POTERGEIST

“Swampires”. Οι Potergeist δείχνουν για τρίτη φορά τα σουβλερά τους δόντια και το Rockway.gr αν και φοβάται για την σωματική του ακεραιότητα του Δημήτρη Μαρσέλου, λύνει τις απορίες του. Μιλάει με τον κιθαρίστα Stratal για το νέο δίσκο, τα σχέδια και τις ανησυχίες τους. Απολαύστε…

Καλησπέρα, Stratal και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για το νέο album “Swampires”. Ήταν πανέμορφο! Πόσο καιρό σας πήρε να το στήσετε και να το ηχογραφήσετε;
Καλησπέρα Δημήτρη. Και εγώ σ’ ευχαριστώ με τη σειρά μου για τα καλά σου λόγια. Η δουλειά αυτή εν μέρει, δουλευόταν μαζί με το “Muddy Mermaids” και κομμάτια, όπως το “King’s Army” ήταν έτοιμα πριν την κυκλοφορία του “Muddy…”. Με την είσοδο του Nick Xp στη μπάντα, όπως το corn flower στο κέικ, οι συνθέσεις και το σμίλευμα των ιδεών πήραν νέα διάσταση και έτσι, θα έλεγα ότι το “Swampires” χρειάστηκε δύο χρόνια περίπου να στηθεί με παλαιότερο και νέο υλικό, καθώς και περίπου τρεις μήνες στα studio.

Το “Swampires” αγγίχτηκε από το χέρι του David Castillo, που έχει κάνει δουλειά με μπάντες, όπως οι Opeth και οι Katatonia. Γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος για το mixing του νέου σας album; Πως ήταν η συνεργασία μαζί του;
Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το δίσκο και έτσι, ψάξαμε το καλύτερο για εμάς. Τα references ήταν αυτά που μας οδήγησαν εκεί, αφού οι παραγωγές του ήταν αυτό που θέλαμε και για το δικό μας ήχο. Η συνεργασία μαζί του ήταν άψογη και τα επίπεδα επαγγελματισμού πολύ μπροστά. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Φώτη Benardo που συνεργαστήκαμε και σε αυτό το δίσκο μαζί του.

Και το εξώφυλλο είναι δημιουργημένο από καλλιτέχνη με περγαμηνές στο παγκόσμιο στερέωμα. Είναι αυτός ένας τρόπος να περάσετε τη μουσική σας σε μεγαλύτερες αγορές;
Δε θα έλεγα πως αυτός ήταν ο σκοπός μας. Σίγουρα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να τραβήξεις την προσοχή, αλλά εξαρχής είχαμε απευθυνθεί στο Seth που είχε επιμεληθεί και το “Muddy Mermaids”, άλλα λόγω πολλής δουλειάς δεν μπορούσε χρονικά να το αναλάβει και έτσι, ψάξαμε και καταλήξαμε στον Angry Blue, του οποίου οι δουλειές πάντα μας εντυπωσίαζαν και πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να ταιριάξει με τους Potergeist. Η μεγαλύτερη αγορά εξάλλου θα επέλθει κυρίως από τη μουσική σου και όχι από το περιτύλιγμα.

Ξέρω πως οι Potergeist είναι ένα μεταφυσικό φαινόμενο, αλλά γιατί επιλέξατε να έχετε τόσες αναφορές στους βάλτους και τις νυχτερίδες; Στιχουργικά που κινείστε και από που έρχεται η έμπνευση;
Καταρχήν γιατί είμαστε καθυστερημένοι. Δεύτερον ήταν κάτι που δημιουργήθηκε σταδιακά με μικρές αναφορές και αφού το διασκεδάσαμε, τελικά αγκάλιασε όλο το concept του δίσκου. Στιχουργικά η έμπνευση έρχεται καταρχάς από τον Alex S.wamp. Ο ίδιος εκφράζει, άλλα και μέσα από τους στίχους του εκφράζονται και οι υπόλοιποι Potergeist, απλά καθημερινά πράγματα όπως είναι τα Swampires (που δε θα τα δεις ποτέ στο φως της ημέρας), μέχρι δυνατούς έρωτες και καταστάσεις που πόνεσαν, καθώς και το θυμό μας για τα σκατά αυτού του κόσμου.

Το “Loves Martyr” με ενθουσίασε και θα ήθελα να μάθω, αν κρύβεται κάποια ιστορία πίσω του. Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος…
Γίνεσαι αλλά θα σου πω… Μιλώντας μουσικά, δεν κρύβεται μία μόνο ιστορία πίσω του. Όπως και σε όλα τα κομμάτια. Όταν γράφεις μουσική όλες οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα γυρίζουν στο κεφάλι σου και έτσι, αποτυπώνονται πολλές ιστορίες μαζί, ίσως και όλη σου η ζωή σε ένα κομμάτι, αλλά ποτέ δε θα σου είναι ξεκάθαρο ότι συνέβη, γιατί απλά δεν το σκέφτεσαι. Τώρα, στιχουργικά εμένα μπορεί να με αγγίξει απόλυτα όταν είμαι στα ντουζένια του έρωτά μου, αλλά δε σου λέω με σιγουριά ότι στους στίχους κρύβεται ένα συγκεκριμένο“όνομα”πίσω από αυτό το παραλήρημα της καψούρας. Ξαναγίνε αδιάκριτος μόλις μιλήσεις με τον Alex, αλλά πρόσεχε μη σε δαγκώσει…

Έχετε σχέδια για ελληνική περιοδεία και τυχόν επισκέψεις εκτός συνόρων;
Το 2014 πρόκειται να είναι μία φορτωμένη χρονιά για εμάς με πολλά σχέδια και για ελληνική περιοδεία, αλλά και κάποια tour που καταστρώνονται στα ξένα. Όταν έρθει η ώρα, μετά τις 4 Οκτώβρη, θα ενημερωθείτε για όλα.

Τον Οκτώβρη στο ΑΝ θα γίνει το live release του δίσκου. Πες μας δυο κουβέντες για αυτό. Τι να περιμένουμε να δούμε;
Παρτάρα.. Με Stonebringer, Harsh Demise και Psycho Choke να μας κάνουν παρέα στη σκηνή, μπύρες, ξύδια, ιδρώτας και κομμάτια και από τους τρεις δίσκους των Potergeist. Swamp metal σε swamp ατμόσφαιρα. Μετά σε περιμένουμε στο ισόγειο του Santa Botella στην Πανόρμου, για ξύλο και άλλες μπύρες και μουσικάρες.

Σε τι μορφή θα κυκλοφορήσει το “Swampires” και τι άλλα καλούδια θα μπορούμε να προμηθευτούμε, εμείς οι σκοτεινοί τύποι;
Βινύλιο, cd και εν καιρώ και digital. Τώρα που λες σκοτεινοί τύποι με βάζεις σε σκέψεις να φτιάξουμε κεριά.. Σίγουρα θα φορέσεις το Τ-shirt και θα βρεις και τον πρώτο δίσκο. Τα άλλα καλούδια θα είναι έκπληξη.

Επίσης, συγχαρητήρια για το αισθητικό αποτέλεσμα του video clip του ομώνυμου τραγουδιού. Πρέπει να περάσατε σούπερ στα γυρίσματα. Πες μας δυο πράγματα για τους συντελεστές του.
Εμείς super περάσαμε, αλλά ο Άλεξ Αριστόπουλος και ο Μιχάλης Κλουκινας ήταν αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν. Σκέψου να έχεις να κουμαντάρεις όλα αυτά τα κουμάσια μέσα σε λίμνες αίματος και ένα φίδι και τον κροκόδειλα στο διπλανό δωμάτιο. Ο Αλεξ και ο Μιχάλης είχαν επιμεληθεί και το πρώτο clip για το “Rivers and Oceans”, όπως και ο Kωνσταντίνος Τσιχριτζής το μοντάζ. Τους ευχαριστούμε πολύ όπως και όλους τους φίλους για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να κάνεις κάτι τόσο ποιοτικό; Οι καλές παραγωγές κοστίζουν, από όσο γνωρίζω.
Δεν είμαι σίγουρος για αυτό.. Ρώτα το Σειρηνάκη. Αυτός ξέρει… Η αλήθεια είναι ότι όντως κοστίζει μία καλή παραγωγή. Υπάρχουν βέβαια, πάρα πολλές επιλογές, όπου αν ψαχτείς μπορείς να μειώσεις σημαντικά το κόστος. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν πας κάπου με υπογραφή, ξέρεις εξ’ αρχής ότι θα πάρεις αυτό που θέλεις και ότι θα αξίζουν τα λεφτά σου. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνεις κάτι ποιοτικό στις μέρες μας. Αν ακούσεις τι δουλειές κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή θα πάθεις πλάκα. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και είσαι διατεθειμένος να κάνεις θυσίες, καλή παραγωγή θα έχεις.

Έχουμε πει πολλές φορές πως ο Έλληνας μουσικός τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει σκληρή δουλειά και το επίπεδο έχει ανεβεί κατακόρυφα. Που πιστεύεις πως οφείλετε αυτό; Είμαστε όπως λέει ο Λιακό, από άλλο πλανήτη;
Μάλλον στο ότι θέλει να ξεφύγει από γενική μουσική κουλτούρα του Έλληνα. Πώς θα μπορέσεις να πείσεις τους άλλους ότι υπάρχει και άλλη μουσική πέρα από τα μπουζούκια αν η μουσική που γράφεις και οι παραγωγές σου δεν είναι καλές; Και στην τελική αν δε θες να πείσεις τον Έλληνα θα χρειαστεί να πείσεις τους έξω, που θα πρέπει κιόλας να τους ανταγωνιστείς σκληρά, γιατί αυτοί το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Άρα όλη αυτή η λαχτάρα δημιουργεί διάθεση για σκληρή δουλειά. Πάντως από άλλο πλανήτη είμαστε σίγουρα…

Λοιπόν, θέλω τώρα στο τέλος για αλλαγή, να ενημερώσεις τον, πιθανότητα εν αγνοία, αναγνώστη για το ποιοι είναι οι Potergeist.
Tolis Toleas στα τύμπανα, Alex S.wamp στα φωνητικά, Pluto στο μπάσο, Νick Xp και Stratal στις κιθάρες. Και ντροπή σε όσους δεν ξέρουν.

Θέλω κλείνοντας να κάνεις μια δήλωση για κάτι άσχετο με τη μουσική.
Μην περιμένεις έτοιμο ποτέ τίποτα και από κανένα. Να υπολογίζεις μόνο στις δικές σου δυνάμεις…

178

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.