VISTA CHINO: “Peace”

Κινέζικη ματιά, θέα ή σκοπιά. Όπως και να είναι, μιλάμε για την δεύτερη πιο αναμενόμενη κυκλοφορία του 2013, μετά το “13” των Black Sabbath.

Γιατί; Επειδή μιλάμε για 3 κυρίους της παλιάς φρουράς των Kyuss, που μας επισκέφθηκαν 2 φορές πριν 2 χρόνια ως Kyuss Lives!

Οι κύριοι John Garcia, Brant Bjork και Nick Oliveri, παρέα με τον κιθαρίστα Bruno Fevery, αφού έχασαν το δικαστικό αγώνα για τη χρησιμοποίηση του ονόματος Kyuss, μετονομάστηκαν σε Vista Chino.

Ήδη έχουμε πάρει γεύση του τι παίζει με τα κομμάτια “Dargona Dragona” και “Barcelonian” και καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο “Blues for the red sun”, όμως αδυνατώ να πιστέψω πως θα είναι κάτι το ανέμπνευστο.

Οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν στον κόσμο έναν καινούργιο τρόπο παιξίματος του rock n roll και συνεχίζουν να το κάνουν και εδώ.

Λυπούμεθα βέβαια, που άλλαξαν όνομα και δεν έχουν μαζί τους τον Josh Homme, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας.

Τη στιγμή που οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ετοιμάζονται να εισβάλλουν στη Συρία, οι Vista Chino φέρνουν την ειρήνη (“Peace”).

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή (“Good Morning Wasteland”), έρχεται το “Dargona Dragona”, το πρώτο κομμάτι που μας παρουσίασαν πριν κάμποσο καιρό. Η ψυχή καλωσορίσει με απόλυτη ευχαρίστηση την αισθαντική φωνή του Garcia και την μοναδική ρυθμική παρουσία των Bjork και Oliveri. Η αλήθεια είναι πως όταν το πρωτοάκουσα δεν εντυπωσιάστηκα, όμως έπειτα από αρκετές ακροάσεις, νιώθω το πόσο έλειψε αυτή η παρέα από την παγκόσμια δισκογραφία.

Η συνέχεια φέρνει το “Sweet Remain” και ήδη καταλαβαίνεις πως οι έμπειροι μουσική βασίστηκαν πάρα πολύ στις μουσικές τους επιδρομές, μετά διαλύσεως Kyuss, και προσφέρουν σύγχρονη παραγωγή, αντί της ρετροποίησης, στην κάποιοι άλλοι αρέσκονται προσπαθώντας να μοιάσουν στην τότε εποχή.

Όμορφα riffs παιγμένα άρτια από τον Fevery και οι συνθέσεις είναι τέτοιες, που δε θα απογοητεύσουν.

“As You Wish” με τον ρυθμό να περιορίζεται σε πιο mid ταχύτητες, με τη δύναμη στο ρεφρέν να γίνεται αισθητή και να ακολουθείτε από ένα ύμνο στις σαμπαθικές τους ρίζες, με τίτλο “Planets 1 & 2”, με τα χαρακτηριστικά πλέον φωνητικά του Brant Bjork να αναλαμβάνουν το πρώτο μισό, στο ίσως καλύτερο track του “Peace”.

Το “Adara” μοιάζει περισσότερο με κάτι που θα έπαιζε ο Bjork σε κάποιο προσωπικό του album και για αυτόν τον λόγο είναι ένα κομμάτι με έξτρα γκρούβα και φαντάζει σαν ένα από τα hit του ντεμπούτου των Vista Chino.

To “Mas Vino” είναι ένα σύντομο ορχηστρικό πέρασμα στο 6-λεπτο “Dark and Lovely”, που αν και μπαίνει δυνατά με τα τύμπανα, παραδίνεται στη συνέχεια στην ψυχεδέλεια και τα κιθαριστικά solos.

Λίγο πριν το τέλος, δεσπόζει το “Barcelonian”, το οποίο με δίχασε πολύ όταν το άκουσε, γιατί αν εξαιρέσω τα τύμπανα, μου κάνει αδύναμο συνθετικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά το τελείωμα είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ Kyuss κομμάτι.

Το διάρκειας δεκατριών λεπτών “Acidize-The Gambling Moose” είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και θα βγάλει από τα καρό τους πουκάμισα όλους τους ακόλουθους τους.

Σε γενικές γραμμές, είναι ένας έξυπνος δίσκος, από βιρτουόζους του είδους, αλλά δεν είναι το συγκλονιστικό που ίσως περιμέναμε. Βασίζεται στα φωνητικά και τα τύμπανα και τα υπόλοιπα είναι δευτερευούσης σημασίας. Θα θέλαμε να τα ακούσουμε και ζωντανά παρόλα ταύτα και θα τους στηρίξουμε, περιμένοντας τον επόμενο δίσκο να μας διαλύσει τα μυαλά!

873
About Δημήτρης Μαρσέλος 2194 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.