DIAMOND DAWN

Τα τελευταία χρόνια οι μπάντες που ξεπηδούν από την κρύα Σουηδία είναι σαν τα μανιτάρια, προσπαθώντας να αναβιώσουν τον δοξασμένο ήχο των 80’s, 90’s. Οι Diamond Dawn είναι η τελευταία αποκάλυψη της μελωδικής ροκ σκηνής αφού από την μια συνδυάζουν άψογα τον κλασσικό AOR ήχο με την λεγόμενη νέα Σουηδική μελωδική ροκ σκηνή. Πιασάρικα τραγούδια, δυνατή παραγωγή και ένα δυνατό συμβόλαιο με την Frontiers Records! Ο μπασίστας Mike Tillander μιλάει για την πρώτη κυκλοφορία της μπάντας, “Overdrive” καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα πράγματα!

Γεια σου Mike! Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας συγχαρώ για την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ σας! Πριν αρχίσουμε, μπορείς  να μου δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό των DIAMOND DAWN;
Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη! Οι Diamond Dawn στην τρέχουσα μορφή τους είναι μαζί από τις αρχές του 2011. Στην αρχή η μπάντα λειτουργούσε περισσότερο ως project, ενώ πλέον πρόκειται για μια κανονική μπάντα με ολοκληρωμένο line-up. Επικοινώνησε μαζί μου ο Alex και ο Olle, μετά από ένα ταξίδι στο Hollywood, όπου βρισκόταν για να  επισκεφθεί παλιούς φίλους, και συναντηθήκαμε μαζί με το Niklas σε ένα τοπικό κατάστημα μουσικής, όπου έπαιξαν μαζί μας μερικά από τα τραγούδια τους. Μετά από αυτό, τα πράγματα προχώρησαν αρκετά ομαλά. Στην συνέχεια ο  Niklas έφερε τον φίλο του Effy (σ.σ. τύμπανα) και εγώ έφερα τον Jhonny, έναν παλιό φίλο, στην κιθάρα… και έτσι σχηματιστήκαν οι Diamond Dawn!

Πόσο καιρό σας πήρε για να ετοιμάσετε το “Overdrive”;  Είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε έτοιμο όλο το υλικό όταν ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις! Είχαμε κάποια προπαραγωγή και τα μισά τραγούδια μόνο! Αλλά μετά τις υπογραφές με την Frontiers είχαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο μας υποχρέωνε να ξεκινήσουμε την εγγραφή του “Overdrive” το συντομότερο! Ακόμα κι αν δεν είχαμε προθεσμίες η πίεση σε εμάς ήταν μεγάλη.  Ένιωσα ότι τελικά πήραμε το χρόνο μας και πραγματικά δουλέψαμε σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες του άλμπουμ. Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο και ακούγοντας το άλμπουμ πιάνω τον εαυτό μου να θέλω να προσθέσω και να αλλάξω πολλά πράγματα, όπως είναι πάντα, αλλά γενικά είμαι πραγματικά χαρούμενος με το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι πραγματικά υπερήφανος που, εκτός από την μίξη και το mastering, κάναμε τα πάντα όπως θέλαμε! Μάλιστα θέλω να ευχαριστήσω τον Phill στο Studio Crusner και τον Limpan στο Cutting Room! It’s been a hell of a ride!

Ποιος είναι υπεύθυνος για την σύνθεση των τραγουδιών στους  Diamond Dawn; Είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας;
Ο τρόπος που εγώ προσωπικά θα ήθελα να δουλέψω είναι περισσότερο “ομαδικά”, ενώ οι υπόλοιποι ήθελαν να εργαστούμε ατομικά και στη συνέχεια να παρουσιάσει ο καθένας τις ιδέες του στο υπόλοιπο συγκρότημα. Είναι απλά δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες! Στο τέλος, δεν έχει σημασία εάν ένας, δύο ή έξι άνθρωποι εργάστηκαν σε ένα τραγούδι αλλά αυτό που αντιπροσωπεύει καλύτερα τους  Diamond Dawn σαν μπάντα. Ένα καλό τραγούδι είναι πάντα ένα καλό τραγούδι! Όλοι μας φέρνουμε διαφορετικές ιδέες στο τραπέζι.

Το πρώτο σας single “Take Me Higher”, έχει πάνω από 100.000 προβολές στο YouTube! Αυτό είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία! Σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε κάποιο νέο video-clip στο μέλλον;
Πρέπει να σου πω, ότι η έκπληξη ήταν δική μας όσο βλέπαμε τα νούμερα να αυξάνονται! Εκείνη την εποχή όταν κυκλοφόρησε το video, το μόνο που είχε να κάνει κάποιος ήταν να πατήσει το κουμπί ανανέωσης στο YouTube και να βλέπει τους θεατές να ανεβαίνουν…! Σχετικά με το μέλλον, υπάρχουν πολλές ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι! Δεν μπορώ να αποκαλύψω τι ακριβώς, αλλά κρατήστε τα μάτια σας και τα αυτιά σας ανοιχτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

Πως ήρθατε σε επαφή με την Frontiers Records; Και πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας για ένα νέο συγκρότημα να βρει μια καλή δισκογραφική εταιρεία;
Νομίζω ότι είναι αρκετά σκληρά και δύσκολα στις μέρες μας να βρεις ένα καλό συμβόλαιο, διότι υπάρχουν εκατομμύρια μπάντες εκεί έξω. Αυτές τις μέρες είναι αρκετά εύκολο να ηχογραφήσεις και να παράγεις έναν αρκετά καλό ήχο-demo αλλά είναι πολύ δύσκολο να σπάσεις και να μπεις στις μάζες των συγκροτημάτων με καλό ήχο! Εμείς σταθήκαμε πολύ τυχεροί όταν κυκλοφόρησε το demo μας “Standing As One” γιατί η Frontiers ήρθε και μας πλησίασε και μας ρώτησε αν είχαμε περισσότερο υλικό να τους στείλουμε! Μετά από αυτό έχουμε ήρθε η τελική συμφωνία η σκληρή δουλειά και το αποτέλεσμα που ακούει στο όνομα “Overdrive”!

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Καταρχάς οι Europe, Toto, Bon Jovi και αρκετοί άλλοι που φυσικά είχαν σημαντική επίδραση στο μουσικό στυλ μας. Ένα πράγμα όμως, που μου αρέσει σχετικά με την μπάντα μου, τους Diamond Dawn, είναι ότι λίγο πολύ όλοι μας προερχόμαστε από διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα. Αυτό όμως που όλοι μας έχουμε κοινό είναι ότι όλοι αγαπάμε την μελωδική σκηνή! Ανεξάρτητα από το αν είναι AOR, Heavy metal, jazz ή pop. Θα το ξαναπώ πάλι, ένα καλό τραγούδι είναι ένα καλό τραγούδι και νομίζω ότι μπορεί κάποιος να το βρει σε κάθε μουσικό είδος!

Ας πάμε τώρα στο κομμάτι των live εμφανίσεων, έχετε κανονίσει κάποιες συναυλίες για την προώθηση του άλμπουμ σας; Υπάρχει μήπως το ενδεχόμενο να σας δούμε και στην Ελλάδα;
Ναι, κανονίσαμε να ξεκινήσουμε από την Σουηδία το καλοκαίρι. Ξεκινάμε από το “Sweden tour” στο Katrineholm μαζί με τους H.E.A.T. την 11η Μαΐου και στη συνέχεια συνεχίζει το παιχνίδι όλο το καλοκαίρι, παίζοντας με καλλιτέχνες όπως η Lita Ford, The Poodles, Hardcore Superstars και πολλούς άλλους! Σχετικά με την Ελλάδα, πραγματικά είναι ένα από εκείνα τα μέρη που θέλαμε να επισκεφθούμε και να παίξουμε. Υπάρχουν και κάποια άλλα σχέδια για ένα Ευρωπαϊκό tour γι’ αυτό τσεκάρετε που και που την σελίδα μας!

Πες μου τα αγαπημένα σου πέντε άλμπουμ…
Blind Guardian – Nightfall in Middle Earth
Europe – Out of the World
Symphony X – Paradise Lost
Skid Row – Skid Row
Diamond Dawn – Overdrive (!)

Πώς βλέπεις τους Diamond Dawn σε δέκα χρόνια από τώρα;
Σε δέκα χρόνια; Να κυκλοφορήσουμε 5-6 albums, να γίνουν όλα πλατινένια και να σχεδιάζουμε την παγκόσμια περιοδεία του 2023 (γέλια)!

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις;
Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας και να ευχαριστήσω κάθε έναν από αυτούς που μας στηρίζουν και βοηθάνε να εξαπλωθεί η φήμη μας! Όπως είπα και παραπάνω, εμείς θα θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα και να παίξουμε για να ευχαριστήσουμε τους οπαδούς μας! Έτσι, αν εσείς θέλετε να έρθουμε, να μιλήσετε με τους bookers σας και να τους ενημερώσετε. Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έρθουμε στα μέρη σας!

Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη Mike.
Και εγώ σε ευχαριστώ Βασίλη, keep on rocking!

220