Anathema, Jade Vine (31/10/2013) An Club

Σπάνια κοσμοσυρροή για μια μπάντα χωρίς πολύ πρόσφατο νέο υλικό αλλά γενικά συχνότατες επισκέψεις στην χώρα μας αυτή στο An Club την τελευταία μέρα του Οκτώβρη.

Αλλά βέβαια μιλάμε για ένα όνομα σαν και τους Anathema, οπότε και τα συμπεράσματα μιλούν από μόνα τους. Όπως και τα φαινόμενα, τα οποία παρουσίασαν αναρίθμητο κόσμο παρόντα έξω από την είσοδο του χώρου του live,  με ουρά αναμονής που άγγιζε τα είκοσι μέτρα.

Γύρω στις εννέα το βράδυ εμφανίστηκαν στην σκηνή οι Έλληνες Jade Vine, ένα διαφορετικό rock όνομα της χώρας μας, κοντά στους ήχους των νεότερων Anathema, με καλό στήσιμο και συνθέσεις ικανοποιητικά συναισθηματικές για τους οπαδούς αυτής της μουσικής.

Το παίξιμό τους έρεε απολαυστικά καθ’ όλη του την διάρκεια μπροστά από μεγάλο κοινό (το club γέμισε ασφυκτικά εν μέσω του setlist του Ελληνικού group). Ολοκλήρωσαν λίγο μετά την μισή ώρα επί σκηνής.

Jade Vine setlist
Anticipation
Lost it All
Take Me Under
Nothing I Can Do
One Last Time
Say It, Sell It
Lose Control

Λίγο αργότερα, στις δέκα, οι Anathema, ή μάλλον οι Vincent και Danny Cavanagh με την Lee Douglas, ανέλαβαν για το αναμενόμενο acoustic τους live.

Η προσμονή του κόσμου φάνηκε μέσω του χειροκροτήματος που υποδέχτηκε τη μπάντα από το Liverpool, ενώ ο ήχος του club από την πρώτη κιόλας νότα των Βρετανών στάθηκε σύμμαχος για την εμφάνιση που περίμεναν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο μικρός αλλά πλήρως γεμάτος χώρος του An Club με τις ακουστικές κιθάρες και το πιάνο των Anathema μετατράπηκε σε μια φωλιά μουσικής πανδαισίας για περίπου δύο ολόκληρες ώρες.

Το “Weather Systems” έχει πάνω από ενάμιση χρόνο στην κυκλοφορία, χρόνος που αποδείχτηκε αρκετός για να αγαπηθούν τα κομμάτια του από τον κόσμο κι αυτό φάνηκε. Μαζί με τον πρότελευταίο δίσκο των Άγγλων, το “We’re Here Beacause We’re Here”, είχε την τιμητική του, αυτά όμως δεν κατάφεραν να κλέψουν την παράσταση από τα κλασσικά και αγαπημένα κομμάτια που έξυπνα εισχώρησαν στη λίστα του “Hindsight” το 2008 και των “Judgement” εποχής συνθέσεων τύπου “One Last Goodbye” και “Deep”.

Η σχέση της μπάντας με την χώρα αλλά και ο λόγος που την επισκέπτονται σταθερά εδώ και πολλά πολλά χρόνια φάνηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με τη συγκίνηση του κοινού και την τεράστια θετική διάθεση της τριάδας ανεξάντλητα στο κάθε λεπτό. Με διασκευές Pink Floyd και Beatles, αλλά και την υπόσχεση επιστροφής τους με full line-up μέσα στο 2014 (μαζί και με νέο album), οι Anathema άφησαν τη σκηνή σε ένα ικανοποιημένο αλλά ταυτόχρονα και πεινασμένο για περισσότερα κοινό.

Anathema setlist
Thin Air
Untouchable, Part 1
Untouchable, Part 2
Deep
Dreaming Light
The Gathering of the Clouds
Flying
Shroud of False
Lost Control
Destiny
Inner Silence
One Last Goodbye
Are You There?
High Hopes (Pink Floyd cover)
Parisienne Moonlight
A Natural Disaster
Oh Darling (The Beatles cover)
Fragile Dreams
Another Brick in the Wall Part 2 (Pink Floyd cover)

Υ.Γ: Όχι απολύτως αδικαιολόγητα, οι Anathema κεραυνοβολούνται από σχόλια, όχι θετικά, σχετικά με την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση τους επί Ελληνικού εδάφους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο στην χώρα μας χωρίς να ισχύει το γεγονός ότι έρχονται εδώ περισσότερες φορές απ’ ότι σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή γενικά του εξωτερικού. Η Ελλάδα όμως είναι αυτή που, με όλο και χαμηλότερο budget, κατορθώνει να μειώνει τη ποσότητα πιθανών groups προς συνεργασία για live εδώ, με εναπομείναντες επιλογές τα ονόματα που έρχονται επειδή γουστάρουν, αυτά που θα έχουν σίγουρο κοινό και… τα φθηνά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι καλύτερη θα ήταν η γκρίνια προς τις διοργανώτριες εταιρείες για groups που θα θέλαμε να έρθουν και δεν γίνεται παρά γι’ αυτά που έρχονται, όσες φορές κι αν το κάνουν. Αυτό δεν θα είχε αποτέλεσμα. Σαν Έλληνες όμως είμαστε συνηθισμένοι και σ’ αυτό. Τι να πεις.

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

338