Spiritual Front, Skull & Dawn, Glimmer Void (11/05/13) Cabaret Voltaire

Περίμενα με ανυπομονήσια το βράδυ του Σαββάτου της 11ης Μαίου  για την εμφάνιση των Spiritual Front για δεύτερη φορά στην χώρα μας. Οι εντυπώσεις που είχαν αφήσει το 2009 ήταν πολύ μεγάλες, καθώς  η εμφάνιση τους στο Κύτταρο στα πλαίσια του Absinthe Festival   αποτέλεσε, τουλάχιστον για εμένα, ένα απο τα καλύτερα live που έχω δει μέχρι τώρα.

Έχουν περάσει 7 χρόνια απο την κυκλοφορία του αριστουργηματικού  “Armageddon Gigolo” και μόλις 3 απο το λιγότερο καλό “Rotten Roma Casino“, και οι εξ Ιταλίας Spiritual Front καταφτάνουν στην χώρα μας κουβαλώντας στις αποσκευές τους όχι μόνο τα προαναφερθέντα,  αλλά και το ολοκαίνουριο “Open Wounds” το οποίο περιέχει κυρίως επανεκτελέσεις παλαιότερων κομματιών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω  και με την καλύτερη των διαθέσεων, ήλπιζα πως το live του Σαββατού θα ήταν αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον ίσάξιο ως προς το τότε… αλλά δεν…

Και ξεκινάμε: Περίπου 1.30 ώρα πριν από την προβλεπόμενη  που θα άνοιγαν οι πόρτες,  μια ανακοίνωση μέσω facebook μας ενημερώνει εν τέλει, πως  οι πόρτες θα ανοίξουν  μια ώρα αργότερα από την προκαθορισμένη. Οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι, παρόλα αυτά όμως, δεκτό, λογικό, σεβαστό . Μπαίνοντας  στο Cabaret Voltaire δεν μπορείς να μην παρατήρησεις τον ρετρό  διάκοσμο του μαγαζιού. Έπιπλα αντίκες, σκούρα υφάσματα, χαμηλός φωτισμός που υπογραμμίζουν τον ρομαντικό/ νοσταλγικό  προσανατολισμό του. Ωραίος χώρος για να απολαύσεις το ποτό σου αν θέλεις να ξεφύγεις από τα τετριμμένα, για live όμως  υπό προϋποθέσεις.

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό σε  όποιο  live και αν έχω παρευρεθεί  συγκρίνεται από άποψης προσέλευσης κοινού, με  Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Έτσι και η συναυλία του Σαββάτου δεν αποτελούσε εξαίρεση. Αν και στην προκειμένη η μόνη εμφανής “δικαιολογία” που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι δυστυχώς το live των Spiritual Front, συνέπεσε χρονικά με το live των Depeche Mode και την επερχόμενη συναυλία των Swans την Παρασκευή.

Σε αυτό το οικογενειακό κλίμα λοιπόν και ώρα 22.20  εμφανίζονται στην σκηνή οι Glimmer Void. Neoclassical ethereal, με darkfolk επιρροές, γυναικεία φωνητικά, με τη συμμετοχή βιολιού και ακορντεόν, αποτέλεσαν το κατάλληλο opening act στον κατάλληλο χώρο. 

Τα φωνητικά της Θάλειας είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει  στο χώρο, στο σύνολο όμως η εμφάνιση τους ήταν μέτρια, σε σχεση με τον Οκτώβρη που τους είχα δει, αν και για να είμαι ειλικρινείς ο ήχος δεν τους ευνόησε ιδιαίτερα. Έπαιξαν συνολικά 8 κόμματια τα περισσότερα εκ των οποίων καινούρια.

Glimmer Void setlist
Time
The Tale Of The Cursed
High Pride
Oblivion
Witness Life
Der graue
Before The End
Only When I Sleep



Ώρα 23.10 και στην σκηνή του Cabaret Voltaire ανεβαίνουν οι Skull & Dawn. Από το πρώτο κόμματι “Old Devils” (διασκευή σε William Elliot Whitmore) οι μόνες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι αλητεία και βρωμιά (με την καλή έννοια πάντα).

Κινούμενοι σε πιο country μονοπάτια ξεσήκωσαν το λιγοστό κοινό, παίζοντας κυρίως διασκευές και ελάχιστα δικά τους κομμάτια. Αναμφίβολα είχαν τον καλύτερο ήχο της βραδιάς, ενώ οφείλω να παραδεχτώ πως ο Μάνος πέρα απο υπέροχη φωνή, αποδείχτηκε και πολύ καλός frontman.

Skull & Dawn setlist
Old devils (William Elliot Whitmore)
Desert
Kitchen Knife
No Longer Mine
Country Death Song (Violent Femmes)
Country Heroes (Hank III)
Folsom Prison Blues (Johnny Cash)
Three Shades of Black (Hank III)

Και η ώρα που όλοι περιμέναμε. Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην σκηνή ανεβαίνουν οι Spiritual Front.

O Simone παίρνει θέση μπροστά απο το μικρόφωνο το οποίο φωτίζεται απο τα origami λουλούδια που το κοσμούσαν. Απο την πρώτη νότα καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ήχος είναι απογοητευτικός. Η φωνή του Simone σχεδόν δεν ακούγεται, υπερκαλύπτεται από τα υπόλοιπα όργανα. Ξενερώνω απίστευτα την ζωή μου.

Κάπου προς το δεύτερο με τρίτο τραγούδι ο ήχος κάπως φτιάχνει, αλλά δεν είναι αρκετό, damage already done. Μπορεί οι μουσικές συνθέσεις των Spiritual Front να μην χαρακτηρίζονται απο πολυπλοκότητα, οι ενορχηστρώσεις τους όμως απαιτούν και επιβάλλουν καλύτερο ήχο. Προσπαθώ να μην απογοητευτώ, να μη με καταβάλει η κούραση της ημέρας και να αφοσιωθώ στο live.

Οι Spiritual Front έδωσαν πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούσαν. Μικρή σκηνή, επομένως και περιορισμός κινήσεων, πρόχειρος ήχος, για να μην αναφερθώ πάλι στην ελάχιστη προσέλευση του κοινού που απο μόνη της αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα.

Απτόητοι όμως με έναν Simone υπερκινητικό και άκρως εκφραστικό, έπαιξαν στην περίπου μια ώρα της εμφάνισης τους τραγούδια απο την μέχρι τώρα μουσική τους πορεία, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τόσο τον κόσμο που παρευρέθηκε, καθώς επίσης και τους διοργανωτές που έφεραν εις πέρας το εν λόγω event.

Spiritual Front setlist
The Devourment Of The Will
I Walk the (Dead) Line
Darkroom Friendship
Jesus Died In Las Vegas
Cold Love In A Cold Coffin
Song For The Old Man
Hey Boy
Soul Gambler
Slave
The Shining Circle
No Kisses On The Mouth
Bastard Angel

Ξενερωμένη και κουρασμένη τραβάω τον δρόμο για το σπίτι. Σε γενικές γραμμές ήταν ένα καλό live με καλύτερους της βραδιάς τους Skull & Dawn, ενώ  πιστεύω πως ο ήχος,  τουλάχιστον τους Spiritual Front τους έθαψε και δεν τους άφησε να παρουσιάσουν την δυναμική τους. Λυπάμαι αλλά αυτή την φορά Νο Kisses On The Mouth.

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

511

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*