TURISAS: “TURISAS2013”

Με αφορμή το σήμερα, το ΤΏΡΑ, το γεμάτο διακυμάνσεις και “εξελίξεις” για την ανθρωπότητα αυτό έτος, οι Φινλανδοί Turisas, οι οποίοι δεν χρειάζονται πιστεύω συστάσεις (δεν τους έχετε ακούσει ποτέ; τι Καρέτα-καρέτα και μαλακίες λέω;;…Σκουλήκια…), δημιούργησαν το “Turisas2013” βρίσκοντας τους εαυτούς τους ιδιαίτερα δυσαρεστημένους από τα εξαγριωτικά συμβάντα και ακόμα περισσότερο την απάθεια της πλειοψηφίας των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.

Αντίθετα με προηγούμενες δουλειές τους, αυτό το album δεν είναι concept, όπως μας λένε και έτσι έγραψαν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, καθοδηγούμενοι απ’ το συναίσθημα και το mood. Η ελευθερία σε κάθε της μορφή εξάλλου, είναι και το βασικό στοιχείο του “Turisas2013”. Το στιχουργικό κομμάτι είναι πολύ προσωπικό έως και αυτοβιογραφικό, πράγμα που μου κινεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Θέλουν να μας δείξουν αυτό που οι ίδιοι είναι ως μπάντα εν έτη 2013, δηλώνουν τους εαυτούς τους στο χάος του αιώνα και πάμε να δούμε εντυπώσεις. Βρίσκονται μέσα στην λίστα με τους καλλιτέχνες που προτιμώ να “σπαταλάω” χρόνο ακούγοντας με θέα τον τοίχο και αν και σκέφτηκα πώς ίσως θα έπρεπε να πατήσω Play με μια μικρή επιφύλαξη, ήμουν σίγουρη ότι δεν θα μπορούσαν να βγάλουν κάτι απογοητευτικό έχοντας υπόψη τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά και παρακολουθώντας τη δουλειά τους μέχρι σήμερα.

Τα μουσικά vibes του album εκπέμπουν τόση ενέργεια που αμέσως “φορτίζεις”. Κάθε ένα κομμάτι είναι διαφορετικό και ξεχωριστό, αλλά σαν σύνολο λειτουργούν σαν ηλεκτροφόρα μάζα μουσικής καθαρής ενέργειας στην κυριολεξία. Ωμός ήχος που σου λέει “Πάρτα ρε γίδι, ΝΑ!” και σου δίνει την αίσθηση του live (οι Turisas είναι έτσι κι αλλιώς γνωστοί για το show που δίνουν στην σκηνή και είναι από τις μπάντες που πας με guarantee ότι θα περάσεις καλά). Η χαρακτηριστική χροιά του Mathias μας παρασύρει άλλη μια φορά σε εκστασιαστική διάθεση, η battle ατμόσφαιρα “εκρήγνυται” κάθε τρία δευτερόλεπτα (έχουμε βάλει war paint και ούτε που το καταλάβαμε), το ”αγνό” με το “άγριο” συνυπάρχουν κοσμιότατα, ανατολικές, gypsy μελωδίες με λάγνα γυναικεία αναφιλητά, folk και brutal vocals όπου χρειάζεται και τα μυαλά στα κάγκελα και κυρίως καταλαβαίνουμε ότι ακούμε Turisas, η ταυτότητα τους δεν αναπαράγεται εύκολα, συγνώμη ΑΛΛΆ…!(όχι δεν δίνουμε ράτσες για ζευγάρωμα).

Έμεινα πολύ ευχαριστημένη, τόσο που φοβάμαι πως αν συνεχίσω να το ακούω repeat, θα πάω από ενεργειακό “BOOM”. Εδώ έχω αγαπημένα κομμάτια και αυτά είναι τα: “Run Bhang-Eater, Run”, “Greek Fire”, “No Good Story Starts With Drinking Tea”, “We Ride Together” και “Ten More Miles”. Το εξώφυλλο δεν είναι κάποιο φιλοτεχνημένο έργο τέχνης, αλλά καλλιτεχνική φωτογραφία, μινιμαλιστικό, με τον τίτλο “κολλημένο” σε φάση poster και ναι, το εγκρίνω και αυτό.

Το album από σήμερα θα βρίσκεται στα αγαπημένα μας δισκάδικα (ο Odin να τα κάνει πλέον!), οπότε τρεχάτε προμηθευτείτε fans και μη. Αυτό το album είναι πολύ καλό για να συστηθούν και σε εσάς που δεν έχετε καμία επαφή με τη μπάντα αλλά σας ψήνει το στυλ και το είδος, καθώς θα σας κάνει να θέλετε να ακούσετε και προηγούμενες δουλειές τους, όπως και θα έπρεπε (πριν ακούσετε το album κιόλας!) και περιέχει όλα τα aspects του σχήματος που λέγεται Turisas. Και καλή σας απόλαυση!

543