι, στα ελληνικά γραμμένος ο τίτλος καθώς και όλη η αισθητική του δίσκου. Από το εξώφυλλο μέχρι την μουσική και τους στίχους πλανάται μία ελληνικούρα. Αρχαιοελληνικούρα βασικά που υμνεί τους αρχαίους Έλληνες, αρχαίους θεούς  τα λοιπά της αρχαιότητας, όπως και τον Μ. Αλέξανδρο.

Όλα αυτά δίνουν μία επικούρα στο μοντέρνο thrash που παίζουν οι InsIDeaD και με επιτυχία θα έλεγα σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Το intro με την Θρακιώτικη γκάιντα και πολλές άλλες ατμοσφαιρικές παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του δίσκου διατηρούν μία συγκεκριμένη αισθητική και επική ατμόσφαιρα αρκετά επιτυχημένη. Οι αρχαιοελληνικές απαγγελίες (ναι, είναι γεμάτος ο δίσκος από τέτοια) όμως είναι κάπως υπερβολικές και κάπου κουράζουν. Αυτά με τις ατμόσφαιρες.

Όσον αφορά το μουσικό ύφος του “ΕΛΕΥΣΙΣ” πέρα από επικό και thrash είναι αρκετά ογκώδες με αρκετές αναφορές στην σουηδική μελωδική σχολή. Mid-tempo κατά κύριο λόγο χωρίς να αποφεύγει τις ταχύτητες σε αρκετά σημεία. Ενδιαφέροντα riff και άκρως επαγγελματική δουλειά σε όλους τους τομείς. Τα φωνητικά αν και είναι είναι δυναμικά είναι δυστυχώς κάπως μονότονα και επίσης έχουν την χαρακτηριστική βαριά ελληνική προφορά και ξενίζει σε κάποια σημεία.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη δουλειά τους πιστεύω πως οι InsIDeaD έκαναν αρκετά βήματα μπροστά και η αλλαγή στο ύφος τους νομίζω πως θα τους βοηθήσει να κερδίσουν καινούργιους φίλους καθώς και πιο επαγγελματική είναι (παικτικά) και τα κομμάτια είναι καλύτερα συνθετικά συνδυάζοντας αρκετά είδη και ίσως και εποχές (από παλιομοδίτικα thrash riffs σε μοντέρνο μελωδικό heavy). Αν το σκέφτεστε τσεκάρετε τα “Reign Into The Light” και “The 7 Dogs” (μακράν το καλύτερο του δίσκου κατ’ εμέ) καθώς και τα “We The Ellines” και “Athena” για να μπείτε λιγάκι στο κλίμα του δίσκου. Πιστεύω πως, αν δεν σας ξενίζει η αρχαία ελληνική ατμόσφαιρα που κατακλύζει τον δίσκο (σε υπερβολικό βαθμό) καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στους InsIDeaD και το “ΕΛΕΥΣΙΣ”.

563

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.