GLIMMER VOID

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του δεύτερου Wolfrune Festival, το Rockway.gr δράττεται της ευκαιρίας να μιλήσει με τους Glimmer Void, Στέλιο και Θάλεια, που είναι και οι διοργανωτές του event. Μιλάμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος!

Καλησπέρα, παιδιά και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας! Πρώτα από όλα, θα ήθελα μια σύντομη παρουσίαση των Glimmer Void για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.
Θάλεια: Καλησπέρα Δημήτρη. Δημιουργηθήκαμε το 2004 και έκτοτε το line-up μας έχει αλλάξει αρκετές φορές. Πλέον έχουμε παγιωθεί ως 6μελή μπάντα με εμένα στα φωνητικά, το Στέλιο στο ακορντεόν και τα πλήκτρα, το Δημήτρη στην κιθάρα, το Χάρη στο βιολί, το Σταύρο στα κρουστά και τον Γαβρίλο στο μπάσο. Ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε με σκοτεινούς, ατμοσφαιρικούς ήχους και αυτό φαίνεται στο πρώτο μας ep το Souls Parade (2008) αλλά τελικά καταλήξαμε να κινούμαστε σε “ethereal-folk” μονοπάτια, κάτι που μπορεί κανείς να διακρίνει, ακούγοντας το full-length album “Prelude to Oblivion” (2010).

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο ήχο; Πιστεύετε πως ταιριάζει το neo folk στο Έλληνα ακροατή;
Θάλεια: Τα neo-folk ακούσματα και οι επιρροές που έχουμε εγώ και ο Στέλιος μας έκαναν να ασχοληθούμε αυτό το είδος της μουσικής. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ δεν έχουν τέτοια ακούσματα, αλλά τους “μυήσαμε” σιγά-σιγά σε αυτό το χώρο, αφήνοντας τους όμως το περιθώριο να ενσωματώσουν στη μουσική των Glimmer Void και τις δικές τους ιδέες και επιρροές.

Στέλιος: Όσον αφορά το κατά πόσο ταιριάζει η Neo-folk στον Έλληνα, είναι δύσκολο να απαντήσεις. Πάντως υπάρχει δυνατός πυρήνας και ακροατών και συγκροτημάτων.

Υπάρχει ανταπόκριση του μουσικού κοινού στην Ελλάδα, απέναντι στο συγκεκριμένο ιδίωμα; Υπάρχει σκηνή που μπορεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο;
Θάλεια: Το κοινό αυτής της μουσικής είναι πολύ μικρό στην Ελλάδα, αλλά κάθε ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό που κάνουμε είναι ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα.

Το “Prelude to oblivion” του 2010 μου άφησε μια γλυκιά γεύση. Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε σε ένα τέτοιο όμορφο αποτέλεσμα και ηχητικά και αισθητικά;
Στέλιος: Στο πρώτο μας album αναζητούσαμε ακόμη την ταυτότητα μας και “παίξαμε” λίγο με τους ήχους. Στο Prelude ήμασταν πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι και προσπαθήσαμε να τα “δώσουμε όλα” για ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα τόσο ηχητικά όσο και αισθητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι η όλη διαδικασία ήταν αγχωτική και απαιτητική, αλλά υπήρχε πολύ όρεξη από όλους μας.



Τι σας εμπνέει στιχουργικά; Φαίνεται από τους στίχους ότι σας μαγεύει το ανεξήγητο και το “σκοτεινό”.
Θάλεια: Οι στίχοι πραγματεύονται το άυλο, το πνεύμα και την ψυχή. Κύριος πρωταγωνιστής ο άνθρωπος, με όλες τις αδυναμίες του, που όμως δεν το βάζει ποτέ κάτω, παλεύει με “σκοτεινές” δυνάμεις αλλά και με το ίδιο το “εγώ” προς αναζήτηση της ελπίδας και τη σωτηρίας του.

Υπάρχουν σχέδια για μια νέα κυκλοφορία; Αν ναι, πείτε μας δυο λόγια για το σχεδιασμό της και για τα νέα τραγούδια!
Στέλιος: Υπάρχουν ήδη 4 καινούρια κομμάτια τα οποία παίζονται στα live μας και μέσα στο καλοκαίρι θα ηχογραφηθούν.

Σας έχω δει ζωντανά και με είχατε αφήσει πολύ ευχαριστημένο και μπορώ να πω πως οι εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλύτερες, από αυτές που μου άφησε το cd. Τι έχει αλλάξει στους Glimmer Void αυτά τα 3 περίπου χρόνια;
Θάλεια: Είμαστε πλέον πολύ δεμένοι μεταξύ μας, απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και περνάμε καλά, τόσο στις πρόβες όσο και στα live. Επιπλέον, οι καλές κριτικές που έχουν αποσπάσει τόσο το  “Prelude to Oblivion”, όσο και οι live εμφανίσεις μας, μας έχουν ανεβάσει πολύ το ηθικό και μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Στέλιος: Μας αρέσει να παρουσιάζουμε τα τραγούδια στα live λίγο διαφορετικά, πιο δυναμικά, πιο… συναυλιακά.

Είστε πλέον και διοργανωτές του Wolfrune Festival, που σε λίγο καιρό φιλοξενεί τους Blood Axis. Πως σας φαίνεται η εμπειρία της διοργάνωσης;
Θάλεια: Είμαστε πολύ περήφανοι που τολμήσαμε αυτό το εγχείρημα παρά τις οικονομικές και όχι μόνο δυσκολίες. Θεωρήσαμε ότι η neo-folk σκηνή στην Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί συστηματικά και όχι σπασμωδικά, γιατί υπάρχει κοινό που πραγματικά αγαπάει το neo-folk αλλά οι ευκαιρίες να το απολαύσει ζωντανά είναι πολύ λίγες. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, στηρίζουμε και στηριζόμαστε από τη Nox Music, καθώς έχουμε τα ίδια κίνητρα και στόχους.

Στέλιος: Είναι κρίμα στο “λίκνο” της Ευρώπης να μην γίνονται Neofolk festival ή συναυλίες και να πρέπει να ξενιτεύεται  ο Έλληνας fan για να δει μια συναυλία της προκοπής. Επιλέξαμε τους Skull & Dawn να ανοίξουν την συναυλία γιατί εκτιμάμε και την δουλειά τους και τους ίδιους σαν άτομα.

Γιατί διαλέξατε να φέρετε τους Blood Axis και γιατί επιλέχθηκε ο χώρος του Χυτηρίου για τη διεξαγωγή;
Θάλεια: Ήταν μια μοναδική ευκαιρία που αρπάξαμε από τα μαλλιά αμέσως μόλις μάθαμε ότι οι Blood Axis ετοιμάζουν ευρωπαϊκή περιοδεία. Οι επαφές με την  Annabel Lee ήταν άμεσες και πριν καλά-καλά το καταλάβουμε όλα πήραν το δρόμο τους.

Στέλιος: Οι Β.Α. θεωρούμε ότι είναι από τις σημαντικότερες μπάντες του χώρου και οι live εμφανίσεις τους είναι πάντα πολύ καλές. Το Χυτήριο το γνωρίσαμε μέσα από τη συναυλία Desiderii Marginis-Peter Bjargo-Empusae που διοργάνωσε πριν λίγο καιρό η Nox Music και μας φάνηκε ιδιαίτερα ταιριαστός για το live των Β.Α. Μεγάλη σκηνή, υπέροχος φωτισμός, πολύ καλή ακουστική και εύκολη πρόσβαση με το μετρό.

Υπάρχουν αντιδράσεις και αντιρρήσεις για το ιδεολογικό υπόβαθρο του εν λόγω συγκροτήματος και γενικά του συγκεκριμένου ήχου;
Στέλιος: Πάντα θα υπάρχουν! Εμείς γυρνάμε απλά την πλάτη σε οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με την μουσική. NO POLITICS, NO RELIGION, JUST MUSIC.

Ο επίλογος δικός σας…
Θάλεια: Καλούμε όλους τους Έλληνες ακροατές να στηρίζουν την ελληνική σκηνή με κάθε τρόπο. Διοργανωτές και καλλιτέχνες σας έχουμε πραγματικά ανάγκη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε… Ευχαριστούμε πολύ!

682
About Δημήτρης Μαρσέλος 2209 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.