Industrial metal; Ministry! Ξεκάθαρη απάντηση. Μετά αν το καλοσκεφτείς θα βρεις και άλλες απαντήσεις, μα τόσο κοντά σε αυτό που εννοείται από τον όρο από-και-κλείεται.
Η ιδέα γεννήθηκε την ίδια χρονιά με μένα (1981) στο Chicago των ΗΠΑ από τον Al Jourgesen, έναν νεαρό μουσικό που έμελλε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της rock μουσικής. Έχοντας ξεκινήσει μουσικά πιο κοντά στα post-punk και electro-pop λιβάδια εκείνης της δεκαετίας, έφτασε να είναι ο ορισμός του industrial metal.
Με δισκογραφικά μνημεία όπως τα “Psalm 69”, που περιέχει το σημαντικό “N.W.O.” που όλοι μας έχουμε χορέψει σε κάποιο σκοτεινό καταγώγιο, και “Rio Grande Blood” και 32-χρονη πορεία στα μουσικά δρώμενα, οι Ministry φτάνουν στο 13ο τους πόνημα, που έχει τίτλο “From Beer To Eternity”.
Ήδη από το ξεκίνημα του νέου album φαίνεται το πόση αγριάδα έχει ακόμα να βγάλει αυτό σχήμα, αρχίζοντας με κομμάτια σαν τα “Hail to the Majesty (Peasants)” και “Punch in the face”.
Μουσική για robot μια ακόμη φορά με εξτρεμιστική τάση που φτάνει να ερεθίζει κάθε ημίνεκρο κύτταρο του ζαλισμένου οργανισμού σου, από έναν άνθρωπο που εξέλιξε, έδωσε πνοή και καθόρισε τον τρόπο που εκτελείται το βιομηχανικό rock.
Η ηχογράφηση και προετοιμασία του υλικού του “From Beer To Eternity” σταμάτησε απότομα με τον ξαφνικό θάνατο του κιθαρίστα και μόνιμο εδώ και πολλά χρόνια κιθαρίστα των Ministry, Mike Scaccia, ο οποίος ηχογραφώντας έλεγε στο φίλο του, Al, πως αυτό θα είναι το καλύτερο album που έχουν κυκλοφορήσει παρέα.
Όντως οι κιθάρες είναι τόσο βουτηγμένες στον τσαμπουκά και τόσο ταιριαστές με την μουσική βιομηχανική επανάσταση του Jourgesen, που ήδη βάζει το “From Beer To Eternity”, κοντά στην κορυφή των Ministry albums.
“Perma War” και μέσα από τα τεράστια riffs και τα ηλεκτρόδια, κάθεται αγέρωχο ένα έντονο μπάσο και επιτίθεται στιγμές μια αγχωμένη ηλεκτρισμένη φυσαρμόνικα και συνεχίζοντας τον κοινωνικό σχολιασμό (που υπογραμμίζεται συνεχώς με αποσπάσματα από τις ειδήσεις του προπαγανδιστικού FOX) έρχεται το “Perfect Storm”.
To “Fairly Unbalanced” αρχίζει με κάποιον πολιτικό σχολιαστή να λέει πως ο Ομπάμα δεν έχει ελπίδα επανεκλογής και έναν καλπάζων riff σου καίει τα μυαλά, με τη βοήθεια των Καβαλερικών φωνητικών που διαθέτει ο Jourgesen.
To “The Horror” που ακολουθεί είναι το πιο ηλεκτρονικό κομμάτι του δίσκου, το οποίο διαδέχεται το πιο thrash “Side Fx Include Mikey’s Middle Finger (TV4)”, όπου η υπερηχητική χρήση του drum machine, σε αφήνει λιπόθυμο να μετράς τα άστρα, αφού πρώτα έχει παίξει με τα όρια σου.
To album είναι τίγκα στα τηλεοπτικά samples και στο “Lesson Unlearned” υπάρχει ένα ψήγμα του πιο 80s pop παρελθόντος της μπάντας, ενώ στο “Thanx but no thanx” υπάρχει μία reggae dub διάθεση που αποδεικνύει πως οι Ministry ρισκάρουν ακόμα και να αυτοαναιρούνται μουσικά.
Το “Change of Luck” που έρχεται λίγο πριν το τέλος, όπως δήλωσε ο Jourgesen είναι αφιερωμένο στον αδικοχαμένο Mike Scaccia, και μόνο για αυτόν τον λόγο, είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του album. Στο τέλος, η προτροπή της απόλαυσης της ησυχίας (“Enjoy the quiet”) είναι ένα ηχητικό τρολλάρισμα, αφού μετά από 2 .40 λεπτά, παρασίτων και πρόζας που αχνοακούγεται ο Al μας λέει “Enjoy the Quiet, NOW!” και έτσι κλείνει το “From Beer To Eternity”.
Μια δουλειά απαραίτητη για τους industrialιστές, αλλά και για όσους περίεργους αγνοούσαν τους Ministry ως τώρα. Μπορεί να μην είναι δίσκος της χρονιάς, αλλά είναι κάτι το ιδιαίτερο, από έναν μουσικό που παίζει με τα όρια της ίδιας του της ευφυΐας.
Απολαύστε το!
556