MONKEY3: “The 5th Sun”

Βρε καλώς τα παιδιά! Οι Ελβετοί Monkey3 επιστρέφουν 2 χρόνια μετά την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά “Beyond the Black Sky” με ένα δίσκο-κόλλημα. Το “The 5th Sun” είναι μάλλον ό,τι πιο καλοδουλεμένο και ολοκληρωμένο έχει ηχογραφήσει μέχρι στιγμής το σχήμα, παρουσιάζοντας τη μουσική του σε πλήρη δυναμική.

Το instrumental ταξίδι ξεκινάει με το 14λεπτο έπος “Icarus” και διαρκεί για περίπου 50 λεπτά, μέσα στα οποία οι Monkey3 μας ξεναγούν στα μοναδικά psychedelic/ stoner/ prog rock ηχοτοπία που έχουν χτίσει αριστοτεχνικά για όλους όσους αγαπούν κάθε είδους ταξίδι, εξωτερικό ή εσωτερικό. Stoner επειδή έχουν κρατήσει τις ταχύτητες και τη βαρύτητα του ιδιώματος αποβάλλοντας, όσο είναι δυνατόν, τις τετριμμένες και προβλέψιμες φόρμες που ξεζουμίζουν οι πολλοί, και psychedelic/ prog επειδή οι πολύχρωμες, νοσταλγικές ατμόσφαιρες χτίζονται πάνω στα θεμέλια βασικών μεν, ευφάνταστων κι εμπνευσμένων δε, ρυθμών που παρασέρνουν τον ακροατή με κάθε του άκουσμα. Το rhythm section της μπάντας δουλεύει ρολόι, αλλά το μεγάλο ατού των Monkey3 είναι οι υπέροχες κιθάρες που συνδιαλέγονται υπέροχα με τα κομψά πλήκτρα προσφέροντάς μας ένα σύνολο πανέμορφων μελωδιών.

Ο δίσκος έχει άψογη ροή χωρίς να κάνει κοιλιά ούτε στιγμή, όμως η ομορφιά χτυπάει κόκκινο σε συνθέσεις όπως τα “Once We Were”, “Circles” και το instant classic “Birth of Venus”. Η παραγωγή του δίσκου είναι ιδανική και μάλλον η καλύτερη που έχουμε ακούσει σε δίσκο των Ελβετών μέχρι τώρα, καθώς διατηρεί τέλεια τις ισορροπίες μεταξύ τραχύτητας και διαύγειας, αφήνοντας το υλικό να αναπνέει χωρίς να μπουκώνει απ’ τη μια, αλλά και χωρίς να ακούγεται αποστειρωμένο απ’ την άλλη.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως σίγουρα το υλικό θα ακούγεται ακόμη καλύτερο σε βινύλιο αλλά θα συναντάει την αποθέωση στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας. Απ’ ό,τι πήρε το αυτί μου, κάτι μαγειρεύεται και μάλλον οι Monkey3 θα περάσουν μια βόλτα απ’ τα μέρη μας στο εγγύς μέλλον, οπότε και θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε κι από κοντά. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, μην τους αφήσετε να σας ξεφύγουν!

507