PARK FESTIVAL: Big Ballz, Γυμνά Καλώδια, Klakaz, Rebus, Godsleep, White Peppers, Pulse R (21/06/2013) Πάρκο Αντώνη Τρίτση

Κάτι περισσότερο από απλώς μία συναυλία, η λέξη “γιορτή” περιγράφει πιο εύστοχα το Park Festival που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την συμμετοχή 7 μουσικών σχημάτων μόλις στην πρώτη του ημέρα.

Το Live Studio και ο Rockha Radio υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού προσέφεραν την ευκαιρία της συμμετοχής σε αρκετές εκατοντάδες θεατών χωρίς μάλιστα την καταβολή αντιτίμου εισιτηρίου.

Κατάλληλος χώρος, σωστά διαμορφωμένος και με πάγκους και τραπέζια που προσέφεραν την ευκαιρία της ξεκούραστης παρακολούθησης του πολύωρου, χορταστικού προγράμματος. Πολλά είδη μουσικής από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους μπάντες. Αναμενόμενη λοιπόν η ανομοιογένεια του κοινού, ίσως και ζητούμενη καθώς αυτό ακριβώς έδωσε το χρώμα της γιορτής. Συνεύρεση και συν-διασκέδαση ανθρώπων με διαφορές μουσικών προτιμήσεων, ηλικιών, ακόμα και κάποιοι “περαστικοί” που πείστηκαν από την όμορφη ατμόσφαιρα να παρακολουθήσουν μέρος της συναυλίας. Μεγάλη σκηνή και κυρίως πάρα πολύ καλός ήχος σε σωστές εντάσεις και ιδιαίτερα καλή ποιότητα.

Τα παραπάνω εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα εμφανιζόμενα συγκροτήματα δείχνοντας τον καλό εαυτό τους σε θαυμαστές ή συστήνοντάς τον σε κάποιους που μπορεί να τους άκουγαν πρώτη φορά. Κατά την προσωπική μου άποψη, όσα από τα γκρουπ είχαν την εμπειρία που τους επέτρεπε να αντιληφθούν και να συμβιβαστούν με την δεδομένη ανομοιογένεια του κοινού απέδωσαν καλύτερα, αποτινάζοντας το άγχος και την ανάγκη να “εκβιάσουν” το κέφι και κάνοντας το δικό τους παιχνίδι ώστε να προσεγγίσουν με φυσικό τρόπο τους ακροατές.

Στις 7:30 στην σκηνή βρίσκονται οι Pulse R, εξαμελής ορχήστρα με τύμπανα, μπάσο, δύο ηλεκτρικές και μία ακουστική κιθάρα, πλήκτρα και αγγλόφωνα φωνητικά. Στο τελευταίο από τα κομμάτια τους σε guest εμφάνιση εμπλούτισε με τον ήχο τους με γυναικεία φωνητικά η φίλη τους Βένια, όπως μας την σύστησαν.



Άφησαν πάρα πολύ καλές εντυπώσεις παίζοντας hard -rock με εμφανείς καταβολές κλασσικών συγκροτημάτων αλλά και αναφορές σε βαριά “μετά-90s” μουσική. Εξαιρετική και ιδιαίτερη η χροιά της φωνής του τραγουδιστή και καλά δουλεμένες οι συνθέσεις τους, κρίμα που λόγω ώρας έπαιξαν μπροστά σε πολύ λίγους ανθρώπους.

Pulse R setlist
Don’t keep me waiting
Abruption
Stage fright
Wasted time
Blame
Last embrace



Μία περίπου ώρα μετά θα εμφανιστούν οι White Peppers και θα παρουσιάσουν ένα σετ επτά τραγουδιών, δικών τους ή γνωστών blues/ funk/ rock standards.



Απαρτίζονται από drums, μπάσο, πλήκτρα, κιθάρα-φωνή, και κρουστά-φωνή (από την μοναδική γυναίκα του γκρουπ) και δημιουργούν ένα τεχνικό, καλοδεμένο σύνολο με κέφι που βρίσκει ζεστό αντίκτυπο στο κοινό που αυξάνεται όσο περνά η ώρα.

White Peppers setlist
I’m burning
Sunshine of your love (Cream cover)
Stuck on you
Drive
Chain of fools (Don Covay cover)
I Put a Spell on You (Screamin’ Jay Hawkins cover)
Piece of my heart (Janis Joplin cover)



Στις εννέα και δέκα περίπου την σειρά παίρνουν οι Godsleep και ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα με το ασήκωτο stoner rock τους. Αν και είναι σαφές ότι με άγγιξαν και λόγω μουσικών προτιμήσεων είναι επίσης σίγουρο ότι είναι μία μπάντα που ξέρει τι θέλει να κάνει και πως να το κάνει.



Με αγγλόφωνα brutal φωνητικά και μπάσο, κιθάρα τύμπανα με τεράστιο όγκο είναι σίγουρο ότι κέρδισαν την προσοχή του κοινού και αρκετούς νέους θαυμαστές με την εμφάνιση τους. Συστήνονται ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσκονται σε αυτή την κατηγορία ήχου. Μιλώντας από την δική μου υποκειμενική σκοπιά αποτέλεσαν την πιο ευχάριστη έκπληξη της ημέρας.  

Godsleep setlist
I want you
13
Black water
Smoking lemons
Wrong turn



Οι Rebus που θα ακολουθήσουν εμφανίζονται λίγο πριν τις δέκα. Δύο κοπέλες στο μπάσο και τα πλήκτρα αριστερά και δεξιά από τον κιθαρίστα και ένας ντράμερ που παίζουν ανέμελη pop-rock, τόσο δικές τους συνθέσεις όσο και διασκευές ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Δείχνουν καλά στοιχεία αν και χρειάζονται χρόνο και εμπειρίες ώστε να κατασταλάξουν σε αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο.

Rebus setlist
Μια ευχή
Δε θέλω (Μπλε cover)
Brake me shake me (Savage Garden cover)
Supermassive black hole (Muse cover)
Words of a Wise Man 
Το Κρυφτό
Το κορίτσι του φίλου μου (Λάκης Τζορντανέλλη cover)



Σε επίσης pop/ rock ύφος που παραπέμπει σε  γκρουπ όπως οι Μπλε και οι C:real, με  ανάλαφρες συνθέσεις και γλυκά φωνητικά, ακολούθησαν στις 10:35 οι Klakaz. Ξεχωρίζουν τα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά synths, ενώ φαίνεται ότι η μπάντα έχει δουλέψει πολύ μαζί.



Έδειξαν να διασκεδάζουν το ακροατήριο, έπαιξαν τύμπανα, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, ενώ επιπλέον είχαν τραγουδίστρια και τραγουδιστή. Ζητούμε συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ολόκληρη το set list τους.

Klakaz setlist
(Μεταξύ άλλων έπαιξαν τα: )
Αδράνεια
Ρώτα την νύχτα
Νοσταλγία



Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν ανυπόμονα τα Γυμνά Καλώδια και εκείνα φρόντισαν να τους αποζημιώσουν με την πολύ καλή και δυναμική τους εμφάνιση που ξεκίνησε στις 11:20 και κράτησε περίπου 50 λεπτά.



Μία μπάντα που παίζει ελληνικό ροκ όχι γιατί το βλέπει σαν μία απλή λύση αλλά γιατί απεναντίας αυτό θέλει να κάνει. Θέλει να πατήσει στις επιρροές της, να θυμίσει γνώριμους ήχους που φέρνουν στο μυαλό την εφηβεία σχεδόν όλων όσων ακούνε ροκ μουσική στην Ελλάδα -είτε το παραδέχονται είτε όχι, θέλει να εκφραστεί μέσα από την μητρική της γλώσσα και το κάνει πολύ καλά τόσο μέσα από ιδιαίτερα καλούς στίχους όσο και με την ζεστή φωνή και ερμηνεία του frontman.



Καμία έκπληξη το γεγονός ότι έχουν φανατικούς θαυμαστές που τραγουδούν καθ’ όλη την διάρκεια του live μαζί τους. Εξαιρετικό το “Είναι όλοι παράξενοι” (ποίηση: Ντέπη Χατζηκαμπάνη) και το ακορντεόν που προστίθεται για την εκτέλεση του στην τριάδα μπάσου-κιθάρας-τυμπάνων.  Δεν ακούω ελληνικό ροκ (είπαμε, “είτε το παραδέχονται, είτε όχι”) τους οφείλω ωστόσο τα σέβη μου.

Γυμνά Καλώδια setlist
Άγιες Μέρες
Μικροί Ήρωες
Δάκρυα στο χώμα
Εδώ Πολυτεχνείο
Θέλω
Είναι όλοι παράξενοι
Οι ποιήτριες της γης
Η Πτώση



Λίγο πριν τις δώδεκα και τριάντα πρώτα λεπτά θα καταλάβουν ολοκληρωτικά την σκηνή οι Big Ballz. Και αυτοί θα πιστοποιήσουν με την εμφάνιση τους την αγάπη τους για την μουσική και ιδιαίτερα για ένα ιστορικό συγκρότημα. Οι Big Ballz είναι μία tribute band, αφιερωμένη εξ ορισμού σε κάτι που λατρεύουν. Κι αν σε κάποιους η ιδέα φαίνεται βαρετή ή ίσως μη αυθεντική ας δουν μία φορά τους Big Ballz πριν κατεβάσουν τα μάτια μετανοούντες.



Μία tribute band λοιπόν που σέβεται το είδωλο της και τον εαυτό της και παίζει με αξιοπρέπεια την μουσική του (του εαυτού; του ειδώλου; διαλέξτε, άλλωστε πρόκειται για έναν “μουσικό καθρέφτη”).



Άψογοι μουσικά αλλά και στην σκηνική τους παρουσία, αεικίνητοι, διασκεδαστικοί, με front-man όνομα και πράμα αλλά και έναν μπασίστα που σιγοντάριζε και συναγωνιζόταν αντάξια με τις ατάκες του. Επιπλέον σεμνοί χωρίς ωστόσο να χάνουν την άνεση τους αρνήθηκαν τον ρόλο του headliner  αποδίδοντας τα εύσημα στις μπάντες που συμμετείχαν πριν από αυτούς, μαγκιά τους!  Έπαιξαν σχεδόν μία ώρα, απογείωσαν τους παρευρισκόμενους και έφεραν αρκετό κόσμο μπροστά στην σκηνή κλείνοντας ιδανικά μία ωραία βραδιά.

Big Ballz setlist
Live wire
TNT
Fat Bottomed Girls
Thunderstuck
She gave me the Queen
Touch too much
Rock n roll damnation
All night long
She´s got the Jack
If you want blood
Highway to hell
Hells Bells

photos: Βασλική Παναγοπούλου

525