DEF LEPPARD: “Viva! Hysteria”

Χαριτολογώντας, μου έλεγε πρόσφατα ένας φίλος βλέποντας παρέα μία συναυλία τους, στα μέσα των eighties, ότι αν αθροίσεις τα έσοδα που έχουν οι DEF LEPPARD από τις πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως και  τις εισπράξεις εισιτηρίων από τα live τους,  ίσως φτάνουν και το χρέος της χώρας μας μιας και ετούτοι εδώ οι τύποι έχουν πουλήσει πάνω από εκατό εκατομμύρια άλμπουμ και έχουν γυρίσει την υφήλιο δεκάδες φορές.

Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από εκείνους τους τρομερούς δίσκους που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του ’80 με αποκορύφωμα το πολυπλατινένιο “Hysteria” και το δημοφιλές συγκρότημα αποφάσισε  να κυκλοφορήσει ως μικρό φόρο τιμής, το live “Viva! Hysteria” όπου έπαιξαν ζωντανά σχεδόν όλο το συγκεκριμένο άλμπουμ σε έντεκα εμφανίσεις, που πραγματοποίησαν στο The Joint του Hard Rock Hotel & Casino στο Las Vegas.

Οι DEF LEPPARD εμφανίστηκαν στη περίφημη τζογαδόρικη πόλη με το παραπλανητικό όνομα DED FLATBIRD (προερχόμενο από το “Dead Flat Bird”)  και ειδικά το 35λεπτο set ήταν διαφορετικό και το γκρουπ  παρουσίασε εκτός από τα πασίγνωστα τραγούδια τους και σπάνιο υλικό από τα πρώτα τους χρόνια. Σε ένα ιδιαίτερο set design, το οποίο κατασκευάστηκε μόνο για τις συναυλίες του στο Las Vegas. Βέβαια στη συγκεκριμένη κυκλοφορία δεν χώρεσαν όλα τα τραγούδια του “Hysteria” όμως υπάρχουν σε κορυφαίες εκτελέσεις τα “Women”, “Rocket”, “Animal”, “Love Bites”, “Pour Some Sugar on Me” αλλά και οι εκτελέσεις παλαιότερων αγαπημένων τραγουδιών από τους πρώτους τρεις υπέροχους δίσκους των βρετανών hard rockers, όπως τα “Bringin’ On The Heartbreak”, “Rock of Ages”, “Photograph”, “High ‘n’ Dry (Saturday Night)”, “Rock Brigade”, “Let It Go” και “On Through the Night”, ενώ στο σχετικά πρόσφατο“Slang” γίνεται και ένα μικρό πέρασμα από το γνωστό τραγούδι του Elvis που αναφέρεται στην πόλη που γίνεται το live.

Η φωνή του Joe Elliott έχει χάσει λίγο από την αίγλη της αλλά τα πολλαπλά δεύτερα φωνητικά καλύπτουν τις όποιες αδυναμίες, οι κιθάρες των Phil Collen και Vivian Campbell είναι απίστευτα τέλειες πραγματικό κομψοτέχνημα ενώ εκείνο που ξεχωρίζει είναι το δυναμικό ντουέτο του μπασίστα Rick Savage και του μονόχειρα ντράμερ Rick Allen που δίνουν ένα τεράστιο όγκο σε όλο το “Viva! Hysteria”.

Η παραγωγή είναι άριστη σε υπερβολικό βαθμό και δεν νομίζω να είναι “πειραγμένη” διότι πολύ απλά είναι τόσο εκσυγχρονισμένη η ηχητική παραγωγή τα τελευταία χρόνια οπότε δύσκολα σε τόσο καλά οργανωμένες και προγραμματισμένες συναυλίες όπως είναι αυτές των Def Leppard να έχουν γίνει “μαγικά” (…καλά μην είσαι και τόσο σίγουρος). 

To “Viva! Hysteria” λοιπόν συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους πραγματικούς οπαδούς της λεγομένης hard rock σκηνής και ειδικά στην deluxe edition που περιλαμβάνει πέρα από το bonus μικρό ακουστικό σετ του συγκροτήματος, το ανάλογο cd. Εμείς πολύ απλά θα αναφωνήσουμε Viva… Def Leppard!

559