PENTAGRAM

Μπορεί να μην είχε ένδοξη μυθική βιβλιοθήκη, ούτε να την “απελευθέρωσε” ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, ούτε να μπορεί να καυχηθεί ότι γέννησε την ποιητική έμπνευση του Κ.Π. Καβάφη, όμως η Alexandria της Virginia μπορεί να λέει πως έβγαλε από τη μήτρα της τους Pentagram.

Στα όρια του cult είναι από τα λίγα συγκροτήματα της ευρύτερης hard rock ιστορίας, που αν και δεν έχει στοίβα κυκλοφοριών στα 40 περίπου χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να κρατήσει κόσμο στην αυλή του.

Είναι λίγο το σκοτάδι που αναδύεται από τους στίχους και τη μουσική τους, λίγο η περίεργη φυσιογνωμία που ακούει στο όνομα Bobby Liebling, όμως κατάφερε να είναι ένα από τα λίγα συγκροτήματα-υπαρχηγούς των θρύλων Black Sabbath.

Αν και ο Bobby είχε αποφασίσει ήδη από το 1971, μαζί με τον φίλο του Geof O’Keefe να κάνουν σκληρή και απόκοσμη μουσική, διάφορα προβλήματα με τη σταθερότητα του line-up, με φυλακίσεις του Bobby για ναρκωτικά και άλλα τέτοια είχαν κρατήσει τους Pentagram πίσω.

Για κάμποσο καιρό, η μπάντα πρόβαρε και έκανε και ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις, στην αποθήκη της εταιρίας American Mailing, όπου εργαζόταν ο πατέρας O’Keefe, ή σε κάποιο σπίτι, ώσπου ο manager Gordon Fletcher κατάφερε να κάνει το όνειρο τους πραγματικότητα.

Και έτσι μέσω της εταιρίας Intermedia κυκλοφόρησε το πρώτο τους 7ιντσο, με τα κομμάτια “Be Forwarned” και “Lazy Lady”, υπό το όνομα Macabre.

Δύο ακόμα 7ιντσα για λόγους προώθησης εμφανίστηκαν (“Hurricane” / “Earth Flight” 7″, “Under My Thumb” / “When the Screams Come” 7″ 1973) και κάμποσα demos, τα οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει πλέον μέσω των συλλογών που κυκλοφόρησε η Relapse Records, με τίτλους “First Daze Here”, “First Daze Here Too”.

Αλλαγές επί αλλαγών στη σύνθεση έγιναν ώσπου να έρθει η ώρα του ομώνυμου album να δημιουργηθεί το 1985. Μαζί με τον Bobby, o Victor Griffin (κιθάρα), Martin Swaney (μπάσο) και Stuart Rose (τύμπανα).

Αυτοχρηματοδοτούμενο, με ταμπέλα Pentagram Records, αν και είχε κυκλοφορήσει ήδη πρώτα σε demo tape το 1982, σε νέα μίξη και σειρά των τραγουδιών, θεωρείται πλέον κλασικό για το είδος.

Η Peaciville Records, το επανακυκλοφόρησε σε cd το 1993, με τη σειρά τραγουδιών που είχε η κασέτα και με την τότε μίξη τους, με τίτλο αυτή τη φορά “Relentless”.

Το 1987, έρχεται το δεύτερο album τους, “Day of Reckoning”, μέσω της Napalm Records με τον Joe Hasselvander να παίζει τα τύμπανα στο “Burning Savior” και τα υπόλοιπα ο Rose.

Χρόνια αργότερα το 1993, τα τύμπανα του “Day of Reckoning” θα επανηχογραφηθούν και εκείνη τη φορά, ο Hasselvander θα είναι πίσω από αυτά όλα τα κομμάτια. 

Αλλαγές και διαλύσεις και πάλι, ώσπου το 1993, οι Liebling, Griffin, Swaney τα βρίσκουν με τον Hasselvander και δουλεύουν πάνω στο τρίτο album, “Be Forwarned”, με το τραγούδι να επανεκτελείται με τρόπο πιο doom αυτή τη φορά, 20 χρόνια μετά την πρώτη του δισκογραφική εφάνιση.

Και για φαντάσου, το 1996 διαλύονται και πάλι. Ο Liebling με τον Hasselvander επιστρέφουν ξανά σαν ντουέτο και ηχογραφούν τα “Review your Choices” (1999) και “Sub-basement” (2001), στα οποία ο δεύτερος είναι υπεύθυνος όλων των μουσικών οργάνων.

Και τα δύο αυτά albums κυκλοφόρησαν μέσω της ιταλικής Black Widow Records, με το  “Sub-basement” να αντλεί έμπνευση από τη ζωή του Bobby στο ημιυπόγειο των γονιών του στο Maryland.

Ο Hasselvander αφήνει την μπάντα και ο Bobby προσλαμβάνει τα μέλη των Internal Void, Kelly Carmichael (κιθάρα), Adam Heinzmann (μπάσο) και Μike Smail (τύμπανα), σύνθεση η οποία θα ηχογραφήσει το 2004 το “Show ‘Em How”, και πάλι στον κατάλογο της Black Widow.

Εκτός από τρία, τα υπόλοιπα τραγούδια του album είναι νέες εκτελέσεις τραγουδιών των Pentagram από τη δεκαετία του ‘70

Η ασταθής συμπεριφορά του Liebling και τα προβλήματα του με τα ναρκωτικά έκαναν και πάλι τους Pentagram να χαθούν.

Τον Αύγουστο του 2008 όμως, ο Bobby με τους Russ Strahan (κιθάρα), Gary Isom (τύμπανα) και Mark Ammen (μπάσο) ξεκίνησαν και πάλι δουλειά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 2 θριαμβευτικές εμφανίσεις σε Νέα Υόρκη και Βαλτιμόρη, οι οποίες μαγνητοσκοπήθηκαν για το ντοκιμαντέρ “Last Days Here”, σκηνοθετημένο από τους Don Argott και Demian Fenton, με θέμα την προσπάθεια του Bobby Liebling να ανασυντάξει τη ζωή του.

To 2010 o Strahan εγκατέλειψε το συγκρότημα και τη θέση του πήρε ο Johnny “Wretched” Koutsioukis, αλλά κανείς από αυτούς δε θα βρεθεί τελικά στο studio για την ηχογράφηση του πρόσφατου “Last Rites”.

2011 και η Metal Blade Records ανακοινώνει την επιστροφή των Pentagram, με τον Griffin στην κιθάρα και τους Greg Turley (μπάσο) και Tim Tomaselli (τύμπανα) να συμπληρώνουν το καρέ.

Το “Last Rites” πήρε πολύ καλές κριτικές και το group βγήκε σε περιοδεία, μετά την οποία τα σχέδια μπήκαν πάλι στο ψυγείο και ο Griffin χώρισε φιλικά και πάλι με τον Liebling.

Όμως, ο καλικάντζαρος Bobby Liebling είναι πολύ σκληρός για να τα παρατήσει και παρέα με τον Turley, και νέες προσθήκες τους Sean Saley (τύμπανα) και Matt Goldsborough (κιθάρα) θα κάνουν επιδρομή στη σκηνή του ΑΝ Club την Πέμπτη 10 Οκτωβριου, μαζί με τους Dreamlongdead και Automaton.

Να είσαι εκεί, έτσι γιατί ο θείος Bobby ξέρει που μένεις!

Υ.Γ. Μπάντες βγήκαν από τα σπάργανα των Pentagram. Όπως οι Place of Skulls, Hounds of Hasselvader και Bedemon, όρμα και ψάξε!

807

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.