Sabaton, Eluveitie, Wisdom (16/03/13) Fuzz Club

Έφτασε λοιπόν η μέρα για να δούμε από κοντά ένα από τα πιο hot ονόματα της τωρινής Metal σκηνής, τους Σουηδούς Sabaton, παρέα με τους πολύ αγαπητούς στην Ελλάδα, και όχι μόνο, Ελβετούς Folk Metalers Eluveitie, συν με τους ανερχόμενους Ούγγρους Wisdom να συμπληρώνουν τη τριάδα.

Κάτι μου έλεγε ότι το πρόγραμμα της συναυλίας θα τηρούταν κατά γράμμα οπότε φρόντισα να βρεθώ στο χώρο του Fuzz από νωρίς. Δεν έπεσα έξω και 8 ακριβώς οι Ούγγροι Wisdom βρέθηκαν πάνω στη σκηνή και για 30 λεπτά μας πρόσφεραν αρκετά καλού επιπέδου heavy/power metal.

Δεμένοι σαν συγκρότημα με καλές ιδέες έκαναν τα 300 περίπου άτομα που ήταν στο χώρο να ασχοληθούν μαζί τους με κάποιους στα μπροστά να δείχνουν ήδη το πρώτο εν Ελλάδι πυρήνα οπαδών. Η διασκευή στο Wasted Years χωρίς να είναι συγκλονιστική κρατήθηκε σε αρκετά καλά επίππεδα.

Αυτό που για μένα αξίζει να σημειωθεί είναι τα 2 νέα κομμάτια από το επερχόμενο album της μπάντας που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη. Τόσο το War of Angels με την αλα Iced Earth δουλειά στις κιθάρες, όσο και το Judas είναι κομμάτια που αν μιλάμε για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του νέου album τότε μας περιμένει κάτι πολύ δυνατό στο μέλλον.

Wisdom setlist:
Fallin’ Away From Grace
Somewhere Alone
War of Angels
Live Forevermore
Wasted Years
Wisdom
Judas



Η ώρα πλησίαζε πλέον 21:00. Ο κόσμος στο Fuzz είχε πυκνώσει αρκετά και περίμενε με ανυπόμονησία την 2η εμφάνιση των Eluveitie στη χώρα μας. Ξαφνικά οι τρελό Ελβετοί Folkers πατάνε σανίδι. Μείον την Anna Murphy (hurdy gurdy player), η οποία εξαιτίας μιας ασθένειας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ήδη πολυμελή μπάντα. Το κενό της καλύφθηκε επάξια από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας με τον Chrigel πίσω από τα μικρόφωνα να τραβάει όλα τα flash πάνω του με την ηγετική φυσιογνωμία του.

Και τι δεν είχε η εμφάνιση των Ελβετών. Το headbaging έπαιρνε και έδινε με τα folk περάσματα να προσδίδουν μια μαγεία που δύσκολα αποτυπώνεται με λέξεις. Η  μπάντα όχι μόνο δεν έμεινε στο τελευταίο της album Helvetios αλλά έπαιξε και κομμάτια από το μακρινό παρελθόν όπου το Death Metal στοιχείο ήταν σαφώς πιο έντονο. Στα hit Thousanfold και Home ο κόσμος συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις ενώ στο all time classic Inis Mona το κοινό ακολουθούσε τη μπάντα εκστασιασμένο. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Chrigel ζήτησε από το κοινό να στήσει ένα mosh pit. Κανείς δεν του χάλασε χατίρι και το ξύλο έπεσε βροχή.

Για το κλείσιμο του set οι Ελβετοί έπαιξαν το συνηθισμένο πλέον Tegernako όπου όλο το Fuzz αγκαλιασμένο χοροπηδούσε πάνω κάτω. Ο ήχος ήταν πολύ καλός και το συγκρότημα κάτι παραπάνω από δεμένο. Δεν είχα βρεθεί στη προηγούμενη συναυλία του συγκροτήματος αλλά με κόσμο που μίλησα μου είπε πως η σημερινή εμφάνισή τους ήταν κλάσης ανώτερη και δεν έχω κανένα λόγο να μην το πιστέψω ύστερα από αυτά που είδα.

Το μοναδικό, αν μπορούμε να πούμε, πρόβλημα ήταν η μικρή σκηνή του Fuzz η οποία θέλοντας και μη περιόριζε την άνεση κινήσεων του συγκροτήματος. Δεν θα σταθούμε παραπάνω σε αυτό όμως γιατί η εμφάνισή τους ήταν κάτι παραπάνω από πλήρης και απολαυστική και επίσης γιατί πλησίαζε η ώρα για τους headliners της βραδιάς.

Eluveitie setlist:
Helvetios
Luxtos
Thousandfold
Neverland
Santonian Shores
Home
Inis Mona
The Uprising
Uxellodunon
Havoc



Πολεμικές Ιαχές “SABATON….SABATON….SABATON” άρχισαν να δονούν το Fuzz. Η ώρα είχε φτάσει για τους Σουηδούς αλλά και για όλους εμάς. Το ρολόι έδειχνε 22:30 και από τα ηχεία ακουγόταν το Final Countdown. Με το που τελειώνει το κομμάτι, πάνω στη σκηνή εμφανίζεται ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Snowy Shaw (King Diamond, Mercyful Fate,Memento Mori etc.) και παίρνει τη θέση του πίσω απο τα drums. Ακολουθούν και οι υπόλοιποι του συγκροτήματος με εξαίρεση τον frontman Joakim.

Μετά από λίγο τελειώνει η εισαγωγή του The March of War και η μάχη ξεκινάει με το Ghost Division και τον Joakim να πετάγεται μέσα στη σκηνή σε κατάσταση μεταλλικού οργασμού. Ο τύπος απο τη στιγμή που πάτησε το πόδι του μέχρι και τη στιγμή που αποχώρησε δεν σταματησε ούτε λεπτο να τρέχει δεξιά αριστερά της σκηνής και να παίζει με το κοινό που τον λάτρευε. Η μπάντα στο σύνολο της ήταν σε τρελά κέφια (Πώς να μην είναι όταν ετοιμάζονται να οργώσουν το κόσμο πλάι στους Maiden).

Όλα τα γνωστά τους κομμάτια μας έκαναν παρέα την υπόλοιπη μιάμιση ωρα. Cliffs of Gallipoli, Got Mit Uns, 40:1, Into the Fire, Poltava, Uprising και πραγματικά η κατάσταση έδειχνε να μην συμμαζεύεται. Το headbanging έχει παρασύρει σχεδόν όλους τους παρευρισκόμενους στο πεδίο της μάχης. Ένα από τα highlight της εμφάνισης ήταν το γεγονός πώς σε 3-4 περιπτώσεις ο Joakim έδινε τη δυνατότητα στο κοινό να επιλέξει ανάμεσα σε 2 κομμάτια ποιό είναι αυτό που ο κόσμος θέλει να ακούσει. Κίνηση πολύ έξυπνη και αν μη τι άλλο πρωτοποριακη.

Γύρω στις 23:40 o Joakim παίρνει μια ελληνική σημαία στα χέρια του που γράφει Never Surrender – Never Retreat. Όλοι είχαν καταλάβει πως η ώρα να ακουστεί το Coat of Arms στη χώρα για την οποία γράφτηκε είχε έρθει. Το τι έγινε ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ. Ο κόσμος τραγουδούσε κάθε στίχο σαν να ήταν τα τελευταία λόγια που θα ξεστόμιζε. Η μπάντα αποσβολωμένη κοιτούσε τις σκηνές που εκτυλίσονταν μπροστά τους και τα χαμόγελα μεταξύ τους έδιναν και έπαιρναν.

Πάνω που το κομμάτι τελείωσε και σκέφτηκα τι άλλο μπορεί να γίνει, ακούω τον Joakim να ουρλιάζει στο μικρόφωνο  Through the gates of hell, as we make our way to heaven through the Nazi lines. Primo Victoria, και όπως θέλει και η παράδοση του κομματιού όλοι οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να χοροπηδάνε στον αέρα και να τραγουδανε. Με λίγα λόγια πανζουρλισμός.

Ακολούθησε το Metal Crue και κάπου εκεί το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ show των Σουηδών έφτασε στο τέλος του. Να τονίσω σε αυτό το σημείο πως ο Joakim ευχαρίστησε έναν Έλληνα οπαδό του συγκροτήματος, τον Άρη, ο οποίος τους έχει ακολουθήσει σε 37 show από  τα 130 που έχει δώσει η μπάντα το τελευταίο χρόνο και του ζήτησε να πάει μετά το τέλος του show back stage για να πιούνε μαζί του μπύρα. Μια πραγματικά πολύ όμορφη στιγμή.

Sabaton setlist:
The March To War
Ghost Division
Gott Mit Uns
Carolus Rex
Poltava
Cliffs Of Gallipoli
Into The Fire
40:1
A Lifetime Of War
Lion From The North
Uprising
Swedish Pagans
Art Of War
Coat Of Arms
Primo Victoria
Metal Crue



Ό,τι και να πω για τη βραδιά θα είναι λίγο. Πέρα απο την άψογη οργάνωση του event, τα συγκροτήματα ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα και αυτό πέρασε και στο κοινό με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα. Οι περίπου 1000 παρευρισκόμενοι έζησαν μια συναυλία που δύσκολα θα ξεχάσουν. Το κέφι που κάναμε όλοι όσοι βρεθήκαμε στο Fuzz θα το θυμόμαστε για αρκετό καιρό ακόμη και ελπίζουμε σε ανάλογες στιγμές και στο μέλλον.

PRIMO VICTORIA και εις το επανιδείν λοιπόν!

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

473