Lucky Funeral, Sadhus, Allochiria (17/05/13) AN Club

Παρασκευή βράδυ σε μια Αθήνα καλυμμένη από το αφρικάνικο χώμα και στο θρυλικό ΑΝ χτυπάει η καρδιά της ελληνικής σκηνής και πάλι.

Αυτή τη φορά, είναι η σειρά των Lucky Funeral να γιορτάσουν την κυκλοφορία του νέου τους album, “Find your soul in beautiful lunatics”, που ήδη έχει διχάσει το κοινό τους. Σε αυτή τη γιορτή λοιπόν, κάλεσαν για συμπαράσταση και δύο ακόμα εγχώρια σχήματα για να γίνει το βράδυ λίγο πιο ελκυστικό.

Πρώτοι στη σκηνή, σκαρφάλωσαν οι Allochiria. Αρχικά, είδα τρία τυπάκια να παίζουν ορχηστρικό post metal με βάση τα μεγάλα εκείνα ονόματα, Isis, Neurosis, Pelican και ΣΙΑ και είπα, ναι, όμορφα θα πάει η βραδιά.

Ξάφνου, ένα συμπαθητικό στρουμφάκι, γένους θηλυκού, ανεβαίνει στη σκηνή. Εγώ, ως αδαείς και χωρίς να έχω αποβάλλει όλο μου τον φαλλοκρατισμό, σκέφτηκα πως κάτι έγινε με τα καλώδια και είναι φίλοι τους που σπεύδει να βοηθήσει. Όταν έπιασε το μικρόφωνο, μου έκανε εντύπωση και όταν άνοιξε το στόμα… το σκατό πήγε στην κάλτσα. “Ρε, τι λέει η γκόμενα!”, αναφώνησα και μου ήρθε να ουρλιάξω και εγώ από χαρά, μετά από την μεγάλη μου έκπληξη.

Το ότι με αιφνιδίασε τόσο η παρουσία της Ειρήνης και μου έφτιαξε όλη την ατμόσφαιρα δούλεψε πολύ υπέρ των Allochiria και έτσι θα κάτσω να ακούσω το EP τους, που υπάρχει και για δωρεάν κατέβασμα πατώντας εδώ.

Αφού έδωσα τα συγχαρητήρια μου στα παιδιά, ήρθε η ώρα για Sadhus. Μια από τις πιο “καπνισμένες” μπάντες στην Αθήνα. Έχοντας δει ζωντανά ξανά τους κυρίους, πρόσφατα μαζί με τους Sardonis, ήξερα πως περιμένω βαριά και ασήκωτη μουσική που θα με κάνει να αποζητώ και πάλι τη μαστούρα.

Το σετ τους δε, ήταν πολύ όμορφα δομημένο ξεκινώντας με τα πιο αργόσυρτα τους και ανεβάζοντας το tempo σταδιακά, δημιουργώντας έτσι ιδανική γέφυρα από τους πριν ως τους μετά τους, σε σειρά εμφάνισης.

Η αρχοντική εμφάνιση του τυμπανοκρούστη, που κλέβει για μια φορά την παράσταση, τα πλοκάμια, dreadlocks του κιθαριστή να μοιάζουν σαν να επιτίθενται, το βαθύ (δεν θέλω βλακείες) και τραχύ λαρύγγι του φωνακλά και το μπάσο ογκόλιθος, με έκανε και πάλι να τους παρακαλέσω να κυκλοφορήσουν κάτι να αγοράσω.

Αποτελειώνοντας μας με διασκευή του “Bomber” των Motorhead και κερδίζοντας τα προβλήματα ήχου στην κιθάρα, και τη φωνή (που κατασπάραζε οποιοδήποτε μη ουρλιαχτό) μας έκαναν πάλι να τους βγάζουμε το καπέλο και να ρουφάμε μανιωδώς τα τσιγάρα μας (των άλλων εγώ μιας που το έχω κόψει).

Ήρθε η ώρα λοιπόν, για τους οικοδεσπότες και τιμώμενους της βραδιάς, Lucky Funeral.

H σκηνή αμέσως, γέμισε μηχανήματα για περίεργα εφέ και αρκετοί άρχισαν να αναρωτιούνται τι είναι όλα αυτά και τι τα χρειάζονται.

Αφού όλα ετοιμάστηκαν, οι 4 μουσικοί πήραν τις θέσεις τους και άρχισαν να εκτελούν χωρίς πολλές διακοπές, αυτούσιο το νέο τους έργο.

Ο ήχος ίσως να ξένισε, όσους είχαν συνηθίσει τους παλιούς Lucky, που είχαν περισσότερο από ένα πόδι στο stoner και southern, αλλά εμένα μπορώ να πω ότι με χαροποίησε ο καινούργιος τους ήχος. Πιο proggressive από πριν, με το ένα μάτι στους Melvins, όπως παραδέχτηκαν αργότερα και οι ίδιοι και με το μπάσο να ακούγεται σαν να συμμετέχει σε κάποιο δίσκο μαθηματικής λογικής, τύπου Meshuggah ή Dillinger.

O Ερωτόκριτος να ταλαιπωρεί όμορφα τα λευκά του τύμπανα και ένας πολύ ανανεωμένος και πολύ καλύτερος από πριν, Μιχάλης να δείχνει πλέον, ότι μπορεί να πάει και σε ψηλές νότες.

Αφού πέρασε ώρα αρκετή και είχε τελειώσει η παρουσίαση του “Find your soul…”, ακολούθησε ένα drum solo για να συνδέσει τον κόσμο με το παρελθόν υλικό του group.

“Drunk Crocodile” από τα παλιά και πολλά άλλα που έκαναν, τους μέχρι τότε μουδιασμένους από την ψυχεδέλεια θεατές να αρχίσουν να χορεύουν, ώσπου ήρθε το “Am I sick to die” να τα διαλύσει όλα. Η συναυλία έκλεισε με instrumental θρίαμβο και με τον Mike να κτυπάει τον δικό του τύμπανο και να ρίχνει αυλαία σε μια από τις απολαυστικότερες συναυλίες των τελευταίων μηνών. Και εις ανώτερα!

LUCKY FUNERAL SETLIST
THE AWAKENING
SOULS IN THE WAITING ROOM
WE CAN SEE THE SUN
IN
THE NEIGHBORHOOD OF BEAUTIFUL LUNATICS
MNEMOSYNE
LETHE
COLOURFUL BALLOONS IN GROOVE
LET ME SHOW YOU HOW TO LOVE
TANTALUS IS STILL ALIVE
CHORUS
THE MAN WHO
Drum Solo
DRUNK CROCODILE
INDUSTRIAL SOCIETY
ANCIENT TRAGEDY
START YOUR REVOLUTION
COBRA
THE DIRTY HISTORY OF MANKIND
BLEEDING THOUGHTS
AM I SICK TO DIE?
STAY AWAY

photos: Ανδρέας Πανόπουλος

623

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2150 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.