Clutch, Planet of Zeus (14/07/2013) Entertainment Stage

Το φαινόμενο Clutch έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Ναι, ξέρω… Μέχρι και πριν κάποιο διάστημα οι περισσότεροι ούτε που γνώριζαν την ύπαρξή τους, ενώ η πλειοψηφία δε μπορεί να ονοματίσει παραπάνω από 2-3 κομμάτια τους.
Στην Ελλάδα είναι μόδα πάντως και είναι λογικό να επιστρέφουν σε ένα κοινό που τους τιμά. Πόσο μάλλον όταν στις αποσκευές τους έχουν ένα δίσκο σαν το “Earth Rocker”, την πιο groovάτη κυκλοφορία τους εδώ και αρκετά χρόνια!

Το πακέτο το συμπλήρωσαν οι Planet of Zeus που από τότε που βγήκε το “Macho Libre”, χαίρουν μεγάλης (και δικαιολογημένης) επιτυχίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εν ολίγοις, η συναυλία ήταν καταδικασμένη να πάει καλά, κάτι που φάνηκε από τα δύο (2) sold out και τους πάνω από 3500 (μουσάτους και μη) που κατέφτασαν στο Entertainment Stage, στην Ιερά Οδό!

Η μετάθεση της ημερομηνίας προκάλεσε γκρίνιες και μουρμούρα, αλλά αυτό δεν πτόησε τον κόσμο να παραβρεθεί στο live, σε ένα χώρο που για μία ακόμη φορά αποδεικνύει πως οι μπουζουκλερί είναι κλάσεις ανώτερες από τις λογής rock τρύπες, για τέτοιου είδους event. Πολύ καλός ήχος στο μεγαλύτερο μέρος του venue (μονάχα προς τα πίσω βαβούριαζε κάπως), σωστή διαρρύθμιση που διευκόλυνε την ορατότητα, εύκολη μετακίνηση εντός του χώρου, παρά το πλήθος, και φυσικά εξαερισμός που λειτουργεί!

Τους Planet of Zeus δεν τους είχα δει ποτέ live και έχοντας ακούσει μόνο καλά σχόλια για τις εμφανίσεις τους, είχα υψηλές προσδοκίες.

Προσδοκίες τις οποίες τίμησαν και μου έδωσαν να καταλάβω το γιατί γίνεται τόσος ντόρος στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Βγάζουν ενέργεια και δυναμισμό, διατηρώντας παράλληλα τη “βρωμιά” της μουσικής τους, δίχως να χάνουν τον επαγγελματισμό τους.

Ξεκίνησαν με το “Vanity Suit”, με το κοινό να στήνει χορό, και συνέχισαν εξίσου δυναμικά με το “Dawn of the Dead”. Ένα νέο κομμάτι μας παρουσίασαν στην πορεία, του οποίου οι Sabbathικές καταβολές του και η southern εξέλιξή του, μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και προσδοκίες για το τρίτο τους album.

Χαμός στο “Supernothing”, λιγότερα γκάζια στο “Ballad of Boston George” και επαναφορά στο αρχικό μακελειό με το “Leftovers”, με άπαντες να συμμετέχουν. Ακολουθεί ένα ακόμη νέο τραγούδι, ενώ για το τέλος άφησαν το τρίπτυχο “Something’s Wrong”, “Macho Libre” και “Eat Me Alive”, κλείνοντας πανηγυρικά μια ομολογουμένως πολύ καλή εμφάνιση.

Ίσως κάποια ιντερλούδια να ήταν αχρείαστα, και μπορεί η συμμετοχή τους στο live της Θεσσαλονίκης να προκάλεσε έριδες, μιας και μόλις λίγο καιρό πριν είχαν ξαναπαίξει εκεί, αλλά η ουσία είναι πως καταλληλότερο support δε μπορούσε να επιλεχθεί, και τα 60 λεπτά που γέμισαν οι Planet of Zeus τιμούν την εγχώρια σκηνή.

Planet of Zeus setlist
Vanity Suit
Dawn Of the Dead
Buffalo
Supernothing
Ballad of Boston George
Leftovers
Pawnshop Politics
Something’s Wrong
Macho Libre
Eat Me Alive

Ελάχιστα λεπτά μετά τις 22:30, οι Clutch ανεβαίνουν στη σκηνή και για μιάμιση περίπου ώρα έβαλαν φωτιά στο Entertainment Stage, με τα “Earth Rocker” και “The Mob Goes Wild” να σκορπούν πανικό!

“Wild Promoter (of Earthbound Causes)” για τη συνέχεια και βουτιά στο τελευταίο τους album, το οποίο και εύλογα προωθούσαν. “Mr Freedom”, “D.C. Sound Attack!”, “Unto the Breach”, “Crucial Velocity”και “Book Saddle & Go” λοιπόν, και ναι φίλε αναγνώστη, οι Clutch έπαιξαν 5 κομμάτια στη σειρά από το “Earth Rocker”. Αν αναρωτιέσαι το κατά πόσο άρεσε αυτό στους παραβρισκόμενους, η απάντηση είναι μάλλον περίπλοκη. Συμμετοχή πάντως υπήρχε στα περισσότερα, αλλά αυτό που φαινόταν ήταν πως όλοι αδημονούσαν για κάποιο από τα hitάκια της μπάντας.

Λίγα χρόνια πίσω μας πάει το “Gravel Road”, μέσα από το εξαιρετικό “Robot Hive/ Exodus” του 2005, το “The Face” μας επαναφέρει στο φετινό “Earth Rocker”, ενώ τα “Subtle Hustle” και “Mice & Gods” (“Blast Tyrant” και “Robot Hive/ Exodus” αντίστοιχα) διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, που μπορεί να μην τα “σπάει” καθόλη τη διάρκεια της εμφάνισης του Neil Fallon και της παρέας του, αλλά σίγουρα καλοπερνάει!

Κάπου εκεί φτάνει η στιγμή όμως για να σειστεί ολόκληρο το Entertainment Stage… “The Regulator”, με τις φωνές από πάνω από 3500 άτομα να τραγουδούν, απολαμβάνοντας κάθε δευτερόλεπτο. Πιθανότατα το highlight της βραδιάς, καθώς το πάθος και η συμμετοχή του κοινού λογικά αποτίναξε από τη μπουζουκλερί κάθε λογής λαϊκό φάντασμα που παρέμενε στο χώρο, ύστερα από το κλείσιμο της σεζόν.

“Burning Beard” και “Cyborg Bette”για τη συνέχεια, με μέχρι στιγμής να έχουν τιμηθεί μονάχα τρεις δίσκοι από όλη την καριέρα των Clutch (“Blast Tyrant”, “Robot Hive/ Exodus” και “Earth Rocker”), γεγονός που προσωπικά με λυπεί. Το “The Wolf Man Kindly Requests…”, άλλο ένα κομμάτι από το “Earth Rocker” (το ένατο της βραδιάς), μας οδηγεί στο πολυπόθητο encore, στο οποίο (σχεδόν) όλοι, ξέραμε τι προμήνυε.

Σύσσωμο το κοινό παραληρεί με τις πρώτες νότες του “Electric Worry”, ενός κομματιού τόσο ξεσηκωτικού, που πλέον έχει ξεπεράσει το φάσμα των rock μαγαζιών, και ακούγεται σε κάθε είδους μαγαζί (true story). Αντί επιλόγου, οι Clutch έπαιξαν το μονόλεπτο “One Eye Dollar”, μέσα από το “Jam Room”, το οποίο μαζί με το προαναφερθέν “Electric Worry”, αποτέλεσαν τα μόνα κομμάτια που δε συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω δισκογραφικό τρίπτυχο.

Ας μην κρυβόμαστε… Το live ήταν καταπληκτικό και όσοι ήταν εκεί το έζησαν! Μελανό σημείο η προσκόλληση σε συγκεκριμένα album, η εμμονή στο τελευταίο τους πόνημα και η έλλειψη αναφοράς στις απαρχές της μπάντας. Κατά τ’ άλλα, φοβερή σκηνική παρουσία, γεμάτη ενέργεια, αν και ο drummer “έχανε” σε κάποια σημεία, προς μεγάλη μου έκπληξη.

Clutch setlist
Earth Rocker
The Mob Goes Wild
Promoter (of Earthbound Causes)
Mr. Freedom
D.C. Sound Attack!
Unto The Breach
Crucial Velocity
Book Saddle & Go
Gravel Road
The Face
Subtle Hustle
Mice & Gods
The Regulator
Burning Beard
Cyborg Bette
The Wolf Man Kindly Requests
Electric Worry
One Eye Dollar

Η συναυλία των Clutch, με τη συμμετοχή των Planet of Zeus, αποτέλεσε ίσως το δυνατότερο συναυλιακό χαρτί της Detox για φέτος (μαζί με το Heavy by the Sea festival), και η προσέλευση επιβεβαιώνει την αδυναμία που έχουμε αποκτήσει στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη μπάντα και το όλο είδος γενικότερα. The beard prevails!

537

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.