CLIVE NOLAN: “Alchemy”

Μια metal opera Βικτωριανής εποχής μας παρουσιάζει ο Clive Nolan (Arena, Pendragon, Caamora, Shadowland), και από το 2013 προσπαθεί να μας μεταφέρει στο έτος 1842.

Η αλήθεια είναι πως πλέον βλέπω καχύποπτα τις metal όπερες, μιας και τις πολλές φορές δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα ονόματα όσων συμμετέχουν, παρά στις συνθέσεις καθαυτές.

Επί τροχάδην αναφέρω μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στο “Alchemy”: Damian Wilson (Threshold), Tracy Hitchings (Landmarq, Strangers on a Train), Andy Sears (Twelfth Night), Paul Manzi (Arena), David Clifford (Red Jasper), Agnieszka Swita (Caamora) και Scott Higham (Pendragon). Εν ολίγοις, λείπουν “ηχηρά” ονόματα παγκοσμίου φήμης, κάτι που το κάνει λιγότερο εμπορικό, αλλά ταυτόχρονα το αποδεσμεύει από τις υψηλές απαιτήσεις που φέρει η καριέρα του εκάστοτε guest.

Το “Alchemy” έρχεται σε διπλό cd, και αριθμεί 27 συνθέσεις με όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένει ο υποψιασμένος ακροατής: αφηγηματικό ύφος, ιντερλούδια, χορωδίες και διάρκεια αρκετή για να σε κουράσει. Βέβαια η προσέγγιση του Nolan φέρνει πιο κοντά σε musical (κάτι που επιβεβαιώνει το δελτίο τύπου που χαρακτηρίζει το album ως “rock musical”), και αυτό μάλλον λειτουργεί πιο θετικά καθώς το αποτέλεσμα είναι αρκετά θεατρικό και πιο ανάλαφρο σε σχέση με τις πιο κλασικές φόρμες που χρησιμοποιούνται σε μια metal opera.

Μέσα στα 27 αυτά τραγούδια εύλογα υπάρχουν πολλές καλές στιγμές, μιας και από στατιστικής πλευράς και μόνο, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο. Εκεί που χωλαίνει όμως το “Alchemy” είναι το πολύ μπλα μπλα. Καταλαβαίνω πως η θεατρική χροιά του το απαιτεί, αλλά εκεί που ακούς όμορφες συνθέσεις όπως “Deception”, “The Warning”, “Amelia”, “Quaternary Plan”, “The Tide of Wealth”, “Burial at Sea” και “Treachery” σκάνε τραγούδια που αναπολείς τα ορχηστρικά σημεία.

Μια πολύ ωραία προσπάθεια, φτιαγμένη με μεράκι, που απενοχοποιεί την έννοια “musical” και την φέρνει σε πιο rock μονοπάτια. Θεωρώ όμως πως το συγκεκριμένο έργο ανήκει στο σανίδι, όπου η οπτικοακουστική εμπειρία θα το καθιστά πιο ολοκληρωμένο, και άπαξ και βρισκόμουν στη Πολωνία θα επισκεπτόμουν σίγουρα το Wyspianski Theatre για να το παρακολουθήσω, ενώ αναμένω και το ανάλογο DVD.

490

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.