THEATRE OF TRAGEDY: ''Forever Is the World''

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι “Theatre Of Tragedy” ήταν (μαζί με τους “The Gathering”) ένα από τα συγκροτήματα που, αν όχι δημιούργησαν, τουλάχιστον επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το, λεγόμενο τότε, ατμοσφαιρικό metal με γυναικεία φωνητικά.

Στη συνέχεια το συγκρότημα αποφάσισε να πειραματιστεί με ηλεκτρονικά στοιχεία, κάτι που δυσαρέστησε αρκετούς οπαδούς τους, δημιουργώντας παράλληλα και προστριβές μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, που οδήγησε στη φυγή – απόλυση της Liv Kristine.

Το 2006 οι “Theatre Of Tragedy”, έχοντας προσλάβει στο μεταξύ νέα τραγουδίστρια, κυκλοφόρησαν τον πέμπτο τους δίσκο (Storm), ο οποίος έδειξε ότι οι πειραματικές τους ανησυχίες είχαν μπει στο χρονοντούλαπο.

Ο φετινός δίσκος, με τίτλο “The World Is Forever”, καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά στοιχεία του παρελθόντος (όπως τα φωνητικά του Raymond, τα οποία παραπέμπουν στο “Velvet Darkness They Fear”), με νεώτερα στοιχεία (όπως ο ήχος των κιθάρων, ο οποίος φέρνει στο νου τον αντίστοιχο του “Storm”).

Τα φωνητικά της Nel παραμένουν αιθέρια και δένουν αρμονικά τόσο με αυτά του Raymond, σε όσα κομμάτια και οι δυο, αλλά όσο και με τη μελαγχολική μουσική του σχήματος.

Αν και είναι δύσκολο να βρει κάποιος πραγματικά καινούργια στοιχεία στον ήχο του συγκροτήματος, δε μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι το “The World Is Forever” αποτελεί έναν αξιόλογο δίσκο.

Οι “Theatre Of Tragedy” μη προσπαθώντας σε καμία περίπτωση να αναβιώσουν περασμένα μεγαλεία, κάτι τέτοιο δε θα είχε άλλωστε νόημα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν αξιόλογο δίσκο, ο οποίος θα αρέσει, όχι μόνο στους οπαδούς τους, αλλά και σε όσους προτιμούν γενικότερα μελαγχολικά ακούσματα.

Δημήτρης Καρβούνης

461