LUCKY FUNERAL

Το Rockway.gr ήταν στο live release τους για το “Find your souls in beautiful lunatics”, το οποίο ακροάστηκε και αξιολόγησε ο Δημήτρης Μαρσέλος. Απορίες γεννήθηκαν για το ποιόν των Lucky Funeral και επικοινώνησε μαζί τους για να τις λύσει..

Καλησπέρα! Καταρχάς, συγχαρητήρια για το νέο σας album, “Find your soul in beautiful lunatics”. Πως προέκυψε αυτός ο  τίτλος;
Καλησπέρα και σε εσάς και ευχαριστούμε πολύ! Ο τίτλος ουσιαστικά είναι ο αντικατοπτρισμός ολόκληρου του άλμπουμ! Κύριο θέμα στο νέο μας δίσκο είναι  η ψυχή και πως μπορούμε να την ανακαλύψουμε μέσα μας και γύρω μας. Oυσιαστικά, ο τίτλος είναι και το ρεζουμέ.

Ο ήχος σας άλλαξε. Εξελίχθηκε. Ήταν η φυσική συνέχεια της μουσικής σας ανησυχίας ή έγινε έπειτα από  προγραμματισμόΈγινε απόλυτα φυσιολογικά. Όπως έχετε καταλάβει είμαστε μια μπάντα που ποτέ δεν ήταν στάσιμη. Η  εξέλιξη, η αναζήτηση και ο αυθορμητισμός είναι κάποια από τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν από τη γέννηση των Lucky Funeral. Μας αρέσει να κάνουμε καινούρια πράγματα και να γινόμαστε πιο ώριμοι μέσα από τον πειραματισμό. Γιατί να περιορίσουμε την ανάγκη έκφρασης , πνευματικά και μουσικά, κάτω από μια ταμπέλα;  Προσπαθούμε να βγάλουμε αυτό που έχουμε μέσα μας χωρίς κολλήματα  και με οποιοδήποτε τρόπο.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των οπαδών των Lucky Funeral για το νέο δίσκο;
Σίγουρα κάποιοι ξαφνιάστηκαν, άλλοι γούσταραν πιο πολύ από ποτέ και άλλοι ίσως ξενέρωσαν. Ο δίσκος  θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση και  περισσότερες ακροάσεις από ένα συμβατό άλμπουμ. Θέλουμε να  πιστεύουμε πως οι οπαδοί μας θα μας δεχτούν γι’ αυτό που είμαστε και όχι γι’ αυτό που θα “πρέπει” να είμαστε. 

Αυτό που είδα και άκουσα στο live release σας στο ΑΝ, με εντυπωσίασε και ακόμα περισσότερο ο ήχος του  album. Πόσο χρόνο σας πήρε να φτάσετε σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα;
Η παραγωγή του Find Your Soul In Beautiful Lunatics έχει ξεκινήσει 2 χρόνια πριν περίπου. Δουλέψαμε πολύ  σκληρά και συζητήσαμε πάρα πολύ. Καταλήξαμε πως θα γίνει το άλμπουμ ώστε να καλύπτει τις τεχνικές και  στιχουργικές ανάγκες και αρχίσαμε να το χτίζουμε σιγά σιγά. Υπήρχε η θεματολογία του δίσκου πριν  γραφτούν τα κομμάτια και ουσιαστικά η ατμόσφαιρα και ο ήχος ήταν η μουσική επένδυση αυτών. Σίγουρα  ποτέ δε θα γινόταν μία παραγωγή χωρίς να υπολογίσουμε πως θα παιχτεί και ζωντανά, τουλάχιστον έτσι  δουλεύουμε εμείς.

Φαίνεται ότι το “Find your soul in beautiful lunatics” είναι κάποιου είδους concept ιστορία. Ποια είναι η  κεντρική του ιδέα;
Όπως προείπαμε το κεντρικό θέμα είναι η αναζήτηση της ψυχής.  Η σειρά το κομματιών σαν συνθέσεις και στιχουργικά, δεν είναι τυχαία, υπάρχει δομή. Το πως θα ξεκλειδώσει το concept ο ακροατής είναι δικό του ζήτημα, μιας και το δικό μας έργο ήταν η δημιουργία. Μέσα από αυτό το album θέλουμε ο ακροατής να κοπιάσει, όπως κάναμε και εμείς, να μην του δώσουμε μασημένη τροφή.

Μοιάζει σαν να έχετε εμπνευστεί από την Αρχαία Ελλάδα, από την οποία αντλείτε ιστορίες και τις  προσαρμόζετε σε σημερινά δεδομένα.
‘Έχουμε εμπνευστεί από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία πιο συγκεκριμένα, σε συνδυασμό με τη μυθολογία και έργα της εποχής και του τόπου. Ας πούμε ότι οι Beatles πήγαν στην Ινδία, ο Santana στο Θιβέτ και εμείς μείναμε εντός συνόρων λόγω κρίσης.  Η έμπνευση άλλωστε εξαρτάται από το κίνητρο.

Ο ήχος σας γέρνει προς το progressive. Ειδικά, το μπάσο έχει γίνει λίγο μαθηματικό. Επηρεαστήκατε από  συγκεκριμένες μπάντες του προοδευτικού ήχου για να φτάσετε σε αυτό το συνδυασμό με το παρελθόντα ήχο  σας;
Οι μουσικές μας επιρροές είναι πολλές αλλά αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στον prog ήχο, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε σίγουρα συγκροτήματα όπως οι Rush,Aphrodite’s Child, King Crimson, Porcupine Tree, Yes, Mars Volta, Frank Zappa κ.α.  Το μπάσο ίσως να δείχνει μαθηματικό λόγω ενορχήστρωσης και  στο πως δένει με τα τύμπανα.

Η φωνή Του Mike έχει αποκτήσει άλλη έκταση και ανεβαίνει πλέον και σε υψηλές συχνότητες με πολύ καλό  αποτέλεσμα. Πόση εξάσκηση χρειάστηκε για αυτό;
Σίγουρα δεν ήρθε η φώτιση εξ ουρανού. Το ότι ο Μike έχει πρόοδο οφείλεται στη σκληρή δουλειά. Ίσως για πρώτη φορά πήραμε το ερμηνευτικό και τονικό τομέα τόσο σοβαρά στη σύνθεση των κομματιών  μας. Σίγουρα έγιναν μαθήματα φωνητικής, σολφέζ κλπ αλλά σαφώς η εξάσκηση και η πρόοδος δεν σταματούν ποτέ.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Duncan, που απαγγέλει απόσπασμα από την “Πολιτεία” του Πλάτωνα;
Ο Duncan Skinner ήταν ο καταλληλότερος λόγω εκφραστικότητας, προφοράς για να  ζωντανέψει το τα λόγια του Πλάτωνα, στην αγγλική φυσικά. Είναι ηθοποιός και μπορείτε να τον αναζητήσετε και στο youtube.

Ετοιμάζεστε να κυκλοφορήσετε και video clip για το “Mnemosyne”. Περίγραψτε μας την εμπειρία σου από τα  γυρίσματα.
Για μας ήταν επίσης πρωτόγνωρη εμπειρία αυτό το βιντεοκλίπ. Για πρώτη φορά δουλεύουμε ένα βίντεο σε αυτά τα standard, εννοώντας με σκηνοθέτη, βοηθό σκηνοθέτη, μακιγιέρ, διευθυντή φωτογραφίας, ηθοποιούς,  φωτιστές, ηλεκτρολόγους και όλα αυτά που χρειάζεται για να λες πως έχεις κάνει ένα επαγγελματικό βίντεο. Τα γυρίσματα μας πήραν μία βδομάδα, με εξωτερικά και εσωτερικά πλάνα. Οι χαρακτήρες ήταν άκρως  αντάξιοι των ρόλων. Εμείς σαν μπάντα ήμαστε πολύ ικανοποιημένοι ,ελπίζουμε να αρέσει και σε σας!

Κυκλοφόρησε το album και μάλιστα, από τη δική σας πλέον εταιρία, Lychnopolis Records. Πόσο σημαντικό  θεωρείται για έναν μουσικό να είναι κύριος του έργου του;
Σημαντικό να είναι κύριος του έργου του, εξίσου σημαντικό να μπορεί να το προμοτάρει σε περισσότερο κόσμο. Εμείς θεωρήσαμε ότι οι εταιρίες που θα μπορούσαν να μας αναλάβουν, δεν είχαν να δώσουν πολλά παραπάνω από αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Καλώς η κακώς είμαστε μπάντα που δεν θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε με στόχο την επιτυχία – πραγμά που θα μπορούσαμε να κάνουμε- άρα δύσκολα θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον εταιριών/ μεγαθηρίων στο χωρώ αυτής(?) της μουσικής. Κλείνοντας λοιπόν, συνηθίζουμε να παίρνουμε τον δύσκολο δρόμο, αλλά νιώθουμε ότι κάπου θα βγάλει όλο αυτό στο τέλος.

Τώρα τι; Σχεδιάζετε κάποια ευρωπαϊκή περιοδεία;
Τώρα προώθηση του νέου δίσκου με πολλά live σε Ελλάδα και από Οκτώβρη σχεδιάζουμε ακόμα ένα ευρωπαϊκό tour.

Το κλείσιμο δικό σας. Πείτε ότι θέλετε!
Ευχαριστούμε για την συνέντευξη! Θα τα πούμε σε κάποιο από τα επόμενα live μας, καλές ακροάσεις του  “Find Your Soul in Beautiful Lunatics” και καλό καλοκαίρι σε όλους!!!

221

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.