GOTHMINISTER: “Utopia”

Οι νορβηγοί industrial goth metallers κυκλοφορούν το πέμπτο τους full length, δύο χρόνια ύστερα το πολύ καλό “Anima Inferna”.

Η αλήθεια είναι πως το μουσικό τους στυλ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησαν, παρόλα αυτά έχουν μια σταθερή ποιοτική γραμμή σε αυτό που κάνουν και δε με έχουν απογοητεύσει από το 2005 και μετά, όταν τους γνώρισα μέσα από το “Empire of Dark Salvation” album τους.

Αυτό όμως που με ξένισε ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος για να συμμετάσχουν στη φετινή Eurovision… Τι; Δεν το ξέρατε; Να σας πω εγώ! Οι Gothminister διαγωνίστηκαν με το ομώνυμο κομμάτι του νέου τους δίσκου, προκειμένου να είναι η νορβηγική συμμετοχή στη Eurovision. Δε λέω, θα είχε ενδιαφέρον εάν περνούσαν (ελέω παρουσιαστικού και σκηνικής παρουσίας), αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο θα ήταν καλύτεροι της Margaret Berger που εκπροσώπησε τελικά τη Νορβηγία και πήρε την τέταρτη θέση.

Θα μου πεις, κοτζάμ Pain of Salvation έκαναν το ίδιο μερικά χρόνια πριν… Ε, εμένα με ξενίζει ούτως ή άλλως! Ας περάσουμε στο παρασύνθημα όμως…

Το “Unitopia” δεν είναι όσο ατμοσφαιρικό θα ήθελα, αλλά καλώς ή κακώς οι Gothminister έχουν επιλέξει μια πιο προσβάσιμη μουσική οδό (βλέπε “Someone is After Me”, “Utopia”, “Horrorshow”, “Afterlife”), μην ξεχνώντας όμως σε στιγμές τις απαρχές τους (βλέπε “Nightmare”, “Eternal”, “All Alone”, “Raise the Dead”).

Από εκεί και πέρα η Eisbrecher meets Oomph! προσέγγισή τους, λειτουργεί μια χαρά, ενώ άπαξ και δηλώνεις οπαδός των Deathstars, θα γουστάρεις ανελέητα.

Σε σύνολο είναι μια αξιοπρεπέστατη industrial goth δουλειά (που μεταλλίζει αρκετά), αρκετά άνω του μετρίου.

Αυτό που λείπει όμως από τη νέα δουλειά του Bjørn Alexander Brem και της παρέας του είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας, καθώς οι ιδέες παραμένουν καλές, το concept δουλεμένο, η μουσική απόδοση (μοιραία) πετυχημένη, η παραγωγή παραδειγματική, αλλά θεωρώ πως οι Gothminister οφείλουν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να προσεγγίσουν περισσότερο κοινό.

Όπως και να έχει, το “Utopia” αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του τι εστί Gothminister εν έτει 2013 και αποτελεί μια καλή επιλογή για να ασχοληθεί κάποιος εξ αρχής μαζί τους.

894

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.