AFFORMANCE: “The Place” EP

Παρά την τριετή απουσία τους από την δισκογραφία, το να σταθούμε στην νέα κυκλοφορία των Afformance θεωρώντας την απλώς ως -έστω και πιο ώριμη- επιστροφή τους στα μουσικά πράγματα θα ήταν κατά την γνώμη μου κάπως άστοχο.

Όσο κι αν οι ίδιοι δικαίως δείχνουν να απολαμβάνουν το γεγονός της δημιουργικής επαναδραστηριοποίησης τους, μία τέτοια θεώρηση από την πλευρά μας θα υποβίβαζε τόσο την ως τώρα παρουσία τους όσο και την από εδώ και στο εξής δυναμική τους.

Κι αυτό γιατί το πρώτο τους album, το παραγωγής 2010 “A glimpse to the days that pass” δεν είναι απλώς ένα δυνατό ντεμπούτο αλλά μία ούτως ή άλλως εξαιρετική, ολοκληρωμένη δουλειά που προτείνει μάλιστα κάτι το διαφορετικό, μία ελαφρώς πιο σκληρή προσέγγιση της post-rock από αυτήν που τα περισσότερα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής επιλέγουν.

Ταυτόχρονα η ανωτέρω αναφερθείσα θεώρηση, θα υποτιμούσε την νέα τους κυκλοφορία, σαν κάτι που έρχεται ως αμήχανη συνέχεια των προηγουμένων, αλλά έχω την αίσθηση ότι μόνο για κάτι τέτοιο δεν πρόκειται. Το “The Place” είναι παρά την σύντομη διάρκεια του ένα αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο, που διαφέρει μάλιστα αρκετά ηχητικά από το προηγούμενο πόνημα τους.

Τα τέσσερα μουσικά κομμάτια που απαρτίζουν το νέο EP, άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους γύρω από την ίδια ραχοκοκαλιά, σχηματίζουν έναν ζωντανό οργανισμό, ένα ερπετό -αν ακολουθήσουμε και την σημειολογία των τίτλων- που εμφανίζεται με τα απειλητικά του νύχια (Dough Claws) μέσα από τις φυλλωσιές, προωθώντας το βαρύ του σώμα με αργές δρασκελιές (Stride), ένα σώμα καλυμμένο με φολίδες (Covered in Scales) που μας αφήνει παγωμένους από δέος πριν μας προσπεράσει, οδεύοντας απλώς προς την χειμερία νάρκη (Narcoleptic

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα για αποτυπωμένο σε διαφανές βινύλιο album, οι Afformance φροντίζουν και πάλι την λεπτομέρεια, προσφέροντας ένα πραγματικό συλλεκτικό φετίχ. Εμείς μπορούμε να σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Για τους δύσπιστους όμως, φροντίζουν οι ίδιοι, μέσα από την ιστοσελίδα τους στο bandcamp και κυρίως μέσα από τις πρόσφατες ζωντανές τους εμφανίσεις.

Και αν κάποιος δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί ακόμα, ή μένει παρόλα αυτά σκεπτικός, του δίνεται μία ακόμα ευκαιρία να τους δει ζωντανά, σε ένα εντυπωσιακό line-up μαζί με τους We.Own.The.Sky και τους En Route Project την ερχόμενη Τετάρτη στο AN Club.

492