29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν… Αυτοί ξέρουν… Συγγνώμη λάθος διαφήμιση… 26 χώρες την χρυσή για τους Europe διετία 1986-87 έστειλαν το “The Final Countdown” στην κορυφή των charts, καταγράφοντας ρεκόρ Γκίνες για την εποχή εκείνη.
Αν συνυπολογίσουμε πως ένα χρόνο πριν δεν τους γνώριζε ούτε η μάνα τους. Ότι… η φράση hard rock από την Σουηδία αποτελούσε για την εποχή εκείνη, περίπου σύντομο ανέκδοτο. Ότι… πούλησαν 8 εκατ. άλμπουμ και άλλα 8 εκατ. singles, συνηγορούν στη διαπίστωση ότι οι Europe είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα πολύ όμορφο “λάθος” της μουσικής βιομηχανίας. Κάτι πολύ παραπάνω από One hit wonders, όπως τους χαρακτήρισαν οι “ειδήμονες” της εποχής.
Έγιναν για λίγο πασίγνωστοι, σε όλα τα σαλόνια του κόσμου, μέσα από το MTV και μετά “υποχώρησαν” στις καρδιές των λίγων κι εκλεκτών που αγαπάμε το ποιοτικό μελωδικό hard rock… Μπορεί τη διετία 86-87 να φιγούραραν παρέα με τους Bon Jovi σε όλα τα εξώφυλλα περιοδικών ομορφιάς, να έβαζαν από κάτω στα charts ακόμα και τη Madonna, εδώ στην Ελλαδίτσα λόγω του τιρινίνι, του Γκάλη και του Καμπούρη, να είχαν γίνει εξώφυλλο ακόμα και στη ΜΑΝΙΝΑ και στη ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ωστόσο το “The Final Countdown”, μαζί με το “SLIPPERY WHEN WET” των Bon Jovi αποτέλεσαν τα δύο άλμπουμ που έβαλαν το metal στα σαλόνια, όπως εύστοχα έγραφαν κάποιοι εκείνη την εποχή.
Πριν από τους Europe άλλες σπουδαίες μπάντες όπως οι VAN HALEN ή οι DEF LEPPARD έκαναν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, ειδικά στις ΗΠΑ, ωστόσο το metal μόδα το έκαναν οι 5 ξανθοί Σουηδοί με μπούκλες και ο Βλαχοαμερικάνος από το New Jersey. Γι’ αυτό έγιναν οι δύο πιο μισητές – και κρυφά αγαπημένες – μπάντες στον κόσμο του “γνήσιου” metal. Βέβαια οι Europe εκείνη την εποχή δεν ήταν metal! Πριν και μετά το “The Final Countdown” έπαιξαν και metal. Κατά βάση έπαιζαν hard rock, κάνοντας εκτεταμένη χρήση πλήκτρων, θέλοντας να δημιουργήσουν έναν ήχο πιο προσιτό σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το είδος. Και τα κατάφεραν…
Αν μου ζήταγε κάποιος να περιγράψω τους Europe, θα έγραφα το εξής. Η μεγαλύτερη μπάντα όλων των εποχών, για να ξεκινήσει κανείς ν’ ακούει metal. Η μουσική τους έχει τεράστια ευρύτητα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιτηδευμένη. Μια progressive μπάντα, χωρίς πολλές φιγούρες, αν και τεράστιοι δεξιοτέχνες. Το “The Final Countdown” είναι ένα μίγμα Toto, Journey με Rainbow! Ένα Aor-επικό άλμπουμ, το οποίο παρά το γεγονός ότι ανήκει σ’ ένα ιδίωμα το οποίο γεννήθηκε για να μας διασκεδάζει ΚΑΙ ΜΟΝΟ, εντούτοις οι Σουηδοί κατάφεραν να φτιάξουν ένα άλμπουμ το οποίο μπορείς ν’ ακούσεις και σε πάρτι και σε συναυλία, αλλά και το βράδυ σπίτι ΜΟΝΟΣ σου…
Θεωρητικά οι Europe έχουν βγάλει καλύτερα άλμπουμ από το TFC… Και στις δύο περιόδους της καριέρας τους. Το αμέσως προηγούμενο τους το “Wings of tomorrow” είναι καλύτερο αν και δεν έχει καμία σχέση συνθετικά και ηχητικά. Ο διάδοχος του το “Out of this world”, το οποίο ακολουθεί τα ίδια μουσικά μονοπάτια με το “The Final Countdown”, και συνθετικά και σαν παραγωγή είναι καλύτερο.
Στη νέα εποχή των Europe τα “Secret Society” και “Last Look at Eden”, αν μη τι άλλο κλέβουν τις εντυπώσεις. Συνολικά ενδεχομένως να είναι και καλύτερα… ΜΟΝΟ που το TFC έχει κάτι που ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δεν το έχει κανένα άλλο άλμπουμ τους. Έχει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής. Μια μελωδία στα keyboards, με την οποία έχουν λικνιστεί και ο Βεδουίνος και ο Εσκιμώος και η θεία μου η Μαρίτσα. Ένα τραγούδι το οποίο πλέον δεν το ακούω ποτέ, αλλά στις συναυλίες τους ξεσηκώνει πλήθη από 500 άτομα, μέχρι και 1 εκατομμύριο! Το τραγούδι που τους έκανε γνωστούς ακόμα και στη Γη του Πυρός…
Έτσι κι αλλιώς πάντως οι Europe επέστρεψαν, για να φτιάξουν το όνομα τους. Και το κατάφεραν με το παραπάνω… Γιατί οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες…
Αριστοτέλης Βασιλάκης
720