AMORPHIS: “Circle”

Μπάντα που χαίρει εκτιμήσεως από τους φίλους όλου του φάσματος της σκληρής μουσικής οι Amorphis, έχουν κατοχυρωθεί ως ένα σπουδαίο, αυθεντικό σχήμα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετιας που διανύουμε.

Κάθε κυκλοφορία τους είχε να προσθέσει πάντα και κάτι το διαφορετικό, θέτοντας σταθερές σε ένα ύφος που αναμιγνύει την σκληρότητα και την ατμόσφαιρα του doom/death metal με folk μυθολογικές αλληγορίες της πατρίδας τους.

Η νέα τους δημιουργία, ονομάζεται “Circle” και αποτελεί θεματική συνέχεια της τριλογίας που ξεκίνησε με το “Skyforger” του 2009, εξελίχθηκε με το προπέρσινο “The Beginning of Times” και διαπραγματεύεται την συνειδησιακή δίνη του κεντρικού ηρωικού χαρακτήρα του concept, στην προσπάθεια του ν’ αλλάξει ο ίδιος τη μοίρα που του δόθηκε, μέσα από αναφορές σε μύθους και θρύλους της Φινλανδικής παράδοσης και φιλοσοφίας.

Το album συμψηφίζει όλα τα στοιχεία που ανέδειξε η μπάντα στις δυο δεκαετίες ύπαρξης της. Από το ακραίο death metal της πρώτης νιότης της έως και τις λεπτές, majestic προθέσεις αυθεντικότητας και προοδευτικότητας που επιδεικνύουν από τον καιρό της έλευσης του Tommy Joutsen στα φωνητικά, στα μέσα περίπου της προηγούμενης δεκαετίας, η μπάντα τονίζει με σαφήνεια την αέναη τάση αποστασιοποίησης από χιλιοπαιγμένες, άτολμες μανιέρες που τελματώνουν στην στασιμότητα της ασφάλειας.

Ακούγοντας το “Circle”, πείστηκα ότι είναι από εκείνα τα album που τα ακούς ξανά και ξανά με την ίδια ευχαρίστηση. Το “Shades Of Grey”, είναι ένα εξαίσιο εισαγωγικό κομμάτι στο οποίο φανερώνεται άμεσα η δύναμη και η εκφραστικότητα της φωνής του Joutsen . Οι folk metal πινελιές συνυπάρχουν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του δίσκου. Όπως για παράδειγμα, στο “Mission” που φέρνει στο νου ηχοτόπια του πολύ μακρινού παρελθόντος της μπάντας με εντυπωσιακά πλήκτρα και πιασάρικο chorus ή στο “Narrowpath” με τις πνευστές μελωδικές γραμμές του.

Από το μέσο του album και μετά, οι συνθέσεις ρέπουν προς σκοτεινότερα ύδατα. Το “Hopeless Days”, ως πρώτο single, είναι ένα συμπαγές power κομμάτι στο οποίο οι κιθαρίστες αποδίδουν εξαιρετικά θέματα, κατάλληλη εισαγωγή για το “Nightbird’s Song”, ένα σχεδόν Black metal τραγούδι στο οποίο παρεμβάλλεται ένα ιντερλούδιο με φλογέρες και τα ορμητικά, επιθετικά φωνητικά του Τοmmy Joutsen να φτάνουν σε δυσθεώρητα βάθη. Ίσως να είναι και η πρώτη φορά που αποδίδει έτσι τα φωνητικά του στα χρόνια που είναι ενεργό μέλος της μπάντας. Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισα από την πρώτη κιόλας ακρόαση είναι το “Into The Abyss”, ενα keyboard-based τραγούδι, πολύ μελωδικό που αποτυπώνεται στη μνήμη του ακροατή άμεσα. Άκρως ερωτεύσιμο.

Ηχητικά, το βαρύτερο κομμάτι του “Circle”, είναι το “Enchanted by The Moon”, στο οποίο οι Αmorphis καταθέτουν τις doom καταβολές τους. Βαρύ και ογκώδες, εισάγει τον ακροατή στον επίλογο του album, το “New Day”. Μια συρραφή, μια εμπεριστατωμένη σύνοψη όλων των στοιχείων του “Circle” και με μια ανεπαίσθητη gothic αύρα από μπάντες του ηχητικού στυλ των Τo/Die/For (τυχαίο παράδειγμα).

Η παράγωγη του πασίγνωστου Peter Tagtgren είναι καθαρή και αψεγάδιαστη. Όχι τόσο βαριά, πιο straight goth θα’ λεγα, με βάση πάντα τα σύγχρονα δεδομένα του συμφωνικού ήχου και υποθέτω ότι αυτό είναι απόφαση της μπάντας για να ταιριάζει με το συγκεκριμένο concept. Όλα τα όργανα ακούγονται μέχρι της παραμικρής λεπτομέρειας. Τα μέλη της μπάντας, ξεδιπλώνουν τις αρετές τους, χωρίς ποτέ να γίνονται κουραστικοί. Εμπνευσμένα τα θέματα του mainman Esa Hollopainen που καθοδηγεί ηγετικά τους συνοδοιπόρους του στο ταξίδι του “Circle”. Υψηλά επίπεδα απόδοσης του Joutsen που έχει εδώ και καιρό αποτινάξει από πάνω του το στίγμα του “νέου”. Τουλάχιστον καθοριστική η συμβολή του στο τελικό αποτέλεσμα.

Προσωπικά οι Amorphis δεν με εξέπληξαν. Είναι από τις ποιοτικότερες μπάντες εκεί έξω, με συνέπεια και με πολύ αγάπη στο αντικείμενο που διαπραγματεύονται. Το “Circle” είναι μια σπουδαία δουλειά, συγκαταλέγεται άνετα ανάμεσα στις κορυφαίες κυκλοφορίες της μπάντας και σίγουρα η κορυφαία της Tommy Joutsen era.

Για τον φίλο της μπάντας και του συγκεκριμένου ατμοσφαιρικού ύφους, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Για τους υπόλοιπους, κάντε τον κόπο και ρίξτε του μια ακρόαση. Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, αλλά σίγουρα θα την αντιμετωπίσετε με ένα χαμογελάκι παραπάνω.

Συγχαρητήρια στους Amorphis για το “Circle” και ευελπιστώ στην αναγνώριση που τους αξίζει. Και αν θες, ντε και καλά, βαθμό… ένα 9/10 θα ήταν κοντά σ’ αυτό που ένιωσα.

591

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.